Forårsklargøring

Er du klar den nye campingsæson?

​​​​​​​Campingpladserne er netop åbnet, og snart er det påske, som for mange er lig med årets første campingtur. Skal du af sted i nær fremtid, er her nogle ting, du bør huske at gøre.

Tekst: Torben Brandt

Hvis du stillede din campingvogn eller autocamper i hi i efteråret, har du forhåbentlig regelmæssigt kigget til den i vinterens løb for at holde øje med, at alt er ok. Og hvis ikke, er det på høje tid at få vognen frem i lyset, så du kan gennemgå og klargøre den, så den er klar til at danne rammen om din og familiens campingferie i 2023.

 

Vand og sæbe

Vores garvede medlemmer kan næppe læse noget i denne artikel, som de ikke vidste i forvejen, men heldigvis får vi også nye medlemmer i folden i DCU, og for dem er det vigtigt at vide, hvordan vognen bedst gøres klar til den nye sæson.
 

Klargøring

Det er lettere at få øje på eventuelle revner og skader, når vognen er ren.


Begynd med at vaske vognen grundigt udenpå. Ganske vist har denne vinter ikke været af den strengeste slags, men der har trods alt været perioder med frost, som kan risikere at beskadige de plastdele, der sidder på de fleste autocampere og campingvogne.

Ved at vaske vognen grundigt vil eventuelle revner eller skader fra nedfaldne grene og lignende træde tydeligere frem, og hvis karosseriet er blevet beskadiget, er det vigtigt, at du hurtigt får det udbedret hos en fagmand, ligesom du naturligvis også skal tjekke med dit forsikringsselskab, om skaden er dækningsberettiget.

Husk også at vaske og besigtige vognens tag, men undlad at gå på det for det er taget ikke konstrueret til.

Gaskasse og serviceluge er udsatte steder i forhold til fugt. Føl derfor med fingrene på indersiden af gaskassens/servicelugens top, og er der en utæthed, vil vognen føles blød, og i så fald skal du have den ”diagnosticeret” på et værksted.
 

Cover til campingvogn

Hvis du har haft et åndbart og vandafvisende cover over din vogn i løbet af vinteren, vil der være mindre rengøring, når foråret kommer.

 

Er der skader på lyset?

Gå en runde omkring campingvognen eller autocamperen for at kontrollere, om der er kommet skader på lys og lygter – husk også at tjekke, at lyset virker, inden du kører. Undersøg om sikkerhedswiren er i orden, og om elstik, næsehjul, håndbremse og tilkobling virker, som de skal. Hvis du har aftageligt anhængertræk, skal du tjekke, at krogen kan både af- og påmonteres. Tjek om støttebenene fungerer og smør dem eventuelt med lidt olie, så de glider lettere op og ned.
 

Få rabatter og fordele: Bliv medlem af DCU allerede i dag fra 395,- om året

 

Hold øje med dækkene

Det er vigtigt at tjekke dækkene for slid, skader eller tegn på, at de er begyndt at mørne, for så skal de udskiftes. Selvom din vogn ikke har kørt mange kilometer, kan dækkene godt være møre, hvis du eller den tidligere ejer har camperet meget om sommeren, for varme og sollys fremskynder den proces.

Husk altid at køre med korrekt dæktryk – du finder tallet i vognens instruktionsbog. Det rette dæktryk er dels vigtigt af hensyn til køresikkerheden, for forkert dæktryk risikerer at gøre vogntoget ustabilt, dels har det betydning for brændstoføkonomien, for er der ikke luft nok i dækkene, skal der bruges mere energi på at flytte vogntoget – som du kender det, hvis du cykler på halvflade dæk.

Er vognen Tempo 100-godkendt, er det et krav, at dækkene er yngre end seks år. Hvis du skal købe nye dæk til en Tempo 100-godkendt campingvogn, skal hastighedsmærkningen som minimum være L (120 km/t.).

 

Gør rent indenfor

Når du er færdig med at rengøre og kontrollere vognen udenpå, skal du i gang indenfor. Læg mærke til om vognen lugter jordslået og kig under hynder og madrasser. Se også efter tegn på fugt under seng og sofa samt i skuffer og skabe.

