Hvis du har modtaget behandling i udlandet, kan du i nogle tilfælde få alle eller dele af dine udgifter tilbagebetalt med det blå EU-sygesikringskort.

Undgå monster-regning: Forny dit blå EU-sygesikringskort

Omkring to millioner danskere risikerer at stå uden gyldig sygesikringsdækning på ferien, fordi deres blå EU-sygesikringskort er udløbet. Det skal nemlig fornys hvert femte år.

Senest redigeret: Oktober 2019

 

Cirka to millioner danskere bestilte det blå EU-sygesikringskort tilbage i 2014, da det blev indført. Kortet skal imidlertid fornys hvert femte år, og derfor risikerer en række danskere at stå uden en gyldig sygesikringsdækning, når de tager på ferie.

Hvis du eksempelvis har været syg på en ferie og har brugt det blå EU-sygesikringskort, kan du alligevel godt risikere at få en regning for behandling eller medicin. Hvis regningen ikke drejer sig om egenbetaling, kan du søge om at få pengene tilbage. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed lå antallet af sager, hvor danskerne søgte om at få refunderet udgifter til behandling i EU-lande, på cirka 4.500 i 2017.

Det kan derfor få store økonomiske konsekvenser for de personer, der glemmer at forny deres blå EU-sygesikringbevis, inden de rejser på ferie i udlandet, hvor det blå sygesikringskort ellers dækker. Det fortæller Henrik Bundgaard, der er skadedirektør i forsikringsselskabet Codan. 

­– Det kan jo betyde, at du kommer af sted med et kort, der ikke længere er gyldigt. Og hvis du kommer galt af sted på rejsen, skal du med manglende dækning selv betale, hvis du bliver syg og skal til læge eller på hospitalet, siger han.

 

Sådan dækker det blå EU-sygesikringkort

Det blå EU-sygesikringkort dækker i EU samt Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein. Kort fortalt giver det blå sygesikringsbevis dig ret til samme ydelser, som gælder for borgerne i det land, du besøger. Hvis borgerne i landet har delvis egenbetaling, gælder de samme regler for dig.

EU-sygesikringbeviset dækker dog kun, hvis lægen eller hospitalet er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Det blå sygesikringskort dækker eksempelvis heller ikke behandling på private klinikker eller hospitaler, ligesom hjemtransport heller ikke er dækket. 

Mange danskere tror fejlagtigt, at det blå kort giver hjemtransport fra udlandet til Danmark, hvis sygdom eller ulykker rammer. Det kan blive et stort problem for dem, der rejser uden en rejseforsikring. De risikerer nemlig en skyhøj regning oveni den ulykke eller sygdom, som har ramt dem i udlandet. Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Hvis man skal fragtes hjem til Danmark fra udlandet, er der sjældent tale om en almindelig returbillet. Sygepersonale ombord, ekstra plads og diverse hensyn bliver lagt oveni og mangedobler prisen. Det fortæller Kim Rud-Petersen, der er koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

– Manglende viden om det blå kort kan blive et kæmpe problem, hvis man kommer til skade eller bliver alvorligt syg. For så hverken kan eller må man tage hjem på normal vis. Et brækket ben kan betyde, at man ikke kan sidde i et almindeligt flysæde. Og uden rejseforsikring må man selv betale for sygetransport hjem eller alternativt blive, indtil man er rask nok til at tage et normalt fly, siger han.

 

Så meget koster hjemtransporten 

En almindelig rejseforsikring i Europa koster kun en brøkdel af regningen, hvis man kommer galt afsted. Er uheldet ude, og man får brug for at blive transporteret hjem i et ambulancefly, fra eksempelvis Gran Canaria, koster det i gennemsnit 230.000 danske kroner. Skal man hjem fra Rhodos, er prisen i omegnen af 150.000 kr. Det er dermed en rigtig god investering, hvis man sætter sig ind i, hvilken sikkerhed man ønsker på turen, inden man tager på ferie.

Tidligere var udgifter til transport i tilfælde af dødsfald dækket af den offentlige rejsesygeforsikring. Men det er ikke tilfældet længere med det blå kort. Det betyder, at de pårørende oveni sorgen skal betale af egen lomme for at få den afdøde hjem.

Vil du have hjemtransport dækket og slippe for egenbetaling, bør du supplere det blå EU-sygesikringskort med en privat rejseforsikring, der som regel dækker disse ting. Tjek dog altid grundigt, hvad rejseforsikringen reelt dækker, inden du kaster penge efter den og undersøg også, om du har én i forvejen.  

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her