Sydfyn, MS Helge, færge, Svendborg Havn

Hold en eventyrlig ferie på Sydfyn

Nyd en ferie med familien på Sydfyn med spændende oplevelser, idyl, dejlig mad - og med besøg på det flotte Camping Outdoor Museum ved Egeskov Slot.

Af Linda Danielsen Røygaard    

Sydfyn er et af de smukkeste steder at holde ferie i Danmark - og absolut værd at sætte tid af til at besøge, med eller uden børn. Oplev det bugtede, bakkede landskab og følg vejene til historiske slotte, Svendborgs ægte købstadsidyl, stråtækte bindingsværkshuse, idylliske øer i det blå øhav og kystlandskaber med hyggelige campingpladser. Overalt på Sydfyn bliver du hilst velkommen på syngende fynsk dialekt og kan nyde kulinariske specialiteter og øl, produceret af ildsjæle.

Skibsøl og verdenskendt Ale

Er I bare voksne af sted, så start med et besøg på Bryggeriet Refsvindinge ved Ørbæk. I gårdbutikken kan du smage nogle af de gamle danske øltyper, som bryggeriet har specialiseret sig i, f.eks. en Skibsøl, der smager af tjæret tovværk og røg. ”Enten kan man ikke lide den, eller også drikker man ikke andet”, siger udskænkeren Joan smilende. Smag også bryggeriets bestseller ”AZ Ale No 16”, kendt af øl-entusiaster over hele verden og velsmagende på både flaske og fad. På bryggeriet kan man købe små og store smagekasser med et udvalg af de forskellige øltyper.

 

Image
Sydfyn, Fyn, Bryggeriet Refsvindinge, øl, smagskasser


Camping Outdoor Museum, veteranbiler og sansehave

Besøg én af Fyns største attraktioner, det smukke renæssanceslot Egeskov Slot ved Kværndrup syd for Ringe. Som noget helt nyt kan du besøge det nye, store Camping Outdoor Museum, som Dansk Camping Union står bag i samarbejde med Egeskov. Det nye, spændende museum åbnede i 2021, og du kan læse mere om Camping Outdoor Museum her.

Camping Outdoor på Egeskov Slot

 

Egeskov slot er en af Europas bedst bevarede vandborge, bygget af lensmand Frands Brockenhuus i 1554. Ud over slottets mange imponerende sale og effekter, bl.a. et dukkehus med 3.000 kunstgenstande, bør du kigge ind i Veteranmuseet i den tidligere kornlade, som er fyldt med veteranbiler, motorcykler og flyvemaskiner. I slotsparken er også en stor labyrint af bøgehække, gangbroer i 15 meters højde og sansehaven Livets Have, der er et haveanlæg på 3.500 kvadratmeter, som symboliserer livets gang og årets rytme. Her er med andre ord både noget for store og små.

 

Image
Sydfyn, Egeskov Slot, renæssanceslot, vandborge, museum


Købstadsidyl i Svendborg


Sæt kurs mod Svendborg, én af Danmarks smukkeste og mest levende købstæder og porten til Det Sydfynske Øhav. Søfart var et af byens hovederhverv, og i havnen ligger færgerne klar til at sejle til de fynske øer. Den sydfynske hovedstad har mange spændende butikker og lokalt producerede delikatesser, og hver lørdag er der marked på byens torv. Se byens Havnetrappe, som forbinder byen med havnen, kig ind i butikkerne i baggårdene på de smalle gader omkring Møllergade og oplev den gamle værfts-ø Frederiksø, der ligger midt i Svendborg Havn. Om sommeren runger de gamle skibsværfter af levende musik på spillestedet Kammerateriet. 

 

Image
Sydfyn, Svendborg, købstad


Frokost på det gamle havnehotel


Sydfyn rimer også på velsmag, og på Brogade midt i Svendborgs havnemiljø ligger Restaurant Ærø, der startede som et havnehotel i 1860. På hotellet boede den svenske officer Sixten Sparre og den danske cirkusprinsesse Elvira Madigan i skjul fra deres forældre i hotellets tårn, som stadig kan reserveres ved forespørgsel. Med sin beliggenhed på havnen oser både hotel og restaurant af maritim stemning og er et oplagt sted at spise en fiskeret eller en lækker frokostplatte.

 

Image
Sydfyn, Fyn, Restaurant Ærø, frokostplatte


Valdemars Slot og egetræet i Nørreskov


Vil du se flere slotte, kan du besøge Valdemars Slot på Tåsinge. Du kan enten sejle med færgen M/S Helge fra Svendborg, Hotel Christiansminde eller Vindebyøre nær Svendborgsund Camping eller køre i bil til slottet. Kører du gennem Nørreskov, bør du stoppe ved den 400 år gamle smukke eg, Ambrosius-egen, der har en imponerende stamme med en omkreds på 7,3 meter. På slottet, som blev bygget af Christian den 4. i årene 1639 - 1644 til sønnen Valdemar Christian, kan du gå på opdagelse i de enorme stuer og sale med franske tapeter, imponerende lysekroner og kunstværker, gobeliner og et spændende Jagt- og Trofæmuseum på øverste etage.

