Rauland

Vintercamping i Rauland er for alle

Rauland i Norge er som sådan ikke en by, men en hel dal, og der er mange gode grunde til, at danskerne valfarter hertil om vinteren.

Rauland i Norge er som sådan ikke en by, men en hel dal, og der er mange gode grunde til, at danskerne valfarter hertil om vinteren.

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen Foto: Lasse Løndahl


Mange bor i hytter, men vintercamping er helt oplagt, fordi man bor ude midt i naturen. Rauland er populær, fordi man kan meget andet end at stå på ski.
 

Rauland for aktive


Når det så er sagt, så kommer utrolig mange for at stå på ski, fordi Rauland ganske enkelt er hel perfekt til alle typer skiløbere – og det er både til alpint og langrend. Der er områder til børnene, hvor de kan lege på ski, og så er der skiløb til de mest erfarne.

Skiskolen er for alle, og der er sågar danske skilærere. Hvis man ikke har sit eget udstyr, kan man leje alle former for ski på stedet.

 

Rauland
 

Der er tre skiområder, og skibussen kører hele dagen mellem de tre. Er man mest til langrend, er der fine afmærkede rute, hvor sporene er kørt op. Erfarne kan sagtens begive sig ud på længere ture med kort og kompas på egen hånd.

Uanset hvilken model man mest er til, er man omgivet af enestående smuk norsk natur, hvor luften er så ren, at det næsten gør ondt at indånde den.

 

Rauland for de fartglade


Det fine ved Rauland er, at man ikke behøver at stå på ski for at få en god ferie.

Fra Vierli Vinterland kan man tage med på snescootertur, og det er en herlig vinteroplevelse, hvis man har lidt fart i blodet.
 

Rauland
 

Fordelen er også, at man på kort tid kommer langt ind på fjeldet. Samme sted kan man også kælke, og de tre kælkebakker kan på ingen måde sammenlignes med kælk i Danmark.

De er lange og stejle, og man bliver trukket op med liften. Kælk, hjelm mm lejes på stedet.

 

Rauland for børn


Børn er i den grad i centrum i Rauland, fordi alle vinteraktiviteter er i børnehøjde.

Hele dalen bærer præg af at være en destination, hvor man kan være ude i sneen og lege selv med meget små børn. Alle steder er der legeanlæg med søde figurer, men der er også picnicområder med udendørs grill, så man kan tage rygsæk og madpakker med og nyde den i det fri.

Det giver en utrolig hyggelig stemning, at man ikke altid skal købe sin mad på stedet. Og se de glade børn lege i sneen er ganske enkelt et herligt syn.

 

Rauland for de sultne


Norge har på mange måder ry for at være et land, hvor man ikke spiser godt. Men det gør man.

På Rauland Alpinsenter serveres lokale pizzaer og store øl ved den åbne pejs. På Vierli Vinterland serveres der både varm kakao med nybagte vafler og kanelboller.
 

Rauland
 

Det er perfekt efter en dag på ski. En decideret restaurant finder man på Rauland Høgfjeldshotell, der også kan bryste sig af at have dalens smukkeste udsigt til Hadangervidda Nationalpark.

 

Rauland for kulturelle
 

Selve Rauland by er bestemt ikke noget særligt, men en samling huse med de praktiske ting, som man lige står og mangler. Der er en tankstation og flere supermarkeder.

Hvis man gerne vil være kulturel, kan man besøge den smukke gamle trækirke, der stod færdig i 1803.

Endnu bedre er det dog at kombinere rejsen med et stop i Rjukan på vejen op eller hjem. I Rjukan kan man besøge Vemok og få historien om de norske frihedskæmpere.

Rjukan blev verdenskendt i 1944, fordi de norske frihedskæmpere fik tyskerne til at droppe tungtvandsproduktionen og dermed også atombomben.
 

Rauland


På vejen kan man også stoppe ved Tinnsjøen, hvor norske frihedskæmpere sænkede skibet D/F Hydro d. 20. februar 1944. Det kostede 18 mennesker livet. 14 lokale nordmænd og fire tyske soldater.

 

Vintercamping i Rauland – også for nybegyndere


Vintercampingpladsen Rauland vintercaravan ligger ved Rauland Skicenter, som er områdets største alpine skiområde og med langrend lige uden for døren.

Autocampere kan dog også bo ved Rauland Alpinsenter, der har områdets stejleste pister og en fremragende restaurant.

Der er holdepladser kun til autocampere med strøm og internet, og faciliteterne deles med gæsterne på vandrehjemmet. Skibussen holder lige uden for døren, så man ikke skal starte sin autocamper i den tid, man holder ferie i området.

Hvis man alligevel har købt en campingvogn eller en autocamper er der bestemt ingen grund til ikke at bruge den hele året, og hvis man er lidt bekymret for at køre om vinteren, er Rauland også et perfekt begyndersted.

 

Til Rauland i bil eller autocamper


Det er utrolig let at tage til Rauland:

Hvis man bor i Jylland eller på Sjælland, kan man sejle til Norge, og fra Oslo er der kun 200 km til Rauland. Der er hovedvej hele vejen, og fordelen ved dette er, at hovedvejene ryddes ofte for sne. Der er kun en lille stigning ved Rjukan.
 

Rauland
 

Hvis man vil køre fra Sjælland, er der godt 700 km fra København. Fordelen ved sejlturen er, at man ikke skal bekymre sig om vinterveje på 2/3 dele af rejsen, og så er det både behageligt og en smuk tur. Især hvis du vælger Oslo, så man får hele indsejlingen til Oslo fjord.

 

Faktaboks:
www.visitnorway.dk kan du planlægge din vinterferie.
www.visitrauland.com finder du skisteder og campingpladserne.
www.DCU.dk finder du gode råd til vintercamping generelt.

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her