Batteri, PowerXtreme X10, campingudstyr

Kraftfuldt batteri på 2,1 kg

Et nyt litiumbatteri har masser af muskler og vejer ikke ret meget. Derfor er det oplagt som batteri til campingvognens mover.

Tekst: Torben Brandt

Et kraftfuldt batteri uden overflødige kilo på sidebenene. Det er den korte beskrivelse af det nye PowerXtreme X10-litiumbatteri, der kan købes hos flere danske campingforhandlere. 

– Batteriet har især tre væsentlige fordele. Det vejer ikke ret meget, det kan ikke brænde, fordi der ikke er nogen gasser i det, og så har det en meget lang levetid, fortæller Jørgen Hansen fra Dancar, der distribuerer batteriet i Danmark. 

Samme firma står bag de elektriske støtteben Elfoot, som kom på det danske marked for nogle år siden. 

Image
Batteri, PowerXtreme X10, campingudstyr, Jørgen og Nanna Hansen, Dancar

 

Moverbatteri
X10-batteriet er det mindste af i alt tre PowerXtreme-batterier. De to andre i søskendeflokken er mere kraftfulde og har fået navnene X20 og X30.

X10 vejer kun 2,1 kg og er ikke udviklet som et almindeligt forbrugsbatteri, men derimod som et moverbatteri, fordi det er bygget til at levere stor kraft over forholdsvis korte perioder. PowerXtreme skriver i sit pressemateriale, at det lille batteri er i stand til at drive moveren på en 1.500 kg campingvogn i mere end en halv time, hvilket er langt mere end nødvendigt for at få campingvognen på plads. Det kan levere en strøm på op til 150 ampere.

Den lave vægt på batteriet betyder, at der kan spares markant på kiloene i campingvognen, hvor det for mange ofte er en udfordring at holde sig inden for den tilladte totalvægt. 

Hvis batteriet opbevares fuldt opladet, vil det kun tabe cirka to procent af sin kapacitet om måneden. Selv hvis batteriet er helt afladet, sker der ingen skade på battericellerne, og der er ingen risiko for udstrømning af væske eller gasarter og dermed heller ingen eksplosionsfare. 
Har man en smartphone, kan batteristatus aflæses ved at downloade en app.

Både mover og forbrug
Har man behov for kapacitet til både mover og forbrug, skal man op i batterityperne X20 eller X30, der vejer henholdsvis 4,4 og 5,6 kg. Her tilsluttes den indbyggede lader direkte til 230 volt, og så vil batteriets indbyggede display holde ejeren ajour med tilstanden på ladningen.

PowerXtreme hævder i sit pressemateriale, at batterierne har så lang en levetid, at det vil være muligt at tage dem med fra vogn til vogn igennem det meste af campinglivet.  

Vejledende udsalgspriser for batterierne ligger på 2.875 kr. for X10, 3.995 kr. for X20 og 4.722 kr. for X30. På alle batterityper er der fem års garanti. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her