Bogstaver, tal, Adria, campingvogn Tallene fortæller, at denne Adria-vogn er 3,60 meter lang, mens totallet er en kode for, at vognen er 2,30 meter bred. Foto: Torben Brandt
Tips & teknik

Det betyder campingvognenes bogstaver og tal

KMF 500, 580 QS, eller hvad med 435 TS? Campingvognenes tal- og bogstavkombinationer minder om kodesprog. Vi kaster os ud i tal- og bogstavjunglen.
Annonce

At betegnelserne ikke altid bruges ens fra mærke til mærke gør det ikke nemmere. Harmoniseringen er nået ud i mange kroge af det danske samfund, men ensartetheden har trange kår, når det kommer til tal- og bogstavbetegnelserne på campingvogne. Meningen med bogstaverne er, at kunden skal kunne danne sig et hurtigt overblik over, hvordan en vogn er indrettet, og det lykkes i nogle tilfælde. Andre gange er det svært at få øje på logikken, og lettere bliver det ikke af, at bogstaverne ikke bruges ens af alle mærker. 

Tallene forvirrer
Tallene på campingvognene angiver som regel den omtrentlige indvendige længde, men det er ikke altid voldsomt præcist, og i praksis er vognene ofte længere, end tallene indikerer. 
Vi vil forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvad tal og bogstaver betyder på nogle af de mest solgte mærker i Danmark. 

Adria
Serier: Action, Adora, Aviva, Altea, Alpina, Altea 4-four og Astella
 
Adria bruger tre tal og to bogstaver til at beskrive sine vogne. 

L: Enkeltsenge 
H: Stort køkken – kan både være i front eller bagende
P: Dobbeltseng 
T: Toiletrum
U: Indretning med U-formet siddegruppe 
K: Køjesenge 
S: Dinette placeret i en af vognens sider
D Dinette – oftest enten i front eller bagest
C: Chair – betyder, at vognen er udstyret med behagelige lænestole
X: Bogstavet bruges ved specielle modeller, men betyder ikke noget specielt

Tallene, fx 482, fortæller dels noget om vognens længde, dels om bredden. Det sidste af de tre tal er en betegnelse for vognens udvendige bredde. I alt kører Adria med fire bredder:
0: 2.08 meter
1: 2,20 meter
2: 2,30 meter 
3: 2,45 meter. 

Adora LU 482 betyder altså, at vognen har enkeltsenge (i øvrigt med udtræk) og en U-formet siddegruppe. Den er 4,8 meter lang (Adria’s egne tal siger 4,88 meter, så det rammer ret præcist) og 2,30 meter bred. 
 

Fendt
Serier: Brillant, Diamant, Saphir, Tendenza, Opal, Bianco og Bianco Selection

De mest brugte bogstaver fra Fendt er: 

F: Fransk seng 
S: Slim eller Super Slim Tower-køleskab
G: Enkeltsenge
D: Dusch/badeværelse
K: Køjer
Q: Tværvendt dobbeltseng 
B: Badeværelset placeret forrest i vognen 
R: Stor rundsiddegruppe
T: Toiletrum
M: Siddegruppe i midten
E: Væghængt bord

Fendt Opal 515 SG har altså Slim Tower-køleskab og enkeltsenge. Tallet 515 er ikke en præcis beskrivelse af længden, for Fendts egne tal opgiver et indvendigt mål på 5,50 meter og dermed en forskel på 35 cm. Har man brug for at kende vognens nøjagtige, indvendige mål, må man kigge i Fendt-brochuren, tjekke hos sin forhandler eller slå det op på fendtinfo.dk.

Fendt, bogstavleg, tal, campingvogn

Hobby 
Serier: Excellent, On Tour, De luxe, Premium, Deluxe Edition, Prestige og Landhaus. 

Hobbys bogstaver fortæller, hvordan vognen er indrettet fra bagenden og frem mod trækket. 

K: Køjer
B: Siddegruppe i fronten
F: Fransk seng
f:  Fritstående seng
L: Enkeltsenge
S: Siddegruppe placeret i siden
E: Siddegruppe i hjørnet
e: ”Eksternt bad” – bruges når håndvasken er placeret uden for toilettet
U: Rundsiddegruppe 
W: Stort toilet/badeværelse
M: Siddegruppe placeret i vognens midte
C: Sofasiddegruppe/couch
H: Siddegruppe bagi

En Hobby Deluxe Edition 495 UL har rundsiddegruppe bagest og enkeltsenge forrest. Tallet 495 giver en idé om vognens indvendige længde, men på Hobby’s hjemmeside oplyses blot, at karosserilængden på den pågældende vogn er 5,93 meter, mens det indvendige mål ikke er oplyst. 

