Stockholm

Den elegante storby - Stockholm

Er det første gang, du skal campere i udlandet, er Stockholm et glimrende sted at begynde. Byen er en vidunderlig blanding af natur, historie og kultur, og så ligger den i overkommelig køreafstand fra Danmark.

Af Torben Brandt

Det kan bogstavelig talt være grænseoverskridende første gang at krydse den danske grænse i autocamper eller med camping-/teltvogn på krogen.

Hvis du gerne vil til udlandet, men alligevel ikke for langt væk, er Stockholm et godt begyndersted. Byen er lidt overset, fordi det ligger dybt i mange danskeres dna at vende næsen mod syd, når ferien kalder. Stockholm har imidlertid masser at byde på, uanset om man er til kultur, natur, historie eller shopping. Den er samtidig let at komme til, for vejene derop er ikke ret trafikerede, og du kan komme dertil på en enkelt dag.

 

Omringet af vand

Det er svært at imponere danskere, når det kommer til vand og øer, men Stockholm er rigtig godt med på vandvognen. For byen er omringet af vand og består af hele 14 øer, hvilket sætter sit tydelige præg på hovedstaden. Stockholm bliver ikke mindre attraktiv af at blive set fra vandsiden via turistbåde eller ved at stige om bord på en af de små både og færger, der i fast rutefart transporterer stockholmere og turister rundt.

 

Image
Stockholm, Sverige

 

Overvej toget

Der ligger flere campingpladser i udkanten af Stockholm – eksempelvis Bredäng Camping 14 km sydvest for centrum. Der er offentlig transport tæt ved pladsen, fordi Stockholms Tunnelbana – et metrosystem med cirka 100 stationer, hvoraf de 75 findes i forstæderne – ligger i nærheden.

Er du ikke fan af offentlig transport, kan du selv køre til byen. I nærheden af det smukke Stockholms Stadshus (byens rådhus, red.) kan man eksempelvis parkere en hel dag for 150 svenske kroner, svarende til cirka 107 danske kr.

Når du er færdig med at nyde stadshuset, kan du passende spadsere over den nærliggende Centralbron, hvor adskillige små bænke er placeret helt ude ved rækværket, så man kan holde små pauser og nyde udsigten over vand og by.

Stiger du af broen ved Riddarholmen, kan du se den fine Riddarholmskyrkan, ligesom en herlig statue af den folkekære visesanger og nationalskjald, Evert Taube, er placeret helt ned til vandet med det smukke rådhus i baggrunden.

 

Image
statue, Evert Taube, Stockholm, Sverige

 

Klokkespil med Pippi Langstrømpe

Herfra er der ikke mange meter til Gamla Stan, Stockholms gamle bydel, hvor smukke huse ligger side om side på snævre, brostensbelagte gader, der giver den besøgende følelsen af at være flere hundrede år tilbage i tiden. Området er fyldt med restauranter, caféer, butikker og naturligvis turister, så indstil dig på at få selskab.

Da den verdensberømte børnebogsforfatter, Astrid Lindgren, i 2002 blev begravet, skete det fra den smukke katedral i Gamla Stan. 16 år efter Astrid Lindgrens død er det en lidt surrealistisk oplevelse at gå rundt i Gamla Stan, mens kirkens klokker spiller ”Her kommer Pippi Langstrømpe” – titelsangen fra Astrid Lindgrens måske bedst kendte børnebogsfigur. Så ved man, at man er i Stockholm, og at den fantastiske forfatters værker ikke bliver glemt foreløbig.

Har man hang til Astrid Lindgren, er der i øvrigt mulighed for at besøge hendes lejlighed i Dalagatan 46, der i 2015 blev åbnet for offentligheden. Her skrev hun nogle af sine bedst kendte værker, og hun boede her frem til sin død.

 

Image
Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Det kongelige slot

I Gamla Stan ligger også Kungliga Slottet, et barokslot med 600 værelser og flere museer, der er åbent for offentligheden.

Passer det i tidsplanen, kan det anbefales at se et vagtskifte, der afviger en del fra det danske. For i Stockholm kommer soldaterne, der med svensk fokus på ligestilling naturligvis består af både mænd og kvinder, løbende med halvhøje knæløftninger for at afløse deres kolleger. Vagtskiftet foregår på hver- og lørdage klokken 12.15, mens det om søndagen er 13.15.

