Stigende benzinpriser

Stigende brændstofpriser koster på ferieregnskabet

Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at brændstofpriserne er steget, siden Rusland indledte sin krig i Ukraine. Men hvor meget betyder prisstigningerne for campingferien? Vi giver et par eksempler.

Tekst: Torben Brandt

For den almindelige dansker har det de seneste måneder udviklet sig til lidt af en gyser at besøge den lokale tankstation. For hvor du 20. marts 2020, lige efter at Danmark var lukket ned på grund af corona, ifølge benzinselskabet OK kunne fylde oktan 95 benzin på til en literpris på 10,39 kr., kostede den samme liter benzin året efter 12.39 kr., og 20. marts i år, hvor denne artikel blev skrevet, var den steget til 15,79 kr. Dermed er prisen fra 20. marts 2020 til 20.marts 2022 steget med 5,40 kr. for en liter 95 oktan benzin.

Brændstofpriser

Nogenlunde samme stigning har dieselbilister måttet notere sig. 20. marts 2020 kunne bilisterne ifølge OK.dk fylde en liter diesel på bilen til en literpris på 9,79 kr. Samme dato året efter kostede den 10,69 kr., mens den 20. marts 2022 var helt oppe i 15,49 kr. På to år er prisen steget med 5,70 kr. for en liter diesel.

 

Dyrt at køre langt

Prisstigningerne er først og fremmest dyre i det daglige, hvor de fleste kilometer køres, men de kan bestemt også mærkes på regnskabet, når du kører på campingferie.

I marts 2020 var Danmark og det meste af den øvrige verden lukket ned, og derfor var der ikke mange, der på det tidspunkt begav sig uden for landets grænser. Men hvis vi, som et tænkt eksempel, forestiller os, at du på det tidspunkt var kørt med campingvognen fra Herning til Lazise ved Gardasøen og retur i en benzin- eller dieselbil, der kører 11 km/l med campingvognen bagpå, ville regnskabet have set ud som følger, når vi udelukkende ser på brændstoffet:

 

Brændstofpriser

For en bilist med en benzinbil, der kører 11 km/l med campingvognen bagpå, er det på to år blevet 1.520 kr. dyrere at køre fra Herning til Gardasøen og retur, når vi udelukkende ser på brændstofudgiften. Det svarer til en prisstigning på 52 %.

For dem, der kører samme tur i en dieselbil med campingvogn bagpå, er turen blevet 1.604 kr. dyrere, hvis bilen kører 11 km/l. Det svarer til en stigning på 58,4 %.

Regnestykket passer formentlig også ret godt til mange autocamper-turister, der ligeledes kører på diesel, og som for manges vedkommende kører omkring 10-11 km/l.

 

Hvis du bliver hjemme

Dropper du udenlandsrejsen i år til fordel for en ferie i Danmark, skal du naturligvis ikke grave lige så dybt i foret, selvom den procentvise fordyrelse er den samme.

Hvis du kører i samme bil som i de foregående eksempler, og du kører fra f.eks. Sønderborg til DCU-Camping Ålbæk Strand i Nordjylland og retur, er der i alt 768 km. Den tur ville i en benzindrevet bil have kostet 725 kr. i marts 2020, mens den samme tur ville koste 1.102 kr., hvis du kørte den 20. marts i år. Det er en prisforskel på 377 kr., svarende til 52 %.

Med en dieselbil ville turen i marts 2020 koste beskedne 684 kr., hvorimod den 20. marts i år ville være løbet op i 1.081 kr. Det er en prisforskel på 397 kr., hvilket svarer til en fordyrelse på 58 %.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her