Camping i de gode gamle dage. Foto: Isabella

DCUs historie 1926 og frem til nu: Fra lejrsport til luksuscamping

Her får du den helt korte version af campingens historie i Danmark.

Siden lejrbevægelsen for alvor gjorde sit indtog i 1920’erne i Danmark og resten af den vestlige verden, er der sket meget. Fra at de unge cyklede af sted med hjemmesyede lærredstelte, lavede aftaler med lokale landmænd om teltslagning og brugte halm som liggeunderlag under soveposen, blev lejrsport, som man kaldte det dengang, med tiden til det bredtfavnende campingliv, vi kender i dag.

Fra 0 til 104 campingpladser
I 1926 blev Lejrklubben Danmark etableret, og den bestod dengang af blot 26 medlemmer. Der var også andre klubber, men Lejrklubben Danmark samlede de andre klubber og blev efterhånden den førende landsorganisation.
I begyndelsen var det især de unge – gifte som ugifte – fra storbyerne, som i deres fritid søgte ud i det grønne og til vandet. Fritiden var dengang stadig sparsom, men der var dog mere af den end før – og politisk var der stort fokus på at skabe gode fritids- og friluftsrammer for det arbejdende folk, så der blev bl.a. etableret faste lejrpladser rundt omkring i hele landet. I 1930’erne var der således skabt omkring 70 faste lejrpladser. Et tal der i 1950 var steget til hele 104 pladser. Der var fokus på at lægge campingpladserne i naturskønne områder og tæt på vandet, og derfor har størstedelen af de danske campingpladser da også helt unikke beliggenheder i dag.

På eventyr i villatelt og campingvogn
I 1960’erne tog udviklingen for alvor fart i takt med, at velstanden steg i den brede befolkning, og mange havde råd til både bil og ferie. Teltet var stadig populært, men det lille, hjemmesyede tomandstelt kunne nu erstattes med et stort, kulørt villatelt, der blev læsset i bilens bagagerum sammen med de blomstrede solstole, primus, plastikstel, luftmadrasser og andre fornødenheder – hvis man da ikke havde anskaffet sig en lille teltvogn eller ligefrem en campingvogn til at hægte bag på folkevognen. Fra hovedsageligt at udforske Danmark, begav de danske familier sig nu i stigende grad på eventyr i udlandet via autobahnen i Tyskland og autostradaen i Italien til eksotiske destinationer som Tyrol, Gardasøen eller Lidoen.

Camping er den næstmest populære ferieform
Nogle har måske dårlige barndomsminder om lidt for våde soveposer og forloren skildpadde, der ikke var blevet varmet ordentligt igennem på primusset, eller fordomme om campingpladser som steder, der er beboet af øldrikkende mennesker i gamle joggingbukser. Men når man ser ud over campinglandskabet i dag, er billedet et fuldstændigt andet, og fordommene må gøres til skamme.
I dag er camping danskernes næstmest populære ferieform herhjemme efter sommerhusferie. Alene i Danmark er der omkring 500 campingpladser at vælge mellem – og dertil en lang række telt- og naturpladser i de offentlige skove o.l. Fra femstjernede pladser med pool, spa, legeland og luksus til de enkle pladser, hvor naturen er i fokus – og snart sagt alt derimellem. Hvad enten man interesserer sig for fiskeri, ridning, vandring, cykling, stjernekiggeri, gourmetmad eller god musik, så er der en plads, der passer.

Udstyret skal være i orden
Campingvognene fås i dag fra de helt små, sporty udgaver til de kæmpestore, rullende luksusudgaver med badeværelse, køleskab og vinterisolering – og mange steder er de små, primitive træhytter på campingpladserne suppleret med luksushytter, der minder om små sommerhuse, med bad, opvaskemaskine, tv og wi-fi. Og i takt med at cykel- og vandreferie atter har vundet indpas, først i 1980’erne og igen i dag, er efterspørgslen efter letvægtstelte og topmoderne grej steget.

En grønnere ferieform
Den stigende opmærksomhed på klimaet har også bragt camping i fokus som en grønnere ferieform, og både i Danmark og udlandet arbejdes der aktivt med miljøvenlighed på campingpladserne og i branchen generelt. Alene det, at selve rejsen foregår med f.eks. cykel eller bil, skærer også en del af CO2-regnskabet i forhold til en flyvetur, og navnlig i Sydeuropa er der kommet gode muligheder for at lade sin elbil op på selve campingpladsen.

Camping i dag
Så hvad er camping i dag? Camping kan både være de helt nære naturoplevelser, kultur i storbyen, aktiv ferie samt luksus og afslapning ved stranden. I dag er det en ferieform, der tiltrækker alle aldersgrupper og mennesker fra alle lag i samfundet – og som nævnt kan campingferien i dag foregå i alt fra et primitivt shelter i skoven eller et kæmpemæssigt letvægtsfamilietelt uden for Paris til teltvogn, autocamper, campingvogn eller luksushytte på Djursland.
Trendy, unge bloggere unge kalder sig ”campistaer” i stedet for campister og blogger løs om livet som moderne børnefamilie på farten med campingvogn eller telt. Veninder tager på campinghyttetur sammen og nyder det gode liv, forældrepar nyder de stille stunder, når børnene er løbet af sted til legepladsen med deres nyfundne kammerater – og mon ikke mange danskere i disse coronatider overvejer, om det var en tryg og overskuelig mulighed at holde ferie på en campingplads inden for landets grænser i år? En ting er sikker: Der er noget for ethvert behov.

Hvad skete der forresten med Lejrklubben Danmark med de 26 medlemmer? Jo, i 1958 skiftede den navn til Dansk Camping Union (DCU), som i dag driver 21 campingpladser, har omkring 45.000 medlemsfamilier, og som stadig varetager medlemmernes og campisternes interesser.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her