Västervik

Svensk skærgårdsidyl

Västervik er byen, hvor Abba-legenden Bjørn Ulvaeus voksede op, men Västervik er først og fremmest Sverige, når det er bedst. Det har en svensk rejseguide kvitteret for ved to gange i træk at kåre byen til ”Årets Sommerstad”.

Tekst Torben Brandt

Foto Torben Brandt, Nathalie Chavez og Hugo Kulas

Om sommeren er der en ganske speciel atmosfære i Västervik, hjemsted for cirka 37.000 indbyggere og beliggende ud til den svenske skærgård på østkysten.

For det bliver aldrig helt mørkt på denne årstid, og bykernen og havneområdet summer af liv fra de mange turister, der hvert år gæster byen.

 

Hædret to år i træk

Västervik har ikke nogen turistmæssige magneter i stil med operahuset i Sydney eller Eiffeltårnet i Paris, men den har sin egen særlige charme i årets varmeste måneder, og det er ikke kun denne artikels forfatter, der synes det. Udsagnet bakkes op af en svensk rejseguide, der hvert år spørger de svenske turister, hvilken svensk by de bedst kan lide om sommeren. Her stemte et flertal både i 2020 og 2021 på Västervik, der således, når disse linjer læses, fortsat kan smykke sig med titlen ”Årets Sommerstad”. Begge år kom sejren i hus foran Kalmar, der ligeledes ligger på den svenske østkyst, små to timers kørsel syd for Västervik.

Kajakker mod Västervik
Et par kajakker nærmer sig Västervik.

De svenske turister er i overtal i Västervik efterfulgt af gæster fra Tyskland, Danmark og Holland. En del af turisterne kommer sejlende til byen på vej rundt i den svenske skærgård.

 

Abba-legende fra Västervik

Västervik er byen, hvor Abba-musikeren Bjørn Ulvaeus voksede op og både havde sin barn- og ungdom, inden han rejste væk for at indtage verdens musikalske scener.

Han etablerede i 2018 Slottsholmen, et flydende luksushotel med tilhørende restaurant, der ligger på havnefronten i Västervik, ”hvor Västervik møder verden – og vice versa”, som der står på Slotsholmens hjemmeside.

Tidligere lå der en danserestaurant på stedet, hvor Bjørn Ulvaeus som 12-årig fik sit første sommerjob, og hvor han altså nu har etableret et hotel, der giver noget tilbage til byen, hvor han voksede op.

 

Stort campingresort

Som campist er det dog vigtigere at vide, at et af Sveriges største campingresorts, Västervik Resort, ligger i udkanten af byen kun få minutters kørsel fra centrum. Det er 5-stjernet, har åbent året rundt og byder på 166 hytter og godt 800 enheder til telte, teltvogne, campingvogne eller autocampere. Nærheden til havet er naturligvis et stort trækplaster her, men det hele er ikke vandaktiviteter, for der er også mulighed for at spille blandt andet padeltennis. Västervik Resort kan også besøges, selvom man ikke bor der.

Foretrækker I lidt mindre campingpladser, er der flere alternativer tæt på byen, og ellers er Långsjön Stugor & Camping kun 25 minutters kørsel vest for Västervik et glimrende alternativ, for her findes blot 42 enheder, hvoraf mange har udsigt over søen. Campingpladsen har dog den ulempe, at den ligger tæt på en hovedvej, så vil du slippe for de gener, skal du så vidt muligt undgå enhederne helt ned til vejen.

Pladsen ligger midt mellem Västervik og Vimmerby og er derfor også et glimrende udgangspunkt, hvis I vil besøge Astrid Lindgrens verden i Vimmerby.

Ud over at bade i Långsjön har pladsen ikke de store børnefaciliteter, så hvis det er vigtigt for jer, er det ikke den plads, I skal vælge.

 

Overvej toget

Få hundrede meter fra campingpladsen ligger Smalspåret, der er en lille, lokal jernbane med et hyggeligt, gammeldags tog, der kører de cirka 75 km mellem Hultsfred og Västervik. Toget stopper på Långsjön station tæt på campingpladsen, så har I lyst til at slippe for at tage bilen frem og tilbage og samtidig nyde turen med det lille tog, er Smalsåret en mulighed. Jeg prøvede det ikke selv, men vores hollandske naboer tog turen og var begejstrede for oplevelsen.

