Foto: Lasse Løndahl

Tag en tur til herlige Halland i Sverige

Langt væk er på ingen måde lig med en bedre ferie. Lige uden for Danmarks grænser gemmer der sig herlige ferieoplevelser, og Halland i Sverige er et af de steder. 

Samme dag, som man pakker sin campingferiebolig, er man fremme, og det er uanset, hvor man bor i Danmark. Dem, der bor i Sønderjylland og på sydhavsøerne, har længst, fordi fynboer og jyder kan sejle over Kattegat og derved spare en masse kilometer bag rattet. Fynboer kan naturligvis også vælge vejen over Sjælland. Lige der på den anden side af “sundet” ligger Halland, der er fyldt med skønne campingpladser, holdepladser til autocampere, uberørt natur i form af både hav, søer, skov og bakker, men også kultur, gastronomi og historiske byer. På en uges campingferie eller på en af de mange forlængede weekender, der kommer i foråret, kan man nå en hel del.

Hyggelige Halmstad
Halland største by hedder Halmstad og er yderst charmerende. Den er kendt for en del, bl.a. er det hjembyen for det svenske popband Roxette, der fik gigantisk verdenssucces med deres ørehængere. For historisk interesserede er der flere ting at kaste sig i lag med. De første kendte købstadsprivilegier fik Halmstad i 1307 udstedt af kong Erik Menveds bror, Christoffer 2., der var hertug af Halland. Christian IV, der var konge af Danmark fra 1588-1648, har også sat sit præg på Halmstad. Han opholdt sig meget i det dengang danske Halland og byggede både Halmstad Slot og et fæstningsværk, hvilket ses den dag i dag. Slottet, der blev bygget i begyndelsen af 1600-tallet, ligger smukt midt i byen ned til vandet og er bestemt et besøg værd, hvis man er historisk interesseret. 

Tæt forbundet historie
Danmark og Halland er historisk forbundet, og selv om en del af historien har været særdeles barsk med krig, ødelæggelse og andre grimme ting, som krig fører med sig, så er det hele noget, svenskerne har lagt bag sig. Man føler sig meget velkommen, og hvis man ovenikøbet gør sig umage med at tale langsomt, så gør svenskerne det samme. Unge har det med at slå over i engelsk, men det er altså slet ikke nødvendigt. Man skal bare gøre sig umage. Svensk er et smukt og forståeligt sprog, selvom glass betyder is og morotter er gulerødder. Det får smilet frem, og skulle man få noget andet end det, man tror, man har bestilt, så træk på smilebåndet og glæd dig over at kursen er lav, og man får meget for pengene.

Hallands imponerende natur
Sverige er uberørt, smuk og yderst varieret natur. Halland har det hele. Kattegatkysten med forrevne klippeskær og alenlange sandstrande, men også frodige skove, dybe søer, vandfald og en ås. På Hallandsåen er der 12 forskellige cykelruter, som alle bringer én over den 226 meter høje bakke, hvis man ellers er frisk på at trampe i pedalerne. Det kan man også gøre på Kattegatleden, der går gennem Halland eller på den 18 km lange Prins Bertils Sti, hvor alle kan være med. Er man mere til gåtur, kan en kort gåtur ind til det 35 meter høje vandfald ”Danska Fall” anbefales. Tæt på grænsen til Småland finder man de største søområder, hvor der også ligger en del campingpladser lige ned til vandet. Det kan anbefales at medbringe gode sko, en rygsæk og evt. en cykel, hvis man ikke vil leje. Naturen er lige uden for døren, og så er den hel gratis.


Kulturperler og UNESCO
Tjöloholm Slot, syd for byen Kungsbacka i den nordlige del af Halland, er hele områdets stolthed. 
I 1892 blev Tjolöholm købt af parret James Fredrik og Blanche Dickson, der indrettede det til det slot, man ser i dag. Der er guidede rundvisninger, og rummene er meget imponerende. Haverne er det også, men det, som slår alt, er udsigten direkte ud over Kattegat.
Et andet meget imponerende sted er Grimeton Radiostation, der blev bygget i 1920’erne og bruges den dag i dag som backup for moderne kommunikation. I 2004 kom stedet på UNESCOs Verdensarvsliste og viser et yderst interessant og vigtigt stykke verdenshistorie. For modige turister er det muligt at kravle med op i de 127 meter høje master.

Camping i Halland
Campingferie i Halland er oplagt, og det giver så meget mening med hjul under ferien, hvis man godt kan lide at opleve noget. Det kan man her, og campingpladserne ligger både helt ud til Kattegat og inde i landet ved søerne. Fælles for dem alle er skøn natur og højt til loftet, mens faciliteterne varierer en del i standard. Kører man i autocamper, er der også autocamperholdepladser, men hvis man vil bo på dem for at komme tættere på naturen, er det ikke muligt. Camping i Halland er altid meget tæt på naturen, og det er skønt.

Forslag til rundrejse fire dage eller mere:

Indholdet på denne side er kun for DCU-medlemmer

Du kan se typer af medlemskaber og melde dig ind lige her

Log ind

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her