Skab gennemtræk ved at åbne tagluger, dør og vinduer så vognen kan blive luftet godt igennem. Støvsug grundigt, brug vand og sæbe og benyt også gerne et desinficerende middel. Tjek også, at toilet og håndvask fungerer, og at den indvendige belysning virker.

Har du mistanke om, at der er kommet fugt i vognen – det vil ofte kunne ses som mørke skjolder i hjørner, ved vinduer og tagluger – skal du have vognen kontrolleret på et værksted, så en eventuel fugtskade ikke når at udvikle sig yderligere.

 

Holder vandsystemet tæt?

Alt for ofte stiller campister vognen væk efter sæsonen uden at få tømt vandsystemet ordentligt for vand. Selv en lille sjat i haner eller slanger kan gøre stor skade, når frosten sætter ind, for resultatet kan meget vel være en frostsprængning af vandhaner, -slanger og/eller vandvarmer. Inden I begiver jer ud på årets første campingtur, er det derfor klogt at hælde vand på vognen, for er der frostsprængninger, vil vandet pible ud de steder, der er blevet beskadiget. Skulle der være skader, er det naturligvis ærgerligt, men det er trods alt at foretrække at opdage der derhjemme frem for, når I er fremme på campingpladsen og har sat forteltet op.

Er der utætheder, er det blot at håbe, at dit værksted kan klemme dig ind, for forårsmånederne er traditionelt nogle af de travleste på landets caravanværksteder, og derfor kan du risikere ventetid.

 

Virker ovnen?

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal du undersøge om køleskab, gasblus og varmeovn fungerer. Når du tænder ovnen, skal du sikre dig, at røgen kommer ordentligt op af skorstenen, for mens vognen har stået opmagasineret, kan der have sat sig en prop i skorstenen i form af spindelvæv, blade og lignende i skorstensaftrækket. Det kan i værste fald være livsfarligt, for hvis de skadelige stoffer fra røgen ikke kan komme ud i det fri men ender inde i vognen, kan det resultere i en kulilteforgiftning, der i værste fald kan være dødelig.

På sociale medier kan man ind imellem læse om campister, der beder om gode råd hos andre campister, fordi ”min gasovn siger en hvæsende lyd”, eller ”der lugter af gas, når jeg forsøger at tænde”. Er din ovn eller andre af de gasforbrugende apparater i stykker, skal du kontakte fagfolk, der er uddannet i at arbejde med gas, og som kan sørge for, at du og familien kan være trygge på jeres campingferie.

 

Overvej en gastest

I Danmark stiller myndighederne ingen krav til, hvor tit du skal gasteste din campingvogn eller autocamper. Det er helt op til dig, men til syvende og sidst handler det om din og familiens sikkerhed, og både DCU og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du får vognen gastestet minimum hvert andet år.

Også regelmæssige fugttests er en klar anbefaling fra DCUs side, fordi du derved mindsker risikoen for, at en fugtskade løber løbsk. Det er en god ide at tage fugttesten efter, at vognen har stået ude i en periode, for hvis der måles på en vogn, som i flere måneder har stået tørt og godt i en opvarmet hal, kan resultatet meget vel vise, at den er tør, selvom der er en utæthed et sted.

Vent derfor med fugttesten til vognen har været udsat for blandet dansk vejr i en periode.

 

Tjekliste til foråret

 
Ude: Inde:
  • Vask vognen og kig efter buler eller revner
  • Virker næsehjul, håndbremse, næsehjul, sikkerhedswire, stabilisator, tilkobling og elstik
  • Se om alle lygteglas er hele, og tjek at vognens lys virker
  • Smør støtteben og andre bevægelige dele
  • Kontroller dæktrykket, og læg mærke til om dækkene er slidte eller virker møre
  • Løft madrasser, puder og hynder – ser alt ok ud, eller lugter der jordslået?
  • Luft ud og gør rent – brug eventuelt et bakteriedræbende middel
  • Tænd for gasovnen og komfuret – kontroller skorstenens aftræk
  • Fyld vand på vognen – er vandsystemet tæt?
  • Tænd køleskabet og se, om det virker
  • Prøv at tænde vognens lys – kontroller at pærerne virker
   
Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her