Billede af Staldgården

Staldgården

10 % rabat

Adresse
Staldgården
Staldgården 1
6000 Kolding
Info
10 % rabat
Annonce

Entréen

Entreen dækker både udstilling, som stod færdig i foråret 2022, ”1943 – Gestapo kommer” og filmiske forestillinger i ”Zelle II”. Begge udstillinger tager udgangspunkt i de mennesker, der opholdt sig på Staldgården i krigens sidste år.

Staldgården – Et blik ind i besættelsestidens historie

Staldgården knejser med sine tre hvide længer over Kolding og fortæller en historie, der går lige så langt tilbage som Koldinghus. Staldgården har, som navnet siger, været brugt til stalde for slottet.

Et af de mest dystre kapitler i Staldgårdens historie blev skrevet under 2. verdenskrig, hvor Gestapo rykkede ind og etablerede sit hovedkvarter for Syd- og Sønderjylland i bygningerne. Ud over kontorer var der fem fængselsceller, og her sad fanger fra hele Syd- og Sønderjylland og ventede på at blive forhørt.

I perioden fra oktober 1943 til maj 1945 blev omkring 1.350 mænd og kvinder anholdt og bragt til Staldgården, hvor de blev forhørt og tortureret af Gestapo. De allerfleste var mistænkt for at deltage i en eller anden form for modstandsarbejde; sabotage eller afhentning og opbevaring af våben og sprængstoffer. Når forhørene var slut, blev modstandsfolkene sendt videre til internering i Frøslevlejren, til koncentrationslejre i Tyskland eller til Vestre Fængsel og herfra i værste fald til henrettelse i Ryvangen i København. 

1943 – Gestapo kommer

Udstillingen ”1943 – Gestapo kommer” tager udgangspunkt i de mennesker, der havde deres gang på Staldgården fra efteråret 1943 og frem til befrielsen. Både de modstandsfolk, der ridsede deres navne i væggen i Zelle II, og Gestapos ansatte, der befandt sig på den anden side af celledøren.

Fortællingen om kampen mellem modstandsbevægelsen og besættelsesmagten giver et indblik i, hvordan ekstreme omstændigheder kan sætte samfundets sociale spilleregler ud af kraft og resultere i lige så ekstreme handlinger.

Da frihedsbudskabet havde lydt, og Gestapo havde rømmet Staldgården, stod Zelle II tilbage. Det gør den stadig - helt autentisk som under 2. verdenskrig, da modstandsfolkene sad her. Zelle II, der er den eneste bevarede Gestapo-celle i Danmark, er nu en levede fortælling, som med lys og lyd kommer helt tæt på et dystert kapitel i verdenshistorien og fortæller lokal historie med et blik ud i verden.

Gå tur i besættelsestidens Kolding

Historien fortsætter uden for Staldgårdens mure, hvor man ved hjælp af en App på sin telefon kan gå en guidet tur i besættelsestidens Kolding. Få masser af spændende fortællinger og et møde med den fiktive kvinde Gerda, der levede i Kolding under krigen.

Med den nye udstilling, 1943 – Gestapo kommer, har Museum Kolding etableret sig på Staldgården med tre forskellige oplevelser om 2. verdenskrig; Zelle II, som den grumme autentiske fortælling, udstillingen 1943, hvor man kan fordybe sig i personskildringer, og den moderne guidede tur, hvor der er brugt helt nye teknologier til at fortælle historien. 

Husk dit DCU-medlemskort. Tilbuddet gælder entrébillet for kortholder + 1 voksen. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatordninger.
 

Billede af par der kigger på udstillingen
Foto: Eva Kristensen for Museum Kolding

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her