Nationalparker i Danmark, camping, Mols Bjerge, dødishul

Campér i de danske nationalparker

Det er let at planlægge sin ferie, så man når at gæste en eller flere af Danmarks fire nationalparker i løbet af ferien.

Af Torben Brandt

Du behøver hverken at tage ud i Europa eller rejse til oversøiske lande for at opleve enestående natur. Den findes i Danmarks baghave i skikkelse af fire nationalparker. 

Og selvom parkerne hverken rummer imponerende bjergkæder eller eksotiske dyr, er der alligevel nærmest uanede muligheder for at få en på opleveren i henholdsvis Thy, Mols Bjerge, Vadehavet og Skjoldungernes Land, hvor de fire nationalparker ligger. Sidstnævnte er betegnelsen for et område ved Roskilde Fjord. 

Der ligger masser af campingpladser enten i eller tæt ved de fire nationalparker, som kan danne udgangspunkt for cykel-, vandre- eller bilture. Nogle af campingpladserne er DCU’s egne, andre er partnerpladser, ligesom der naturligvis ligger talrige campingpladser uden DCU-rabat i eller omkring parkerne. 

Selvom nationalparkerne ligger forholdsvis spredt i landet, er afstandene mellem dem ikke større, end at man snildt kan besøge flere af dem i løbet af sommerferien, hvis man har mod på det. Fra den nordlige del af Nationalpark Vadehavet er der eksempelvis kun cirka 160 kilometer til den sydlige del af Nationalpark Thy, mens afstanden fra Thy til Ebeltoft, som er en del af Nationalpark Mols Bjerge, er 192 km. 

Image
Nationalparker i Danmark, Vadehavet, Skallingen Saltmarsk, natur


Thy var først
Når vi danskere lufter vores indbyrdes fordomme, hedder det ofte, at københavnere er (lidt for) hurtige og smarte, mens alting går noget langsommere i Jylland. Om der er hold i de stereotyper, skal vi på redaktionen lade være usagt, men fordommen passer i hvert fald ikke i forhold til nationalparker. For her var det nordvestlige Jylland helt fremme i skoene og hurtigst af alle, da Nationalpark Thy som den første i landet blev nationalpark 22. august 2008 med indvielsestaler af blandt andre daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og miljøminister Troels Lund Poulsen. 

– Her i Thy befinder vi os i et område, hvor naturen i høj grad sætter betingelserne. De store sammenhængende klit- og klithedelandskaber er enestående. Langs hele kystlinjen strækker strandene sig kilometer efter kilometer. Her er et unikt planteliv og dyreliv. Oddere. Krondyr. Traner. Ja, man kan endda være så heldig at se en kongeørn svæve over klitterne. Nok det nærmeste vi i Danmark kan komme en vildmark, sagde Anders Fogh Rasmussen blandt andet i sin indvielsestale for Nationalpark Thy. 

Image
Nationalparker i Danmark, Thy, Agger Tange, fugle, fugle- og dyreliv


Skal være unik
Dermed var statsministeren inde på nogle af kriterierne for at kunne kalde sig nationalpark. Det kræver nemlig blandt andet, at området skal indeholde noget af den mest unikke og særprægede danske natur. Og det gør Nationalpark Thy, som geografisk dækker godt 24.000 hektar og strækker sig i et 12 km bredt bælte fra Agger Tange i syd til Hanstholm mod nord. 
Området kan besøges enten i bil, til fods, på cykel eller på hesteryg. Sidstnævnte mulighed har denne artikels signatur prøvet på egen krop og bagdel, og selvom det bestemt hverken var kønt eller elegant, var det fantastisk at opleve det unikke landskab på ryggen af en islandsk hest, som i adstadigt tempo travede gennem hede, klit og sand. 

Foretrækker du den tohjulede, har Nationalpark Thy flere fine muligheder. Den mest oplagte er Vestkyststiens cykelrute, som løber ad gode cykelstier meget tæt på det stormfulde Vesterhav. Ruten begynder ved Agger Færgehavn og fortsætter derpå over 100 kilometer mod nord forbi Bulbjerg. 

Image
Nationalparker i Danmark, Thy, shelter, shelterpladser, camping


Istiden sætter spor
Kører man mod sydøst fra Hanstholm, havner man i Nationalpark Mols Bjerge på det sydlige Djursland. Den blev indviet 29. august 2009 af Dronning Margrethe og dækker et område på cirka 180 kvadratkilometer, hvoraf 150 kvadratkilometer er landareal, mens det resterende er sø-, kyst- og havområder. Geografisk strækker Nationalpark Mols Bjerge sig fra Kalø-skovene i vest til Kattegat-kysten mod øst. 

Nationalparken ligger i et tidligere istidslandskab, hvilket sætter sit præg på store dele af området. Det kan man blandt andet se, hvis man går ad den 20 km lange kvalitetsvandresti, Mols Bjerge-stien, der blev anlagt i efteråret 2016. Meningen er, at den fremover skal udvides, så der bliver i alt 60 km samlet sti at vandre på. 