Tog
Det lokale tog, Smalspåret, kører til Västervik og holder lige ved Långsjön Camping.

I 2021 kostede det 120 svenske kroner (cirka 88 danske kroner) for en voksenreturbillet fra Långsjön til Västervik, så det vælter næppe feriebudgettet. Børn rejser til halv pris.

Lader I bilen stå, kan I spise en god frokost på en af Västerviks restauranter med dertil hørende svensk øl, der efter min bedste overbevisning er ganske glimrende og langt bedre end sit rygte.  

 

Parkering ved havnen

Tager I bilen eller autocamperen til Västervik, er der glimrende parkeringsmuligheder mange steder. I kan eksempelvis holde ved havnen, hvor det med store skilte ganske vist understreges, at camping er forbudt, men I må gerne parkere og kan betale med Easy Park-appen. Mange steder i byen opkræves der betaling for parkering i tidsrummet fra 9-18, således også på havnefronten, hvor det koster cirka 10 danske kroner at parkere i små tre timer. Fra havnen er der en skøn udsigt over skærgården og kun få minutters spadseretur til bykernen, hvor flertallet af byens spisesteder og forretninger ligger.

 

Gamle huse

Byen har en del gamle træhuse fra 1600-tallet, som i forening med den nærliggende skærgård, byens mange forretninger, caféer og restauranter bidrager til den afslappede sommerstemning. Er I mere til at handle i store butikker, ligger der nogle outlets i udkanten af byen.  

Har I cykler med på ferien, kan I sagtens medbringe dem og se Västervik fra den tohjulede. Der er ikke mindst smukt langs vandet og i havneområdet, hvor de lokale hopper i vandet, når vejret tillader det.

Har I brug for at få stimuleret de kulturelle muskler, kan I lidt nord for byen besøge Västervik Museum, der fortæller om områdets historie og kultur. Er I mere til teknik og maskiner, ligger der et knallertmuseum (Moped Museum) i Hjorted en halv times kørsel syd for Västervik.

 

Tag ud i skærgården

En tur ud i skærgården og dens cirka 5.000 skær og småøer, der findes i dette område, bør også stå på listen over ting, I skal gøre. Billetter kan købes på skærgårdsterminalen i Västervik havn, hvorfra båden sejler ud til Hasselö, der byder på fred og ro i metermål. På Hasselö er der om sommeren blandt andet café, bageri, restaurant, loppemarkeder og minigolf, ligesom du kan leje kanoer og cykler.

I højsæsonen er der 3-4 daglige afgange fra Västervik til Hasselö og et tilsvarende antal retur, så I ikke strander på Hasselö, der ligger cirka en times sejlads fra Västervik. En voksenreturbillet kostede sidste år 220 svenske kr. (161 danske kroner). Enkelte afgange lægger også til på Idö, hvor især kroen er et trækplaster i sommerperioden. Begge øer er oplagte, hvis I har brug for at bade og komme ned i fart. Skærgårdsbåden lægger i sommerperioden til ved Gränsö Slot, hvor der både er restaurant og café, og på Västervik Resort.

Hässelø
På Hasselö er der god skiltning, så det er til at finde rundt.

Fra Västervik er det også muligt at tage færgen til Gotland, hvor I kan tage ud og hjem samme dag, men I kan naturligvis også overnatte på Gotland, så I har lidt bedre tid til at opleve øen.

 

Outdoor og musik i centrum

Västervik er også et slaraffenland for naturelskere. Er I glade for havet, kan I give jer i kast med paddleboard eller sejlads i kano eller kajak, ligesom området omkring byen indbyder til klatring og vandre- og cykelture. I kan læse mere om outdoor-mulighederne på www.vastervikoutdoor.com

Västervik lægger også jord til en række arrangementer i løbet af året, deriblandt en visefestival, der første gang fandt sted i 1966, og som er en fast tilbagevendende begivenhed hver sommer i uge 28.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her