Campingliv
Sheltere er det nye sort
I takt med, at campingvogne, autocampere og telte bliver stadig større og mere luksuriøse, bliver en anden del af campingfolket tiltrukket af det simple liv tæt på naturen. Og her er landets tusindvis af sheltere et perfekt valg. DCU følger udviklingen og kan nu tilbyde shelterovernatning på tre af sine campingpladser.
Af Per Raahauge
Gæster på tre af Dansk Camping Unions pladser har sikkert bemærket, at der er kommet en ny type af overnatning i naturen. Pladserne DCU-Camping Kollund i Sønderjylland lige nord for grænsen, DCU Camping Kulhuse i Hornsherred på Sjælland og på DCU-Camping Tranum i Himmerland er som et forsøg blevet opgraderet med hver et par sheltere.
Bliver forsøget populært, er DCU parat til at udvide med flere sheltere på flere af deres campingpladser.
En - eller et - shelter er en lille træhytte med gulv ca. 0,5 meter over jorden og et stort tagudhæng samt vægge på de tre sider. De fleste sheltere kan rumme fire til seks personer. Foran shelteren er der ofte et bålsted i en brøndring, så man får bålet – og dermed varmen – op i en højde, så man kan få glæde af den inde i shelteren.
Samtidig kan man sidde eller ligge og være tænksomme, mens man kigger ind i flammerne. Eller man kan sidde og bage sit snobrød på en pind.
Grøn ferieform med begrænset oppakning
Når man bor i shelter, rejser man let. Det betyder, at man typisk kan have hele sin bagage på ryggen eller bagagebæreren. Samtidig kan man glæde sig over, at det er en ferieform, hvor man tager hensyn til naturen.
Det vigtigste grej er et godt liggeunderlag samt en god og gerne lang sovepose. Man ligger jo ude i den friske luft, så når bålet er gået ud, er det rart at krybe helt ned i soveposen – eller have en god tophue på hovedet.
Herudover skal man blot have madvarer, spisegrej, en pandelampe, eventuelt kogegrej til bålet, tændstikker, lidt optændingskvas og måske de første ”pinde” til bålet. Og teltet, ja, det slipper man jo for at medbringe.
Endelig skal man huske et ordentligt kort med en masse detaljer, så de helt små stier er med. F.eks. Topo GPS eller Outdooractive kan hentes til både Android og iOS telefoner
Sådan finder man en passende shelter
En meget stor del af landets sheltere kan benyttes frit – altså gratis. Det kan lade sig gøre, fordi shelterne er opført af Naturstyrelsen i deres skove, eller fordi spejdere og andre har fået støtte fra Friluftsrådet til at opføre en shelter, som de så kan tilbyde alle interesserede.
Det er dog normalt, at man skal betale et mindre beløb ved brug af de sheltere, hvor man kan få adgang til toiletter og bad.
Tager man en cykel- eller vandretur over nogle dage, kan man ofte klare sig med ”etagevask” et par dage, hvis man så bare kan komme ind på en campingplads og få et rigtigt, varmt bad og nyde pladsens andre faciliteter, inden man igen drager ud på de primitive lejrpladser med shelter eller i medbragt telt.
De fleste sheltere er beregnet til 4-6 voksne, men sheltere findes i mange størrelser. Naturstyrelsen har en del shelterpladser i forskellige størrelser. Ofte er der på de lidt større pladser flere sheltere, der er bygget sammen omkring bålpladsen, så der er plads til en hel skoleklasse eller en masse spejdere. Og er man selv kun en lille gruppe på sheltertur, får man bare sin egen del af shelteren. (Foto: Naturstyrelsen)
Book en shelter direkte hos den pågældende DCU-campingplads
Er man medlem af DCU, kan man nemt booke en shelter på en af de tre campingpladser. Man henvender sig bare direkte til den pågældende plads. Her udbydes shelterne efter ”først-til-mølle-princippet”.
Medlemmer af DCU betaler 30 kr for en overnatning, mens ikke-medlemmer må betale 43 kr for en nat i shelter. Ungdomsmedlemmer af DCU kan endda bo gratis i en shelter.
På DCU-Camping Kollund er der opført to shelters, så campister kan bo helt tæt på naturen. Også DCU-Camping Kulhuse og DCU-Camping Tranum har fået shelters. Dermed er der i alt tre DCU-pladser, som tilbyder denne overnatningsform.
Naturstyrelsen kender til flest sheltere
Naturstyrelsen har på sine 200.000 hektar dansk natur det største udbud af sheltere. Og de har det nemmeste, digitale værktøj til at finde en shelter med de faciliteter og på de steder, man ønsker. Adressen er www.udinaturen.dk , hvor statens og en række andre sheltere er samlet.
Herudover rummer hjemmesiden masser af gode ideer som f.eks. gå- og cykelture og primitive overnatningspladser samt bade- og fiskemuligheder ved havet og i søerne.
Skal man finde en shelter, går man videre på ”Find faciliteter på kort”. Hvor man under ”Overnatning” kan vælge mellem flere muligheder. Her vælger man ”Shelter på primitiv overnatningsplads”, hvorefter man zoomer ind på det område, man vil overnatte og går ind og kigger på en lille beskrivelse af det pågældende område og mulighederne.
Ved man nøjagtigt, hvilken shelter man vil til, kan man også søge på dens navn.
Appen Shelter kan hentes frit til både Android og IOS. Den er sponseret af Friluftsrådet, og selve appen viser et stiliseret telt på en orange baggrund. Appen rummer alle sheltere, der er på www.udinaturen.dk og i bogen Ud i det Fri.
Alle steder kan man se, hvor man kan bo gratis, mens det nogle steder er muligt for ca. 30-50 kr at få adgang til toilet, bad og måske andre faciliteter.
Planlæg turen hjemmefra
Generelt kan det betale sig at planlægge turen - og lave alternativer til den, inden man tager af sted. Det kan man også på www.udinaturen.dk, hvor der f.eks. er masser af forslag til vandre- og cykelture.
I Danmark - uden de voldsomme højdeforskelle og uden en kæmpemæssig oppakning - kan man gå 4-5 km i timen. Men der skal også lægges pauser ind, så man kan sætte sig ned og nyde naturen, få en slurk vand eller kaffe og hoppe i en badesø eller lignende.
Det kan betale sig at planlægge kortere dagture, hvis man har børn eller ældre med, hvis man endnu ikke er i topform, eller vejret er udfordrende.
En hel speciel shelteroplevelse kan man få i en havshelter. Danmarks første af slagsen stiller Halsnæs Kommune til rådighed i Roskilde Fjord lidt syd for Frederiksværk. Den skæve - og fantastiske - ide er sikkert opstået i kølvandet på, at sejlads med havkajak er blevet voldsomt populært. Derfor er der også kommet havsheltere på bl.a. Kerteminde Fjord, ved Houens Odde, Mariager Fjord ved Hobro, Sydhavnen i Københavns Havn og Limfjorden ved Egholm i Aalborg. (Foto: Halsnæs Kommune)