Stau

Du risikerer timelange køer i glohed tysk sommertrafik

Det kræver fornuftig planlægning og god timing, hvis årets tur sydpå ikke skal påvirkes af stillestående trafik.

Prognoserne for ferietrafikken i Tyskland indikerer nemlig usædvanligt mange biler og meget stor risiko for kø, advarer den tyske bilistorganisation, ADAC.


Redigeret af Lars Milbæk

 
Langstrakte, stillestående bilkøer. Meldinger i radioen om endnu ”fünf kilometer stau” forude. Et konstant "Hvornår-er-vi-der?" fra børnene på bagsædet.

Det er et scenarie, de fleste frygter, når campingturen går til eller hjem fra rejsemålet. Ikke desto mindre er det hvert år en risiko for køer og ikke mindst i år.

Den tyske bilistorganisation ADAC har netop offentliggjort deres trafikprognose for sommerferien 2023. Det er sløj læsning for de danske feriebilister.

Vejkortet er ganske enkelt fyldt med angivelser af strækninger med vejarbejde og de frygtede røde linjer, der advarer mod øget risiko for kødannelse.

– For de klassiske langdistance-motorvejsstrækninger A1, A5, A7, A8 og A9 forventer vi mere trafik denne sommer end sidste år, og da der samtidig er mange vejarbejder i øjeblikket, så er der høj risiko for kødannelse, siger Melanie Mikulla, der er talsperson med fokus på feriekørsel hos ADAC.


Undgå visse dage og tidspunkter

ADAC oplyser, at der uundgåeligt vil være massive kødannelser omkring de store trafikknudepunkter i myldretiden i juni, juli og august, og de fraråder direkte feriebilisterne at passere Hamborg, Frankfurt, Dortmund, Nürnberg og München fredage og søndage i myldretiden hele juli og de to første uger af august.

Derfor kan man potentielt risikere timers forlænget rejsetid morgen og eftermiddag ved de værst ramte byer. Hamborg har gennem en årrække været hårdt ramt af kombinationen af tæt trafik og store anlægsprojekter på vejnettet. I år er ingen undtagelse.

Anden fase af overbygningen af Autobahn A7 er gået i gang nord for Elbtunnellen, og syd for den er en omfattende rekonstruktion af motorvejsvejnettet forbi industrihavnen i gang.

Det varer frem til 2026 og medfører, at det er stort set umuligt at undgå kødannelser, hvis du passerer Hamborg til sommer.

– Det handler om fornuftig planlægning og god timing, hvis du vil køre igennem Tyskland uden at sidde i trafikkø denne sommer. Fredage og søndage ser generelt udfordrende ud, men rammer man trafikknudepunkterne uden for morgen- og eftermiddagsmyldretiden, så er trafikbelastningen mindre, og derved kommer du hurtigere igennem, siger Rasmus Boserup, der er kommunikationschef hos energiselskabet OK.
 

Husk overnatning og pauser

Forventningen er, at man skal regne med en gennemsnitshastighed på omkring 100 km/t på de tyske motorveje, og det betyder, at det vil tage omkring 10 timer at passere strækningen på A7 fra Padborg i nord til Freiburg i syd. En tur mange danskere er på hvert år i sommerperioden.

–  Vi anbefaler, at man af sikkerhedsmæssige årsager planlægger en overnatning ved kørsel af strækninger på over 1000 kilometer og desuden holder pause hver tredje time, især hvis man har mindre børn med i bilen, lyder anbefalingen fra Melanie Mikulla fra ADAC.

Et godt råd er at betragte køreturen som en integreret del af ferien. Overnatningen ud og hjem giver mulighed for nye steder og oplevelser.

– De lange strækninger over 1000 kilometer er hårde for alle i bilen, og Tyskland byder på et væld af oplevelser, hvis blot man kører få kilometer væk fra motorvejene. Campingpladser og hoteller er relativt billige, så det er oplagt med et velfortjent pitstop undervejs,” påpeger Rasmus Boserup.

Det tyske motorvejsnet bliver generelt ekstraordinært belastet til sommer, men det bliver endnu mere presset i uge 28 og 29, hvor en række tyske delstater får sommerferie, det samme er tilfældet i uge 31, hvor ferieperioden ender i delstaterne.

Uanset hvad skal du forvente tæt trafik til sommer i Tyskland.
 

Gode råd til kør-selv-ferien i år

 • Planlæg i god tid og forsøg at undgå trafikknudepunkterne i myldretiden
   
 • Forvent en gennemsnitshastighed på 100 km/t
   
 • Hold pause hver tredje time og indregn en overnatning, hvis turen er længere end 1000 kilometer
   
 • Tag hensyn til de yngre passagerer i bilen. Planlæg underholdning for dem, så køreturen ikke bliver en plage
   
 • Hold dig løbende orienteret via trafikmeldinger på de store radiokanaler, men vær opmærksom på, at de ofte kun nævner trafikkøer over tre kilometers længde
   
 • Brug Google Maps, men overvej altid nøje, hvis ruterådgivningen anbefaler markante ændringer af ruten i forbindelse med kødannelser ved vejarbejder og uheld
   

Hvordan ser situationen ud i Danmark?

I øjeblikket er der flere store vejarbejder på motorvejene på Fyn og i det østlige Jylland. De forventes færdige i slutningen af juni, og derved vil de ikke påvirke sommerferietrafikken i nævneværdig grad.

Skolernes sommerferie starter i slutningen af uge 25, og her forventer såvel Storebæltsforbindelsen som Vejdirektoratet tæt trafik både fredag den 23. juni og i den efterfølgende weekend.

Det samme gælder søndage hen over sommeren, hvor der er skiftedag i sommerhusområderne over hele Danmark. Du skal fortsat forvente kødannelser ved den danske grænse ved Padborg, når du kommer hjem fra ferie.


Kilde: ADAC og Energiselskabet OK
 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her