Foto: Adobestock

Derfor bør du servicere din vogn

Regelmæssig servicering er afgørende i forhold til campingvognens sikkerhed og levetid. Her får du DCUs tips til, hvad du især skal holde øje med og få tjekket.

Af Redaktionen

I modsætning til personbiler indkaldes campingvogne ikke til periodesyn. Det er derfor op til vognens ejer, at den er forsvarlig at køre og bo i. 
– DCU anbefaler, at man hvert andet eller tredje år får foretaget et lille servicetjek af campingvognen, og hvis der er gået fire år, bør man have et stort service, siger Stefan Rosendal. 
Det vigtigste er, at du benytter et værksted, du har tillid til, og hvis du er DCU-medlem og benytter et af unionens 19 test- og servicecentre, får du 5-15 procent rabat (afhængig af om det er lav- eller højsæson, red.) på test og service. Et lille servicetjek på et af DCUs test- og servicecentre inkluderer, at campingvognen smøres, bremserne efterses og vognens funktioner, blandt andet gas, testes.

Disse ting bør du holdt ekstra godt øje med

Få mekanikeren til at tjekke slingrekoblingen
De fleste moderne campingvogne er udstyret med en slingrekobling/stabilisator, som klemmes ned over bilens kugle for at give en rolig kørsel. Inde i slingrekoblingen sidder, alt afhængig af model, to eller fire bremseklodser, som med tiden bliver slidt, og så begynder slingrekoblingen at miste sin effekt. Inden det sker, skal bremseklodserne skiftes.  
– Slingrekoblingerne har nogle slidindikatorer, men dem kan man ikke altid regne med. Derfor er det vigtigt, at mekanikeren tjekker bremseklodserne og udskifter dem, når de er slidt ned, fastslår Stefan Rosendal. 
Husk også at holde anhængertrækket rent. Du må ikke bruge olie på anhængerens kugle – brug i stedet et fint stykke sandpapir/smergellærred til at slibe kuglehovedet. 

Efterse dæk, hjullejer og bremser
Campingvognens hjullejer slides med tiden og skal derfor efterses og om nødvendigt udskiftes. 
Det samme skal bremserne, som af indlysende årsager er helt afgørende i forhold til sikkerhed. 
Dækkene er et punkt, man nemt kan undervurdere, fordi mange campister kører forholdsvis få kilometer om året, men det giver ikke nødvendigvis dækkene en lang levetid. Dækkene mørnes nemlig med tiden af sol og varme, ligesom de kan få stikskader, hvis de rammer en kantsten. 

Husk jævnlige gastests
Man kan undre sig over, at de danske myndigheder ikke kræver, at campingvogne og autocampere gastestes regelmæssigt, men det gør de ikke. Dermed er det op til vognens ejer at prioritere denne del. Både Sikkerhedsstyrelsen og DCU anbefaler dog, at man gastester sin vogn hvert andet år. 
Ved en gastest tjekkes gasforbrugende apparater som køleskab, varmeovn og komfur. Også aftrækket kontrolleres for at sikre, at forbrændingsprodukterne ikke ender inde i vognen, hvilket i værste fald kan resultere i kulilteforgiftning. 
Gastesten skal udføres af en autoriseret forhandler eller anden virksomhed med den nødvendige autorisation. 
Det, du selv kan gøre, er at holde øje med, at skorstenshætten ikke er røget af skorstenen, så der er fri passage for regnvand og snavs, ligesom det kan være en god idé ind imellem at pille køleskabsristen på siden af vognen af og rengøre bag risten.

Få foretaget en fugttest 
Fugt er ikke en risiko i forhold til køresikkerhed, men det kan i værste fald gøre vognen ubeboelig og usælgelig. Det er derfor vigtigt jævnligt at fugtteste vognen, så eventuelle fugtskader ikke når at udvikle sig. Man kan selv gøre noget ved at holde øje med skjolder og misfarvninger på væggene. Derudover anbefales det, at man, når man alligevel åbner til vognens magasiner, mærker på væggen, om den er blød. 
De mest sårbare punkter er hjørner og samlinger samt serviceluger og gaskasse. En klassisk fejl er, at man ikke får lukket sin serviceluge helt inden afgang, så regnvandet kan komme ind i vognen. 

Tjek alle vogntogets lygter
Det kan lyde banalt, men det er vigtigt at holde øje med, at lygteglasset er intakt, og at vognens lys virker, som det skal – især i den mørke tid. Hvis der er kondens bag lygteglasset, skal det gerne tørres af, så fugten ikke laver ravage i elektronikken. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her