Selvom navnet kunne antyde noget andet, udgør Mols Bjerge kun en lille del af nationalparken. Resten er en skøn blanding af blandt andet skove, plantager, strande, vandrestier, kyststrækninger, gravhøje, byer og kirker. 

I nationalparken ligger der to besøgscentre – dels ved Kalø Hovedgård, dels gården Øvre Strandkær i Mols Bjerge. Begge steder kan de besøgende få masser af tips, inspiration og oplysninger – som f.eks. at nationalparkens højeste punkt ligger 137 meter over havets overflade og hedder Agri Bavnehøj.

Image
Nationalparker i Danmark, Mols Bjerge, Trehøje, bronzealderen


Den største 
Nationalpark Vadehavet i det sydvestlige hjørne af Danmark blev 16. oktober 2010 den tredje danske nationalpark, da den blev indviet af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim sammen med daværende miljøminister Karen Ellemann. Nationalpark Vadehavet kunne ikke prale af at være først – til gengæld kan den med et areal på 1.459 kvadratkilometer bryste sig af at være den største danske nationalpark med en udspredning fra Blåvandshuk i nord til den dansk-tyske grænse mod syd. Både Rømø, Mandø og Fanø er en del af nationalparken. Kun cirka 300 kvadratkilometer er landområde, mens resten består af blandt andet sandbanker, lavvandede havområder, barriereøer, marskområder, klitter og strandenge. 

Nationalpark Vadehavet har meget store tidevandsændringer, hvilket giver et landskab i konstant forandring. Når vandet trækker sig tilbage, blotlægges snegle, krebsdyr, muslinger og østers i enormt antal, hvilket lokker store flokke af trækfugle til, som nyder godt af det lettilgængelige spisekammer. Nationalpark Vadehavet er desuden et vigtigt yngleområde for sæler, som kan ses adskillige steder – blandt andet på Mandø, Rømø og Fanø. 

I sommeren 2014 blev det cirka 500 km lange tidevandsområde fra Blåvandshug i nord, videre gennem det nordvestlige Tyskland til Den Helder på nordspidsen af Holland optaget på UNESCO’s liste over verdensnaturarv.

Image
Nationalparker i Danmark, Vadehavet, sæler, sæl, dyreliv


Rosinen i pølseenden 
Den fjerde og foreløbigt seneste i rækken af danske nationalparker er Skjoldungernes Land. Den blev i marts 2015 indviet af Kronprins Frederik og daværende miljøminister Kirsten Brosbøll. 
Parken ligger centralt på Sjælland i området ved Roskilde, Lejre og Frederikssund. I alt dækker nationalparken et område på cirka 170 kvadratkilometer og er dermed den mindste af Danmarks nationalparker. 

Alligevel har man masser af natur at boltre sig i, for nationalparken rummer blandt andet Roskilde Fjord, der er omgivet af søer og enge med et meget rigt fugleliv. Området huser også de tidligere kongeskove ved Bidstrup, som er Sjællands næststørste skovområde – kun overgået af Gribskov i Nordsjælland. 

Skjoldungernes Land er samtidig et kulturelt smørhul. Domkirken i hjertet af Roskilde står på UNESCO’s verdenskulturarvliste, og har man hang til vikinger, er Vikingeskibsmuseet i Roskilde helt ud til fjorden nærmest et must at besøge. 

Vil du længere tilbage i tiden, kan du besøge Sagnlandet Lejre. Her kan du se og opleve, hvordan vikingerne levede, men stedet fortæller også på levende vis om vores forfædre så langt tilbage som sten- og bronzealderen.

Image
Nationalparker i Danmark, Vadehavet, Skallingen, natur, traktor og tog


Femte park er på vej
De fire nuværende nationalparker ventes snart at blive til fem, for der arbejdes ihærdigt i kulisserne på at få etableret Kongernes Nordsjælland. Den skal ifølge planerne strække sig fra Helsingør over Fredensborg, Hillerød og videre mod nord til Gribskov og således inkludere både Kronborg, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot i Hillerød. 

En nationalpark rummer imidlertid mange interessenter, og det er derfor et stort og langsommeligt arbejde at få det hele på plads. Går det planmæssigt, forventes Kongernes Nordsjælland at blive indviet i løbet af 2018. 

Nyttige links
Inden turen går til nationalparkerne, kan det anbefales at læse mere om den park, I overvejer at gæste. Herunder er nogle nyttige links, hvor der kan hentes flere informationer. 

Nationalpark Thy
Nationalpark Mols Bjerge
Nationalpark Vadehavet  
Nationalpark Skjoldungernes Land
Naturstyrelsen
VisitDenmark
Danmarks nationalparker
Find campingpladser i Danmark med DCU Booking
 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her