brandsikkerhed, brand, ild, brandslukker, brandudstyr, sikkerhed, camping, campingpladser, Danmark

Hvordan står det til med brandsikkerheden på danske campingpladser?

Brandsikkerheden på campingpladser kom for alvor i fokus, da et glemt stearinlys forårsagede en storbrand på en campingplads i Venedig. I Danmark er brandsikkerheden på campingpladserne dog som udgangspunkt fornuftig, mener beredskabsinspektør.

Den 4. juli 2016 blev 43 mobilehomes på kort tid forvandlet til aske på den italienske campingplads Pra delle Torri i kystbyen Caorle. Det skete, efter en campist havde glemt et tændt stearinlys. Heldigvis kom ingen personer noget til.

I kølvandet på branden har flere kritiseret campingpladsen i det nordlige Italien for ikke at have styr på brandsikkerheden. Mangel på ildslukkere og sen alarmering af brandvæsnet er blot nogle af de ting, som campingpladsens beboere har peget på. Andre har stillet spørgsmålstegn ved, om der generelt er for dårlig brandsikkerhed på campingpladser.

Herhjemme bør debatten om brandsikkerhed dog ikke afholde feriegæsterne fra at besøge de danske campingpladser. Det mener beredskabsinspektør fra Sydøstjyllands Brandvæsen, Søren Sonne.

– Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, for tingene kan jo hurtigt accelerere i tilfælde af voldsomt stormvejr eller lignende, hvor der samtidig opstår en brand, og så er det klart, at der kan ske en brandspredning. Men som udgangspunkt er brandsikkerhedsniveauet på de danske campingpladser fornuftigt, og kravene til afstande mellem hytter og campingvogne er med til at minimere risikoen for storbrande, siger han.

Krav om brandslukningsudstyr
I Danmark foreskriver campingreglementet, at de danske campingpladser skal efterleve en række krav til brandværnsforanstaltninger. Brandværnsforanstaltningerne er med til at højne sikkerheden for campingpladsernes gæster.

Et af kravene er, at campingpladserne sørger for en afstand på minimum tre meter mellem campingvogne og fem meter mellem hytter.

– Sikkerheden øges ganske enkelt ved, at der bliver længere mellem bygningerne. Skulle der opstå en brand i en hytte eller en campingvogn, vil strålevarmen have meget sværere ved at antænde naboens bolig, når man overholder afstandskravene, siger Søren Sonne.

Et andet krav til campingpladserne er, at der er remedier til brandslukning for hver 75 meter. Typisk opsætter man håndsprøjtebatterier eller trykslukkere, og mange steder findes der også branddaskere til at slukke den lille græs- eller lyngbrand med.

Gode huskeregler til campisterne
Selv om campingpladserne tager deres forholdsregler, når det handler om brandsikkerhed, er der flere ting, campisterne selv kan gøre for at minimere risikoen for brand.

– Pas på med åben ild. Det er hyggeligt at grille, og det hører sig også til, når man er på campingferie, men det er vigtigt at holde godt øje med grillen og ikke gå fra den, før den er kold. Det samme gælder stearinlys, som man altid skal holde under opsyn, siger Søren Sonne.

Samtidig er det vigtigt, at man som campist tjekker sin gasinstallation med jævne mellemrum, så man ikke risikerer at blive forgiftet i sin egen campingvogn.

Et sidste råd fra beredskabsinspektøren er at købe en ekstra røgalarm, som man kan have med på campingferien.

– Hav den med i tasken og læg den løst på et skab eller i et værelse. På den måde bliver du hurtigere adviseret om røg eller brand, ikke mindst om natten, og kan komme ud i tide, siger Søren Sonne.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her