Vogne og udstyr

Omformer / Oplader

Skrevet af Ruben Olesen, 13-10-2016 - 18:26

Hej derude.

Jeg søger en omformer / oplader der har indgang fra 230 V / 12 V, og som kan ``trække`` et mindre 12 V køleskab og oplade et 12 V batteri.
Har søgt på nettet, men synes ikke jeg kan finde noget. Håber der er nogle der kan hjælpe.

Ruben

Skrevet af Unknown Unknown, 20-10-2016 - 10:11

Hej Ruben
Næsten alt kan lade sig gøre, også dit spørgsmål om to separate Omformer/lader, men du skal da også have lavet en form for styreboks. Den vil være ganske simpel ,men kan du ikke selv konstruere og få den lavet, ender du måske med en dyr løsning

Spørgsmålet er derfor hvordan er strømforsyningen i teltvogne i al almindelighed? Findes der noget færdigt som du kan indbygge ?
Det var derfor jeg bad dig om at lægge dit spørgsmål over på campingferie. Jeg er sikker på at Sten som gammel Teltvognscampist ved en hel del om hvad er bedst og billigst der. Men du kan jo selvfølgelig også spørge forhandlerne eller CV ophuggere hvilke færdige udrustninger de har til Strømforsyninger af teltvogne.

Skrevet af Ruben Olesen, 19-10-2016 - 20:58

Hej John og Kjeld.

Tak for input. John, den oplader du henviser til har en mangel, den kan ikke oplade batteriet, og forsyne køleskabet samtidigt.

Kjeld, du foreslår at jeg måske skal omlægge systemet, og det har fået mig til at tænke på om man kan skille det det ad, så man har en separat omformer til køleskabet, og en separat oplader til batteriet. Udfordringen bliver så hvordan man får batteriet koblet på køleskabet når der ikke er 230V, og opladning fra bilen til batteriet når man kører.

Skrevet af Unknown Unknown, 15-10-2016 - 14:46

Hej Ruben
Jeg går ud fra at dit køleskab er af Absorptionstypen
Umiddelbart ser din hidtidige løsning for mig ikke særlig up to date ud men Ok
Der findes i handelen ladere som kan omstilles til alm. 12 V forsyning
Altså omstilling (Se CETEC samt f. ekspl. Exide)
Imidlertid er dette jo ikke en særlig brugbar løsning ( hvornår lade og hvornår forsyne køleskabet)

I din gamle løsning havde du køleskabet tilsluttet direkte til batteriet og med opladningen af dette, vil du jo på grund af ladespændingen (ca 13,8- 14,4 V) forsyne køleskabet med en meget højere spænding og dermed strøm (strømmen stiger med kvadratet på spændingen)
Med denne spænding stiger strømmen over køleskabet med 32 % -44 % når der lades på batteriet altså fra 85 W-122W= ca 7 A til
ca 10 A når termostaten er tilsluttet
Dette er kendsgerningen og hertil må du lægge din aktuelle lade strøm som jo afhænger af batteristørrelsen
Om Køle funktionen kan jeg kun sige at dette vil give et yderligere krav til at borttransportere overskudsvarme fra køleskabet.

Spørgsmålet er derfor om ikke du nu om ikke du bør lægge hele vognens elforsyning om

Jeg har ingen praktiske erfaringer i Teltvogne, og deres eLforsyning, men prøv at kopiere tråden over i Campingferie. Her er bl.a Sten en gammel og erfaren telt campist som måske kan hjælpe dig

Skrevet af Ruben Olesen, 14-10-2016 - 16:04

Køleskabet kan kun køre på 12 V, og er på 85W, så når der ikke er 230 V tilstede kører det på batteriet som hurtigt bliver afladet. (det bliver ikke opladet under kørsel).
Nuværende løsning er en ældre oplader til batteriet, hvor man fra kablerne har taget strøm til køleskabet. Denne er stået af måske pga. overbelastning.
Det er en ældre teltvogn det drejer sig om.

Skrevet af Knud Aa Hansen, 13-10-2016 - 19:20

Måske du kunne finde ud af hvad deres forbrug er, det ville nok hjælpe lidt. men hvorfor ikke køre køleskabet på 230V og bare lade batteriet op, (ALDI har en lille én til 149,-)

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her