Vandring, vandringsruter, Østrig, Kitzbüheler, alper

Kitzbüheler Alpen – uendelige muligheder for naturelskere

Nogle vil langt – andre foretrækker en kortere tur. Nogle vil nyde maden og vinen undervejs – andre motiveres af den fysiske udfordring og de mange højdemeter. Vandremulighederne i Kitzbüheler Alperne er ubegrænsede, og i de fire tirolske ferieregioner – Brixental, St. Johann in Tirol, Hohe Salve og Pillerseetal – finder man et rutenet med omkring 2.500 kilometer markerede stier.

Og der er noget for enhver smag og ethvert niveau. Mens familier ofte foretrækker de lettere ruter i dalen og benytter sig af de mange lifte, der kører sommeren igennem, søger erfarne vandrere i højderne for at udfordre de svært tilgængelige bjergtoppe. Det er ikke altid endemålet, der er det vigtige, men derimod turen og oplevelserne undervejs, og udstikker man den rigtige rute i det bjergrige terræn, venter mange interessante og varierede muligheder. En af disse er en tur langs ruten ”De Fire Årstider”, hvor man bliver klogere på dyre- og plantelivet i bjergene. En anden rute har fokus på leg og læring, for følges Alpinolino-sporet, venter en spændende tur med både gåder og opgaver undervejs. Et sikkert hit blandt børnefamilier.

Her går vandring og nydelse op i en højere enhed
Sidste år introducerede man – under navnet KAT-Walk – den lange vandrerute Kitzbüheler Alpen Trail. Og på kun et år er KAT-Walk blevet en af Kitzbüheler Alpernes mest populære ruter, for her kombineres det bedste af det bedste ved alpin-vandring. Der er tale om en 106 kilometer lang rute, som er fordelt på seks etaper – og mens nogle vælger at gennemføre hele ruten, foretrækker andre at vælge en eller to etaper ud. 

Først og fremmest byder KAT-Walken på storslåede naturscenerier i bjergene, og da man flere steder udfordres af bratte op- og nedstigninger, er det en fordel med god kondition. Men langt de fleste kan være med, og man skal hverken være bjergbestiger eller klatrer for at gennemføre turen. Det, der især har gjort KAT-Walken populær blandt vandrere, er den livsnydelse, som er forbundet med turen. Indkvarteringen foregår i komfortable pensioner og på hoteller, og her venter bad, forkælelse og kulinariske overraskelser. Bekymringer over mange kilometer i bjergene med adskillige kilo på ryggen har man heller ikke, for der er mulighed for at få bagagen transporteret fra sted til sted. Sidst, men ikke mindst er KAT-Walk-ruten lagt, så man ofte har mulighed for at benytte områdets lifte. Er dagsformen mere til afslapning end til stejle ture ad smalle stier, sætter man sig blot tilrette i liften, og få minutter senere er man oppe. KAT-Walkens enkelte etaper er varierede. På flere af strækningerne passerer man brusende vandfald og høje klipper, mens man andre steder bevæger sig rundt mellem originale bjerghytter og gårde, hvor dyrene græsser. Kulinarisk kan man opleve alt fra traditionel østrigsk bjergkost til det kendte Brixentaler Koch-Art, hvor maden er fremstillet af lokalt producerede råvarer. I 2016 introducerer man en kompakt udgave af KAT-Walken, og der er skåret lidt af længden, så man er kommet ned på 76 kilometer fordelt på fem etaper.

Krævende ture i flere dage
Vil man vandre flere dage i træk, er WAIWI-ruten samt Koasa Trail to rigtig gode muligheder. WAIWI-ruten, som går gennem PillerseeTal fra Waidring til Wildseelodersee, er fordelt på to etaper, og undervejs er der rig mulighed for at betragte de omkringliggende bjergkæder samt de høje tinder på Grossvenediger og Grossglockner i det fjerne. Endemålet er den krystalklare Wildseeloder-sø, der regnes for at være en af Alpernes smukkeste. Ved bredden af søen finder man det mere end 130 år gamle Wildseeloderhaus – en rustik sten- og træhytte, der lokker med frokost – og et stop her er obligatorisk. Udsigten er helt unik, og af samme grund er Wildseeloderhaus et særdeles populært udgangspunkt for vandreture i Alperne. Turen er ikke for begyndere, for selv om WAIWI-ruten blot er 37 kilometer lang, byder den på mere end 3.500 højdemeter, og på denne tur skal man selv bære sin bagage. Koasa Trail fører med sin fem etaper lange rute rundt omkring bjergmassivet Wilder Kaiser, hvor der i løbet af fem etaper skal klares 70 kilometer og 5.000 højdemeter. Men heldigvis er der på denne rute mulighed for at få bagagen transporteret fra sted til sted, og indkvarteringen er komfortabel.

Når sulten skal stilles
Vandring i den friske luft giver god appetit. Uanset om man er til det rustikke østrigske køkken – fx en jausenplatte med brød, speck og ost, eller Koch-Art med delikatesser tilberedt af lokalt fremstillede råvarer – finder man det i bjergene. En enkelt restaurant i Kitzbüheler Alperne byder endda på gastronomi på allerhøjeste niveau, for Simon Taxacher, der står for Restaurant Rosengarten i Kirchberg, tæller blandt Østrigs allerbedste kokke. Hans cv omfatter blandt andet Michelin-stjerner, og gæster kommer langvejs fra for at opleve Taxachers madkunst.

Meget at komme efter
Ud over det 2.500 kilometer store net af vandreruter byder Kitzbüheler Alperne på mange andre aktivitetsmuligheder. Mountainbikere har mere end 800 kilometer spor til rådighed, og en del strækninger – som alle er brede, flade og overkommelige – er velegnede for begyndere og familier, men eksperterne er der også tænkt på. Terrænet gemmer på adskillige udfordrende single-tracks med masser af højdemeter.

Også golf er populært, og i Westendorf har man anlagt en helt ny golfbane på et højtliggende plateau i bjergene, omgivet af uberørt natur, frisk luft samt alpin flora og fauna. Bortset fra vindens susen høres ikke en lyd, da den 18 huller store bane ligger fjernt fra både trafik og bymæssig bebyggelse. Golfplatz Kitzbüheler Alpen Westendorf ligger midt i Golfregion Kitzbühel – et område, der er spækket med baner af høj kaliber. Udenlandske arkitekter fra blandt andet USA og England står bag designet på nogle af banerne, og hvert sted har man både givet plads til æstetikken og til det sportsligt udfordrende.

Læs mere om de mange muligheder i Kitzbüheler Alpen her

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her