 

Image
Valdemars Slot, Sydfyn, Fyn, franske tapeter


Havne og skipperhuse på Thurø og Tåsinge


Få indsigt i Sydfyns søfartshistorie, hvor skibsbyggere og sømænd levede i generationer af og på havet. I 1800- og 1900-tallet var der 29 værfter i Svendborg, på Tåsinge og Thurø, og det var i Svendborg, at kimen til A.P. Møller-Mærsk blev lagt i 1904 med Dampskibsselskabet Svendborg. Kører du over brovejen og mod Gambøt Lystbådehavn på Thurø, vil du opdage, at det stadig emmer af søfartsliv med skibsværfter som A. Walsteds Bådeværft og gamle fiskerhytter. 

På østsiden af Tåsinge kan du se flere skipperhuse i Grønnegade, som er den smukkeste landsbygade i Troense med bindingsværkshuse fra slutningen af 1700-tallet. Den første weekend i juni holder beboerne loppemarked og stiller ting til salg på små borde foran deres huse. Kig også ind i planteskolen i nr. 37, der er åben for besøgende, når flaget er hejst. Her er forskellige bede i en skøn balance af farver og forløb i haven, anlagt i engelsk cottage-stil og med mulighed for at købe planter. 

Vil du have det store overblik og nogle postkortbilleder med hjem, skal du køre til Bregninge Kirke. Herfra er der udsigt til Tåsinges blide landskaber og Det Sydfynske Øhav med sine mange øer. Ved siden af kirken, på Kirkebakken, ligger Tåsinge Museum med maritime genstande og klædedragter, der vidner om færgefartens historie. 

 

Image
Sydfyn, Fyn, Grønnegade, have i engelsk cottagestil


Æblechampagne og Sydfynsk Kalva


Frugtplantager og -gårde er også karakteristiske for Sydfyn, så sæt kurs mod Skaarupøre Vingård, der ligger idyllisk i det bølgende, grønne landskab nær sundet mellem Fyn og Thurø. Her blandt vinranker og marker udlever Bente og Carsten Andersen deres drøm om en dansk vingård i Sydfyns lune klima og næringsrige fynske jord. ”Der går 8 kilo æbler til cirka 1,35 liter most,” fortæller Carsten, da Bente skænker ’æblechampagne’ op i glassene på de små borde foran to store vintønder, der fungerer som smagerum. Den mousserende æblevin er en skøn aperitif, fremstillet efter den traditionelle champagnemetode af økologiske æbler af egen avl. Parret laver også velsmagende mousserende vin af druer og hvidvin og rosévin, men husk at bestille en prøvesmagning på skaaruporevin@c.dk. 

 

Image
Sydfyn, Fyn, æblechampagne, Skaarupøre Vingaard, vinHos naboen i nummer 22, hos destilleriet Aqua Vitae, der er leverandør til bl.a. Restaurant Noma, kan du købe frugt- og krydderbrændevin, Sydfynsk Kalva, æblewhisky og den prisvindende aperitif Pomó. 

 

Rødspætter og udsigt til Svendborg Sund


Den helstegte rødspætte med havsalt fylder næsten hele tallerkenen på Hotel Christiansmindes restaurant og er ledsaget af en dejlig udsigt til Svendborg Sund både inden for i den lyse restaurant eller på den store udendørs terrasse. De nærmeste naboer er stranden og skoven, så overnatter du på hotellet, er her garanti for ro og fred og bølgeskvulp. 


Overnat i vandkanten


DCU-Camping Åbyskov Strand er omgivet af frugtplantager og beliggende lige ved vandet, og campingpladsen tiltrækker både badegæster og lystfiskere. Campingpladsen ligger tæt ved Christiansminde, Svendborg, broen til Langeland og Tåsinge. 

DCU-Camping Åbyskov Strand Skårupøre Strandvej 74, 5881 Skårup, tlf. 62 23 13 20, aabyskov@dcu.dk

 

Image
Sydfyn, Fyn, DCU-Camping Åbyskov StrandLæs mere om de mange, spændende steder her:

Bryggeriet Refsvindinge

Egeskov Slot

VisitSvendborg

Valdemar Slot

Taasinge Museum

Skaarupøre Vin

Aqua Vitae Sydfyn

Restaurant Ærø

Christiansminde

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her