Bürstner
Serier: Premio, Premio Plus, Averso Plus og Averso Top

Den tyske vogn gør ikke bogstavbetegnelserne mere besværlige end nødvendigt. Den har kun fire forskellige betegnelser. 

TK: Toiletrum og køje
TN: Toiletrum og en siddegruppe i hver ende af vognen
TL: Toiletrum og enkeltsenge
TS: Toiletrum og fransk dobbeltseng

En Bürstner Premio Plus 510 TK er således en vogn med toilet og køje. Tallet 510 angiver ikke vognens præcise indvendige længde, for den er ifølge Bürstners hjemmeside 5,50 meter – altså 40 cm mere. Har man brug for at kende målene på en bestemt model, må man tjekke på burstner.com/dk

Bürstner, bogstavleg, tal, campingvogn

Kabe
Serier: Classic, Hacienda, Ædelsten, Royal og Imperial

Den svenske vintervogn er én af dem, hvor tungen skal holdes lige i munden, for Kabe har 14 forskellige Flexline-varianter, der har forbogstavet B, E eller U, og samlet mere end 150 forskellige indretninger. 

Kabe har tre gennemgående grundplanløsninger.

GLE-vogn: Toilet og brusebad er placeret langs vognens venstre side midt i vognen. Derudover er der mulighed for op til 11 forskellige indretninger i vognens bagende. 
XL-vogn: Toilet og brusebad placeret i højre hjørne længst tilbage. Disse vogne leveres næsten altid i en såkaldt XV2-udgave, der har fast seng bagest i vognens venstre side.
TDL-vogn: Toilet og separat brusekabine er placeret længst tilbage i hele vognens bredde. Der er mulighed for fem forskellige indretninger. 

Derudover skal der vælges mellem en indvendig standardbredde på 215 cm og en Kingsize med en indvendig bredde på 235 cm (udvendig bredde 247,50 cm).

På alle Kabe’s enakslede vogne – som fx Royal 540 GLE – er tallet en angivelse af vognens indvendige længde, og det er meget præcist, for ifølge Kabe’s egen brochure er det indvendige mål på den vogn nøjagtig 5,40 meter. 
Men helt nemt skal det ikke være, for på Kabe’s toakslede vogne er tallet ikke en angivelse af det indvendige mål, men derimod af vognens udvendige mål. Den toakslede Royal 740 GXL har eksempelvis en karosserilængde på 7,38 meter.

Hymer/Eriba
Serier: Touring, Feeling, Exciting, Nova Light, Nova GL og Nova SL

Eriba bruger ikke bogstavbetegnelser, men tal, til at beskrive sine vogne, og for udenforstående er der ingen højere logik. Eriba Exciting 470 er fx med midterstillet dobbeltseng, hvor Eriba Exciting 471 er med enkeltsenge. Eriba laver ikke flere forskellige indretninger i den samme betegnelse. 
På nogle modeller – som Eriba Feeling 470 – passer tallet fuldstændig til vognens indvendige længde på 4,7 meter, hvorimod det på en vogn som Eriba Exciting 470 ikke passer nogen steder, for her er den indvendige længde 5,52 meter. På Eriba.com kan målene for de enkelte modeller findes. 

Knaus
Serier: Südwind Silver Selection, Südwind Exclusive Scandinavian Selection, Deseo, Eurostar, Lifestyle, Travelino og Sport

Knaus beskriver sine vogne med tal og bogstaver. Bogstaverne fortæller i de fleste tilfælde om vognens indretning fra trækket og bagud. 

F: Fransk seng
Q: Tværvendt dobbeltseng
E: Enkeltsenge
U: C-formet rundsiddegruppe
D: Dinette
K: Køjer
S: Sidevendt siddegruppe

Knaus Sport 500 QDK har altså tværvendt dobbeltseng forrest, dinette centralt og køjer bagest. 
Tallene er på de fleste Knaus-modeller en ret præcis angivelse af den indvendige længde, men ikke på dem alle. På Sport 500 QDK er den indvendige længde fx ifølge Knaus’ egne tal opgjort til 5,32 meter, så her er vognen noget længere, end tallene indikerer. 

Bogstaver, tal, Knaus, campingvognTabbert
Serier: Rossini, Da Vinci, Vivaldi, Puccini og Cellini

Tabbert navngiver i store træk sine vogne på samme måde som de fleste andre tyske fabrikanter, men den skiller sig også ud på enkelte punkter. For eksempel er Tabberts DM-vogne med fransk dobbeltseng forrest, midtersiddegruppe og køjer. 

