Campister med ældre fjernsyn risikerer at miste signalet

Campister risikerer at miste tv-signalet

Kulturministeriet skønner, at op mod 150.000 danskere kan miste tv-signalet. Det kan også ramme campister med ældre fjernsyn. I første omgang hed datoen 31. marts, men på grund af situationen med corona i Danmark er det nu udskudt til 2. juni.

Redigeret af Torben Brandt

 

Hvis du har et tv af ældre dato og henter tv-signalet ned via en stueantenne eller en udendørs antenne, risikerer du at miste tv-signalet i din campingvogn eller autocamper. Det er konsekvensen af en bred politisk aftale, som på den ene sider giver danskerne bedre bredbånd, men som på den anden side betyder, at op mod 150.000 danskere med ældre tv-modeller kan risikere at miste deres tv-signal.

Derfor lancerer Kulturministeriet en ny landsdækkende oplysningskampagne ’Sort signal’, der skal vise danskerne, hvordan de undgår problemet.

Ny signaltype

I dag bliver 700 MHz-frekvensbåndet brugt til at udsende antenne-tv via en stueantenne eller en udendørsantenne f.eks. på taget, men fra juni 2020 skal det bruges til at forbedre det mobile bredbånd og bredbåndsdækningen i hele landet.

Derfor er man nødsaget til at opgradere udsendelsesteknologien til en ny signaltype, så alt antenne-tv bliver udsendt via nye signaler kaldet DVB-T2. Her bliver ældre fjernsyn – typisk fra før 2012 – ramt. Disse typer fjernsyn kan som regel ikke vise det nye DVB-T2-signal.

Omlægningen af signalet sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, der blev indgået i februar 2015 af den daværende regering (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

I første omgang blev det vedtaget at ændre signalet fra den 31. marts, men på grund af situationen med corona er lukningen af antenne-tv-signalet udskudt indtil 2. juni 2020, så borgerne har længere tid til at omstille sig til det nye tv-signal. Danmark er internationalt forpligtet til at lukke antenne-tv-signalet senest i juni 2020, og derfor er det vigtigt, at man stadig undersøger, om man skal gøre noget for fortsat at kunne se tv efter 2. juni.

Op mod 150.000 rammes

Kulturministeriet vurderer, at op mod 150.000 danskere kan risikere at blive ramt af signalændringen og dermed få sort skærm på tv'et i hjemmet, hvis de ikke tager deres forbehold. Danskere, der ser tv med gammelt udstyr i campingvognen, autocamperen, sommerhuset og lignende vil også blive berørt.

Oplysningskampagnen ’Sort signal’ skal oplyse danskerne om signalændringen og hjælpe dem med at sikre, at de har det rette fjernsyn eller modtagerboks, og dermed gøre lukningen af antennesignalerne så gnidningsfri som mulig.

Hvis du allerede ser tv via kabel, satellit, bredbånd eller en boks fra sin tv-udbyder, behøver du ikke at gøre noget.

Du kan få yderligere information og rådgivning på tlf. 41 39 39 41 på hverdage mellem kl. 12 og 15 og på kulturministeriets kampagnehjemmeside www.sortsignal.dk.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her