Saurland

Ingen sure ferieminder i Sauerland

Hvis tyske Sauerland skulle leve op til sit navn, ”sur-land”, kunne man fristes til at tro, at man udelukkende kommer hjem med sure ferieminder

Hvis tyske Sauerland skulle leve op til sit navn, ”sur-land”, kunne man fristes til at tro, at man udelukkende kommer hjem med sure ferieminder, men efter en uges campingferie i det venlige, midttyske, bakkede landskab vender mundvigene kun en vej, og det er opad.

Tekst og foto: Anne-Vibeke Isaksen

Alt efter, hvor ferien går hen, er Sauerlands placering ca. midt i Tyskland perfekt til at dele den lange rejse mod syd over i to dele. Og hvis sydens oplevelser kan vente, er der sågar også basis for at holde en hel uges ferie i den tyske region, der nok ikke er så kendt af mange.

Har du en forkærlighed for det romantiske Harzen med alt, hvad dertil hører, og gerne vil prøve et nyt område, så er Sauerland også et godt bud.

Der er mindst lige så hyggeligt med søvnige byer med bindingsværk- og skiferbelagte huse, bløde bakker med masser af skov og ikke mindst en stor legeplads, hvis man godt kan lide aktiviteter tæt på naturen.

 

Sauerland
SUP (eller paddleboard) er for alle i alle aldre. Her på den idylliske Hennesee.
 

Tre gode grunde til at holde ferie i Sauerland er:

 • Naturen – den er gratis og ganske vidunderlig
 • Fantastisk service fra lokalbefolkningen, fordi det ikke er så overrendt
 • Perfekt stop på rejsen sydpå (man kan dog sagtens bruge en uge)
   

Solen skinner i Winterberg

Den største by i Sauerland er Winterberg, der i den grad lever op til sit navn, når det kommer til vinteraktiviteter. Det er et skieldorado, men også hele fire skihopbakker og en bobslædebane. Det betyder ikke, at byen ligger stille hen om sommeren, for hele skianlægget med et udbredt liftsystem omdannes til sommerprogrammets aktiviteter, så f.eks. mountainbike-rytterne slipper for at cykle op ad de stejle pister, men i stedet får et løft med lifterne.

Det samme gælder de magelige vandrere, der vil op at gå i højderne uden at skulle bestige et bjerg først. De kan i ro og mag sidde i liften og nyde udsigten, inden gåturen venter.

Nabobyerne omkring Winterberg, der har mindre skiområder, udnytter ligeledes bakkerne til både vandring og mountainbike, men hvis du skal have et løft op i terrænet, skal der være stole- eller kabinelift, for at det kan lade sig gøre.

Landevejscykling er også muligt, hvis man ikke lader sig afskrække af op til 14 % stigninger, men decideret cykelvenligt er det ikke, fordi der kun få steder er cykelstier. På de små landeveje er trafikanterne dog venlige og kører fint uden om, så for erfarne voksne er det fint.

 

Høj puls og lav puls

Man bestemmer helt selv, om ferien skal være med høj eller lav puls eller en kombination af de to. Aktive ældre eller børnefamilier med børn i flere aldersgrupper kan sagtens finde oplevelser og aktiviteter til flere dages ferie.
 

Sauerland
Selvom man er blevet lidt grå i toppen, kan cykling sagtens smilene frem


I byen Altastenberg kan du få områdets måske største adrenalinkick på svævebane, Astenkick, der er 1.000 meter lang, og man kommer op på 120 km/t. I modsatte boldgade kan man padle SUP på Hennesee, hvor de rolige glid gennem det krystalklare søvand vil være sand balsam for sjælen.

Og nu man er ved søen, og vejret er til det, så er Sauerlands mange forskellige søer meget børnevenlige til badning og leg. På flere af søerne, som f.eks. Hennesee og Diemelsee, sejler en større båd, så man kan tage på rundfart. Hele området omkring Diemelsee, hvor der også er en dæmning, er utrolig naturskønt, og der ligger en campingplads på begge sider af søen.