E: Enkeltsenge
HE: Enkeltsenge bagest
T: Toiletrum
D: Fransk dobbeltseng modsat døren
K: Køjesenge
DM: Fransk dobbeltseng, siddegruppe i midten og køjer
DF: Fritstående dobbeltseng
UEB: C-formet rundsiddegruppe, enkeltsenge og stort toiletrum bagest i hele bredden 
UDB: Rundsiddegruppe, dobbeltseng og stort toiletrum i hele vognens bredde

Tallene indikerer, hvor lang vognen er indvendigt, men Tabbert oplyser det dog ikke specifikt på sin hjemmeside. I stedet oplyses vognens længde inklusive gaskasse – fx har en Tabbert Vivaldi 460 en længde på 490 cm inklusive gaskasse, og når den ”regnes fra”, rammer 460 den indvendige længde ret præcist. 

Tabbert adskiller sig i øvrigt fra andre mærker ved at angive vognens bredde i navnet –eksempelvis Da Vinci 540 DM 2,5, hvor det sidste tal angiver bredden på 2,50 meter. 

Weinsberg
Serier: Weinsberg kalder alle sine campingvogne for CaraOne eller CaraTwo.

Betegnelserne beskriver vognene fra trækket og bagud.

Q: Tværvendt dobbeltseng
D: Dinette
E: Enkeltsenge
F: Fransk dobbeltseng
X: Fritstående dobbeltseng
U: C-formet rundsiddegruppe 
K: Køjer 

En 420 QD har således tværvendt dobbeltseng i front og dinette tilbage i vognen. Tallene siger noget om vognens omtrentlige indvendige længde, men generelt er vognene, som på de fleste andre mærker, lidt længere, end tallene fortæller. Eksempelvis har en CaraOne 480 EU en indvendig længde på 516 cm.

Caravelair
Serier: Antares, Antares Style, Allegra og Venicia Premium

Caravelair benytter tal til at fortælle om vognenes indvendige længde, hvorimod der ikke bruges bogstaver. En lille krølle på halen er, at når en vogn slutter på tallet 6, er det altid en køjevogn – eksempelvis en Caravelair Antares Style 486. 

Tallene beskriver vognenes indvendige længde, men generelt er de lidt længere, end tallene fortæller. Antares 460 har således en indvendig længde på 5 meter, mens tallene på andre modeller rammer mere præcist.  

Vil man vide mere om vognenes specifikke indretning, må man gå ind på campingagenten.dk, kigge i brochurer, eller besøge en af landets 12 Caravelair-forhandlere.

Caravelair, bogstavleg, tal, campingvogn

LMC
Serier: Vivo, Style, Musica og Maestro

LMC gør i forhold til bogstaverne ikke tingene unødigt vanskelige, for der bruges kun et enkelt bogstav. Dermed misser man naturligvis nogle detaljer, men man får til gengæld en overskuelig version. 

K: Køjer
E: Enkeltsenge
D: Dobbeltseng

Derimod er tallene på vognen meget svære at blive kloge på. En Musica 522 K har fx en indvendig karosserilængde på 6,17 meter, og er dermed markant længere end en Musica 562 E, der trods sit højere nummer har en indvendig karosserilængde på 5,80 meter. Tallene fungerer altså mere som en modelbetegnelse end et parameter for vognlængden. Vil man vide noget om vognens længde, må man have fat i en brochure, besøge sin forhandler eller gå ind på hjemmesiden lmc-caravan.de/dk 

Dethleffs
Serier: C’trend, C’go, Camper, Nomad, Beduin og Exclusiv

Tyske Dethleffs følger den tyske måde at angive sine indretninger på, og beskriver vognen fra trækket og bagud. 

A: Anretterbord/skab
D: Dobbeltseng midterstillet
E: Enkeltseng
F: Fransk seng
H: Køkken bagi
K: Køjeseng
L: Siddegruppe på langs
M: Siddegruppe i midten
Q: Seng på tværs
R: Rundsiddegruppe
S: Sidesiddegruppe
T: Toiletrum bagi på tværs

En C’trend 565 FMK har altså fransk dobbeltseng forrest, siddegruppe i midten og køjer bagest. Tallene fungerer mest som en typebetegnelse, der nogenlunde betegner vognenes længde, men som regel er de lidt længere. På hjemmesiden dethleffs.dk kan man ikke se vognenes indvendige længde, men kun en beskrivelse af totallængden og længden på konstruktionen. Sidstnævnte er på C’trend 565 FMK 6,67 meter.