Den kongelige familie bor dog ikke på slottet i Gamla Stan. Deres permanente bopæl er på Drottningholm Slott i byens vestlige del, hvor man kan komme til enten i bil, bus eller med udflugtsbåd fra byens centrum. Slottet er optaget på UNESCO’s verdenskulturarvsliste og ligger smukt ned til søen Mälaren. Det er et populært udflugtsmål for både lokale og turister, der ynder at slappe af i de smukke haver og grønne områder, slottet er omgivet af.

 

Image
Kungliga Slottet, Stockholm, Sverige

 

Et velbevaret museum

Vasamuseet er en anden af Stockholms store seværdigheder, du ikke må snyde dig selv for. Det ligger på øen Djurgården lige efter Djurgårdsbron og er Skandinaviens mest besøgte med mere end en million gæster om året.

Vasamuseet handler om skibet Vasa, der skulle have været et af den svenske flådes flagskibe, men efter byggeriet var påbegyndt, blev tegningerne ændret, så skibet fik langt flere kanoner end normalt fordelt på to kanondæk. Resultatet var, at skibet blev for tungt i toppen, og trods rolige vindforhold forliste det på sin jomfrurejse i august 1628 kort efter at have forladt havnen i Stockholm.

Da det i 1961 blev hævet efter 333 år på Østersøens bund, viste det sig at være meget velbevaret. Det skyldes, at de pæleorme, der normalt æder forliste træskibe, ikke findes i Østersøen på grund af det lave saltindhold. Ud over skibet lykkedes det også at bjærge mere end 14.000 løse genstande, heraf 700 skulpturer.

Det menes, at mellem 30 og 50 ud af de i alt 150 ombordværende gik ned med skibet. Nogle af dem er ”genskabt” i skikkelse af meget livagtige modeller, der er placeret rundt på skibet, og som bidrager til at gøre det til en stor oplevelse at gæste museet. 

 

Svenske verdensstjerner

Og når du alligevel er i gang med museerne, kan du passende gå de cirka 650 meter fra Vasamuseet til ABBA-museet, der åbnede i 2015 og ligger på Djurgårdsvägen. Her kan du få et indblik i den svenske supergruppes liv og karriere, der for alvor tog fart med sejren i det internationale Melodi Grand Prix i 1974 med sangen Waterloo, og som sluttede i 1982, hvor bandet gik i opløsning. På de få år formåede ABBA at blive det næstbedst sælgende band i verden og efterlade sig en perlerække af hits, som verden fortsat synger med på.

 

Drag fordel af lav svensk krone

Når I ikke magter flere kulturelle oplevelser, kan I passende koble af med lidt shopping. Bedst kendt er den lange Drottninggatan, hvor der både er svenske og internationale kæder for enhver smag og pengepung at boltre sig i. Er man til shopping i den dyre ende, skal man søge mod Biblioteksgatan, hvor luksusbutikker som Gucci og Prada holder til, men hvor der dog også findes lidt mere jordnære forretninger. Som dansker er svensk shopping ekstra gunstig i øjeblikket, hvor den svenske kronekurs betyder, at 100 svenske kroner kun koster cirka 69,50 danske (juli 2022).

 

Image
Riddarhuset, Gamla Stan, Stockholm, Sverige

 

Sådan kommer du dertil

Fra København er der cirka 650 km til Stockholm. Selvom motorveje sjældent er den store oplevelse, er turen op gennem Sverige ad E4 via Jönköping til Stockholm faktisk en ganske smuk tur, hvor man undervejs passerer en række store skovområder.

Har du god tid, kunne et alternativ være at køre mod Stockholm ad den svenske østkyst med indlagte stop i f.eks. kystbyen Kivik, der er kendt for sine strande og æbleproduktion, og videre til Kalmar, som ligger ud for Øland. Fra Kalmar er der godt 400 km til Stockholm.

Bor du i Midt- eller Nordjylland, er den hurtigste vej til Stockholm via færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Fra Göteborg er der cirka 470 km til Stockholm via Jönköping.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her