Nej, gas er ikke farligt – hvis du behandler det rigtigt

Dansk Camping Unions journalist har været på virksomhedsbesøg og fået indblik i, hvordan et ordentligt gaseftersyn foretages.

Af Mogens Havsted

På nettet kan man i forskellige tråde læse, hvordan gas optager campisterne, og fører til livlige diskussioner. Og godt for det. Men det må ikke forlede nogen til at tro, at gas er farligt. Det er det ikke. Men du skal behandle dit gasanlæg med respekt.

 

Lad os tage en af de livlige diskussioner først:

På nogle pladser opstår der en (til tider ophedet) debat om, hvorvidt de meget billige og nogle gange lemfældige gaseftersyn kan medføre risiko for naboerne. Hertil må vi svare, at det faktisk ikke er tilfældet.

De billige og hurtige eftersyn er i alle de tilfælde, vi har kendskab til, en trykprøvning af campingvognens gasanlæg. Man konstaterer altså, om det er tæt. Og når det er tæt, er der kun ringe eksplosionsfare.

Du og din familie er altså uden for farezonen. Hvis din nabo får foretaget et billigt eftersyn, hvor teknikeren fx er sprunget over at tjekke aftrækskanaler, er det altså først og fremmest ham selv og hans familie, som er i farezonen.

Det betyder samtidig, at hvis du gør ham opmærksom på, at det er en dårlig idé at spare på eftersynet, ja, så er det faktisk udtryk for, at du er bekymret for hans sikkerhed og ikke din egen.

Din indblanding er ren næstekærlighed, hvilket han bør påskønne (den nærige rad).

Næste spørgsmål er så, hvor omfattende det rigtige gaseftersyn skal være.

Du kan selv tjekke på www.sik.dk. Der kan du finde gasreglementet B3 og B5 i pdf-format, hente det ind på din computer, og læse det i ro og mag.

Du skal nok afsætte lidt tid til det, for bestemmelserne er omfattende og detaljerede. Til gengæld får du svar på stort set alle spørgsmål, du måtte have.
 

Gode råd om brug af flaskegas

 • Brug kun godkendt udstyr. Læs vejledningen, før du tager dit gasudstyr i brug. Udstyret skal være DG- eller CE-mærket, og være ledsaget af en dansk brugsanvisning. Brug aldrig udstyr mærket "kun til udendørs brug" indenfor.
 • Køb gas, der passer. Vær meget opmærksom på, at gasflasken passer til dit gasudstyr. Tag derfor brugsanvisningen til dit udstyr med, når du køber en flaske. På den måde er du helt sikker på, at tingene passer sammen.
 • ​Skift flaske forsigtigt. Sluk apparatet og luk ventilen, før du skifter gasflaske. Sørg for, at regulatoren er korrekt monteret og fastlåst på flaskeventilen, inden afspærringsventilen åbnes. Til sidst kontrollerer du samlinger for utætheder med sæbevand.
 • Pas på gas, du ikke bruger. Sørg for, at alle ventiler er lukkede, når udstyret ikke er i brug. Det gælder også tomme flasker! Frakobl flasken, når udstyret ikke skal bruges i længere tid. Opbevar altid gasflasker stående, og ha’ aldrig mere end én flaske i reserve indendørs. Opbevar aldrig gasflasker i kælderen.​
 • Hold dit gasudstyr ved lige. Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Der må ikke opstå revner i gummiet, når slangen bøjes. Udskift slangen med en godkendt DG-mærket slange ved den mindste tvivl.
 • Højst 4 meter slange. ​Brug højst 4 meter slange – og aldrig mere end nødvendigt.
 • Brug dit udstyr til det, det er beregnet til. Din gasgrill skal ikke bruges til opvarmning. Hverken inde i vognen eller i det lukkede fortelt.
 • Dæk aldrig aftræk til. Selv om der er varmetab fra udluftningskanalerne, så dæk dem aldrig til. Aldrig.

Opstår brand eller eksplosion på en campingplads, går det rigtig galt. Brændværdien for glasfiber svarer stort set til almindelig fyringsolie.

Derfor skal du bruge din sunde fornuft, overholde sikkerhedsbestemmelser, og så få foretaget det dér grundige gaseftersyn hvert andet år.

Så er gas altså ikke farligt.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her