Ønsker man at komme op i højderne, er det 838 meter høje bjerg, Ettelsberg, et yndet udflugtsmål. Her kan man tage kabineliften op til toppen og fortsætte med elevator op i Ettelsbergtårnet.

Mange, især børnefamilier, nyder en medbragt picnic ved legepladsen eller en frokost i den hyggelige bjerghytte. Alle uden undtagelse går en tur enten rundt om bjergsøen eller i terrænet, hvor der er fine afmærkede ruter, inden de begiver sig ned igen. Hvis man ikke går, kan man sommerkælke ned, men man skal forberede sig på, at det går stærkt.

Sauerland
Bybilledet bliver ikke mindre idyllisk af de imponerende facadeskilte og så kan Sauerland også det der med ølfremstilling
 

Ruhr-distriktets åndehul

Sauerland ligger mellem Kassel og Dortmund og er meget let at køre til. Der er bakket, men der er ikke tale om bjergkørsel. Der, hvor man skal være mest opmærksom, er, når man forlader motor- og hovedveje, fordi nogle af landevejene kan være meget smalle og stejle.

Bedste råd er at stille campingvognen på campingpladsen, og er man i autocamper, kan det bedre gå. Er man først i bil eller kører lidt rundt i autocamperen, så er der utrolig mange steder, hvor man kan holde ind til siden, parkere og nyde de smukkeste udsigter med en madpakke eller gå en lille tur.

Hele regionen er et sandt eldorado af små hyggelige byer med dekorerede bindingsværkshuse, og mellem dem finder man enorme skove og åbne bakkede landskaber, hvor der er grønt overalt.

Grønt er der ikke meget af i naboregionen Ruhr-distriktet, hvor der bor mellem fem og ti millioner mennesker, der så til gengæld har grønne, frodige Sauerland som nabo. Det gør nu ikke, at Sauerland på nogen måde er overrendt. Det er måske i virkeligheden den allerstørste fordel ved området, at der er så god plads til alle.
 

Største attraktion i Sauerland

Den største attraktion i Sauerland er uden tvivl naturen og de hundredvis af vandreruter, der ligger så at sige overalt.

Det er bakket terræn, men der er på ingen måde tale om bjergvandring, så alle kan være med. Husk, man bare kan holde pause, hvis pulsen bliver for høj. Alene i området Sauerland-Höhenflug ved Eslohe ligger der 250 km afmærkede vandrestier.

Det er et særdeles interessant vandreområde, fordi man hele tiden går gennem forskellige landskaber fra små hyggelige byer til landbrugsområder med marker og dyr til dybe, uberørte skove, hvor der på varme sommerdage er utrolig svalt. Mange af vandreruterne er cirkler eller ottetaller, så man kan parkere bilen og komme tilbage til samme sted.
 

Sauerland
 

Lidt fakta om Sauerland

Region: Sauerland i delstaten Nordrhein-Westfalen
Afstand fra Padborg: 520 km.
Antal campingpladser: 62
Autocamperholdepladser: 90

 

En del autocamperpladser, f.eks. Landgasthof Seemer i Eslohe, har også plads til telte og campingvogne. Det betyder med andre ord, at begreber flere steder begynder at flyde mere og mere sammen, men det gør det til gengæld lidt svært som forbruger at navigere i.

På den anden side er det oplevelsen, der tæller, og på Landgasthof Seemer får man virkelig god service, fordi det ligger sammen med en kro, hvor der er restaurant, spa og yderst velholdte og rene faciliteter.
 

Guide til oplevelser

 

- og tre forslag til forskellige campingovernatningssteder

 

 • Landgasthof Seemer i Eslohe: www.seemer.de
  Hyggeligste plads med kun 11 enheder
   
 • Seeblick Roger Diemelsee: www.diemelsee-camping.de
  Der er flere pladser rundt om søen – der er bl.a. en teltplads kun til unge
   
 • Wohnmobilpark Winterberg www.wohnmobilpark-winterberg.de
  Kun til autocampere – der er flere rundt om Winterberg, og der er også traditionelle campingpladser

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her