Singlecamping, DCU-Camping Ålbæk Strand, telt

Singler camperer sammen

Cirka 1,6 mio. danskere er ifølge Danmarks Statistik enlige. Det har flere danske campingpladser fået øjnene op for ved at arrangere camping for singler og deres børn.

Tekst: Torben Brandt

En ”rigtig” familie fremstilles ofte med mor, far og børn, men i virkeligheden består kun cirka 50 procent af de danske familier af netop den konstellation. Ifølge Danmarks Statistik findes der 37 forskellige familieformer og ikke færre end 1,6 mio. enlige i Danmark. 
Ikke alle enlige er singler, og det præcise antal singler kendes ikke, for der føres ikke statistik over, om en person, som står opført som enlig i husstanden, har en kæreste. Sikkert er det dog, at et stort antal danskere lever uden partner, og det har ikke kun betydning for størrelsen på de kødpakker, supermarkederne har på tilbud. Også i campingverdenen har flere pladser øjnet et potentiale og tilbyder singlerne et samlet område på campingpladsen til skarpe priser i én eller flere af sommerferiens uger. 

En blev til fire
En af dem er Bryrup Camping ved Silkeborg. Her forsøgte man sig i 2010 med en enkelt uge målrettet singlerne, og det blev så stor en succes, at campingpladsen er fortsat med camping for singler siden. I 2018 tilbyder pladsen singlecamping i fire sommerferieuger – fra uge 28 til og med uge 31. I hver uge er der afsat godt 20 enheder til singlerne, så der også er god plads til andre campister på campingpladsen.
– Det er naturligvis opstået ud af et behov, og der kommer jo ikke færre singler i vores samfund. Hvis man som single skal bo på en campingplads og være nabo til en kernefamilie, kan det måske godt blive lidt akavet. Når singler møder andre singler, er man derimod i samme situation og har et fælles værdigrundlag, siger Carsten Andersen, indehaver af Bryrup Camping. 
På såvel Bryrup Camping som de fleste andre campingpladser er singletilbuddet henvendt til singler med børn. På Odder Strand Camping, som Carsten Andersen også ejer, er singletilbuddet i uge 28 og 31 som noget nyt målrettet enlige uden børn. 
– Tanken er egentlig bare at mærke, om der er efterspørgsel på sådan et tilbud, siger Carsten Andersen. 

Image
Singlecamping, Bryrup Camping

 

Kastet venskaber af sig
Kisser Lehnert fra Ringsted er medlem af gruppen Singleplus og har de seneste 10 år været på singlecamping med sin datter. Det har kastet varige venskaber af sig med mennesker, hun næppe ellers ville have fundet sammen med.
– Singlecamping har givet os mulighed for at være sammen med ligestillede, og min datter, der til daglig går i skole med en masse børn fra kernefamilier, har kunnet spejle sig i andre familier med alene-forældre og børn. 
– Det betyder, at man har nogle fælles referencepunkter, og det har givet os nogle relationer med mennesker, jeg næppe ville have socialiseret med, hvis jeg havde mødt dem på en arbejdsplads. Men vores børn hang ud sammen, fordi de var jævnaldrende, og så fandt vi voksne ud af, at vi havde kemi og samme syge form for humor, og de venskaber har nu holdt i 10 år, lyder det begejstret fra Kisser Lehnert. 

Fra Nordjylland til Fyn
Første gang hun og hendes dengang 5-årige datter camperede til et Singleplus-arrangement, foregik det i Nordjylland. 
– Jeg er egentlig ikke campist, men der er jo ikke noget mere afslappende end at træde ind på en campingplads, og jeg kunne med det samme lide konceptet. Jeg ville dog gerne bo lidt mere lækkert, og samtidig er jeg meget glad for Fyn. Derfor fik vi en aftale i stand med CampOne Bøjden Strand, der hvert år i uge 27 laver en skarp pris til os singler, siger Kisser Lehnert.
Det første år var 14 singler med på Bøjden Strand. Siden er deltagerantallet vokset til godt et par hundrede, når Bøjden Strand i uge 27 og 29 slår dørene op for singlerne.
– Jeg oplever, at vi er rigtig gode til at hjælpe hinanden. Jeg har f.eks. aldrig været glad for klor og svømmehaller, så der tager nogle af de andre forældre min datter med, når hun vil derhen. Til gengæld er jeg vild med alt, der foregår på stranden, så der tager jeg gerne de andres børn med, mens forældrene så kan handle ind eller slappe af imens, fortæller Kisser Lehnert. 

Handler ikke om dating
Hun understreger, at camping med andre singler handler om at holde ferie med ligesindede og danne netværk. Dating fylder derimod stort set ingenting. 
– Jeg kender kun 3-4 par, der har mødt hinanden på singlecamping. Selvfølgelig hygger vi os og nyder nogle øl ligesom alle andre campister, men for langt de fleste handler det om netværk og om at møde ligesindede. Nyskilte kan tale med andre nyskilte om f.eks. forældremyndighed, og vi har også haft singler med, hvor ægtefællen er død, og hvor det har hjulpet at tale med andre i samme situation, siger Kisser Lehnert. 
Til sommer skal hun og datteren, der i mellemtiden er blevet 15 år, igen afsted til CampOne Bøjden Strand, hvor dagene er øremærket til hygge, afslapning og godt samvær i selskab med andre singler og deres børn. 

Image
Singlecamping, Bøjden Camping

 

DCU er med på singlevognen
Også i DCU-regi har singler mulighed for at møde andre singler, når der på DCU-Camping Ålbæk Strand til sommer holdes singlecamping. Det er tredje år i træk, campingunionens nordligst beliggende campingplads slår dørene op for singler med børn. 
– Tidligere havde vi kun tilbuddet i uge 29, men sidste år udvidede vi det til også at omfatte uge 30. I de to uger reserverer vi hele teltpladsområdet til singlerne og deres børn, fortæller lejrchef Lone Hede.
Selvom langt de fleste singler på Ålbæk-pladsen bor i telt, er der også plads til campingvogne, hvis man foretrækker det. I 2017 havde campingpladsen besøg af 60 voksne singler og deres 95 børn i uge 29, mens der kom lidt færre singler i uge 30. 

Én indtægt, samme udgift
Som single er der kun én indtægt til at betale faste udgifter som husleje, lys, vand og varme. Det kan gøre det vanskeligt at få råd til ferie. 
– Vi er mange singler i Danmark, og jeg kan rigtig godt lide tanken om, at vi har et godt tilbud, så også mennesker, der måske ikke har så mange penge i det daglige, får mulighed for at komme på ferie, siger Lone Hede. 
DCU sponserer paptallerkner, så der ikke skal vaskes op. Der sættes et stort telt op, så alle deltagerne kan spise sammen, ligesom der stilles såvel køleskab som komfur til rådighed. Prisen er 1.175 kr. for en voksen og et barn inklusiv tre daglige måltider mad.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her