Salomons Kapel på Bornholm. Foto: Destination Bornholm/Martin Birk

5 gratis oplevelser på Bornholm, som altid har åbent

Naturen holder aldrig lukket – og her får du en række bud på smukke, gratis udflugtsmål på Bornholm. Snør et par gode sko og pak rygsækken med nysgerrighed og en god madpakke.

Af Kirstine Krefeld
Foto: Destination Bornholm/Martin Birk

Drik morgenkaffe ved søerne

Opalsøen er måske den mest velkendte og populære sø på Bornholm, og den er med god grund et populært udflugtsmål om sommeren, hvor modige sjæle kan springe de omtrent syv meter ned fra et sted i den ene side – eller prøve kræfter med tovbanen. Men er du morgenfrisk og vejret klart, kan det virkelig anbefales at smøre et rundstykke, hælde kaffe på termokanden, køre en tur til Pyritsøen eller Rubinsøen tæt ved Hasle på vestsiden af øen, finde en bænk og opleve væsenerne i den omkringliggende skov vågne, mens du nyder udsigten. Her får du fornemmelsen af at have verden næsten helt for dig selv for en stund.
 

Oplev den hamrende flotte Hammerknude

Parkér bilen ved Hammerknuden parkering nord for Sandvig på nordspidsen af solskinsøen og begiv dig ud på en usædvanlig smuk vandretur. Den går forbi Hammerodde fyr og videre ad en snoet sti til Hammerens Skansen og videre hele vejen til middelalderruinen Salomons Kapel. Det er en tur på omtrent seks kilometer, så tag en klemme og noget drikkeligt med i rygsækken og gør ophold undervejs. Udsigten over det klipperige landskab er noget ganske særligt. 
 

Gå på bisonsafari i Almindingen

Tag kameraet med på en vandretur ind i Almindingen og se, om du kan ’skyde’ en af de flotte europæiske bisoner, som for nogle år siden blev sat ud i et 200 hektar stort aflukket område her. Parkér ved Hareløkkerne og følg Bisonstien, som ud over at føre dig gennem selve bisonområdet forbinder mange af skovens naturperler som Bastemose og Svinemose. Husk at færdes i overensstemmelse med regler og retningslinjer for området – og at respektere, at de vilde dyr ikke har lyst til at få dig for tæt på. Selv om du ikke er heldig at støde på den lille flok, så er gåturen i skoven i sig selv en dejlig oplevelse året rundt. 
 

Besøg bautastenene ved Louiselund

På Bornholm findes der omtrent 250 bautasten – forskerne har kendskab til over 1.000 – og et af de steder, hvor der er flest at se på en gang, er i Louiselund lige nordvest for Nexø. Her er samlet omtrent 50 store og små bautasten, og de er et sælsomt syn, der kan sætte en livlig fantasi i sving. Modsat runestenene fra vikingetiden er bautastenene, som for de flestes vedkommende stammer helt tilbage fra bronze- og jernalderen, uden inskriptioner. Der er ingen helt entydig forklaring på, hvorfor stenene står, som de står hér – og mange af dem er blevet flyttet fra deres oprindelige placering. Måske har Obelix været forbi og lavet sjov? Vi venter stadig spændt på tegneseriealbummet ”Asterix på Bornholm”.
 

Kør til Skulpturpark Bornholm og find Fandens hat

På en sidevej til Rønnevej vest for Nexø finder du Skulpturpark Bornholm, som er en slags udendørs galleri, hvor du kan kigge nærmere på de mange skulpturer, der er stillet op. Udstillingen består af bidrag fra 20-25 kunstnere fra hele verden. Du skal dog have den store pengepung med, hvis du vil købe noget – i februar startede priserne ved ca. 15.000 kr. og gik helt op til ca. 400.000 kr. Men det er et sjovt sted at køre forbi og kigge. For enden af Bjergegårdsvejen, hvor skulpturparken ligger, ved krydset med Rønnevej ligger i øvrigt Bodils Kirke fra omkring år 1200. Sagnet fortæller, at en præst engang følte sig forfulgt af Fanden selv her, men reddede sig ind på kirkens grund. Det gjorde Fanden så rasende, at han smed sin hat efter præsten. Han ramte dog forbi, og hatten borede sig ind i kirketårnet ud mod vejen, hvor du i dag kan se den kilet ind i den hvidkalkede væg. Jo, det er ganske vist.

 

Find mere information her
www.bornholm.info kan du finde mere information om både de steder, der er beskrevet her, og om museer, butikker, besøgscentre osv.


 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her