Det er vigtigt at du pakker campingvognen ordentligt inden du kører på ferie. Foto: Rasmus Schønning
Tips & teknik

Sådan pakker du campingvognen rigtigt

Ferien er tiden, hvor ”batterierne” lades op, og overskud til resten af året samles sammen. Foregår ferien med campinvogn, er forberedelse af pakningen en udmærket øvelse at gøre i god tid inden afgang

Tag ikke for let på pakningen af campingvognen ved at kaste dine pakkenelliker ind i campingvognen, så du mister køreegenskaber eller får ubalance i campingvognen. Næsten alle nutidens campingvogne har gode køreegenskaber, men disse kan hurtigt ødelægges ved forkert læsning. En god tommelfingerregel er at pakke campingvognen fra midten ved akslen, og fra bunden og op, så campingvognens balance i både længde- og sideretning er optimal, og tyngdepunktet så lavt som muligt.

Under pakningen er der nogle enkle regler, man bør følge:

  • De lette ting skal op i overskabene
  • De tunge ting som konserves, drikkevarer, bøger m.m. over akslen og så lavt som muligt
  • Placér tunge ting så tæt på bunden som muligt, og så tæt på akslen som muligt 
  • Placerer man forteltet, en ramme øl eller andet tungt helt agterude, træder reglen om kraften gange armen i kraft, og der opstår let ubalance i vogntoget, og i værste fald kan campingvognen gå i slinger. 

Når man pakker, er det vigtigt, at alle ting ligger forsvarligt og vægtmæssigt korrekt. Der skal også være balance mellem højre og venstre side i campingvognen. Nogle campingvogne er designet med både køkken og bad i samme side, så der skal muligvis kompenseres ved pakningen, så der fremkommer ligevægt.

Hvis vægten ikke fordeles rigtigt, ”vælter” campingvognen, og det giver ustabil kørsel. Husk at tage højde for fyldt vandtank og evt. spildevandstank. Det er vigtigt at have noget tungt som modvægt til disse, hvis de fx er bygget i samme side af campingvognen.

Sørg for at få pakket alt ned inden campingferien - man ved aldrig hvad man får brug for. Her er gaskassen god at gemme ting i.
Foto: Rasmus Schønning

 

Vej dine ting
Første gang, man pakker campingvognen, er det vigtigt at få vejet alle sine ting. Det kan man gøre ved at have en badevægt ved indgangsdøren, og så veje de ting, man pakker. Ved at føre det på en pakkeliste kan man fra gang til gang se, hvor meget man pakker i campingvognen. Vil man være helt sikker på sit regnestykke, kan man kontrolveje først den tomme og derefter den pakkede campingvogn.

Selvom det er fristende at tage de samme ting med, som man anvender hjemme, er der flere fordele ved at købe specielt campingudstyr. Det vejer og fylder mindre, og kan som regel ikke gå i stykker, da det er lavet af forskellige plastmaterialer. Ved pakning og kørsel med campingvogn er der lige et par aspekter, som er vigtige for sikker kørsel. 

Det ideelle kugletryk
Er kugletrykket for højt, mindskes forhjulenes vejgreb, hvilket ikke mindst har betydning ved igangsætning på glat eller løst underlag. Et for lille kugletryk kan få vogntoget til at ligge uroligt på vejen, og sænke den kritiske kørehastighed, hvor campingvognen kan gå i slinger.