For enden af regnbuen ligger et dejligt varmt fortelt. Foto: DCU

Sådan holder du varmen i forteltet

Hvis det skal være komfortabelt at opholde sig i forteltet om efteråret og vinteren, kræver det bl.a. et velegnet telt og et velisoleret gulv.

Af redaktionen

Kulde og camping udelukker bestemt ikke hinanden, men kombinationen af minusgrader og fortelt kræver nogle forholdsregler, hvis det skal være hyggeligt at opholde sig i teltet.

Valg af fortelt

Allerførst skal du beslutte, om du skal bruge et universaltelt eller et vinterfortelt. Begge typer er deltelte, hvilket betyder, at de kun dækker en del af campingvognen eller autocamperen.

Vinterforteltene er blandt andet kendetegnet ved at have en meget kraftig teltdug, et markant fald på taget og intet udhæng, så eventuelt snefald let kan glide af. De gode vinterfortelte er konstrueret med stænger, som klemmer beskyttende puder ind mod vognen, så teltet slutter helt tæt, så træk og kuldeindfald undgås. Væsentligt er det også, at græskanten er udvendig, og at den er bred nok til, at man kan lægge sne hen over græskanten, så der ikke fyger sne ind. De gode vinterfortelte har desuden vinduer med en folie, som kan klare hård frost.

Vinterfortelte er i de fleste tilfælde lavet i et kraftigt PVC-materiale, som er stærkt, men ikke særlig åndbart. Derfor er det ekstra vigtigt at sørge for regelmæssig udluftning.

De fleste vinterfortelte er ret små, så pladsen er begrænset, hvis man vil sidde i dem. Ofte bruges vinterforteltene dog kun som et bryggers, som skærmer vognen mod kulde og vind, og hvor man kan stille fodtøj, ski og lignende, så man ikke slæber sne med ind i vognen. På solrige vinterdage kan man godt være heldig at opnå en fornuftig opholdstemperatur i fortelte, så en frokost kan nydes.

Du behøver ikke nødvendigvis at investere i et vinterfortelt, for et godt universalfortelt kan også bruges om vinteren. Teltdugen er ganske vist ikke helt så kraftig som på et vinterfortelt, men til gengæld er den mere åndbar. Hvis ferien foregår i egne med meget sne, vil det være nødvendigt at tilkøbe en vinterpakke, som blandt andet omfatter ekstra støttestænger til tagkonstruktionen, så stængerne ikke bukker under for snepresset.

Gulvet er afgørende

Uanset om du medbringer et vinterfortelt eller helårstelt, vil der være bidende koldt, hvis du ikke træffer nogle forholdsregler. Det er således helt afgørende, at gulvet er fornuftigt isoleret, for der er ingen som helst varme i et forteltgulv, når det ligger direkte på den kolde jord. Er du mobil campist, er der dog grænser for, hvor meget du kan slæbe med, så du bliver naturligvis nødt til at skæve til, hvor meget produkterne vejer og fylder.

Inden du slår forteltet op, skal du lægge et beskyttende underlag som f.eks. en fiberdug, der dels beskytter teltbunden mod snavs og skarpe kanter, dels yder den første barriere mod opstigende fugt og kulde. Husk at dugen ikke må være synlig udefra. En sådan dug fås i forskellige størrelser, kvaliteter og priser, men disse produkter ruinerer ingen, og det er et dårligt sted at spare, så køb noget ordentligt. Spørg eventuelt din campingforhandler til råds.

Ovenpå forteltets bund – altså inde i teltet – kan du vælge at lægge en presenning og derpå yderligere et isolerende og beskyttende lag. Det kan eksempelvis være bobleplasten Astro Foil, som er en isolerende aluminiumsmåtte, der reflekterer kroppens varme, når man går på den. Alternativt kan man vælge eksempelvis et Comfort Carpet fra Isabella. Øverst lægger du et fortelttæppe for at optimere komforten.

Er du fastligger, giver det god mening at lægge plastfliser, som er nemme at skære til og behagelige at gå på. Spørg gerne din forhandler til råds.

Loftet isolerer også

Også loftet skal i fokus, når du vil have det lunt i forteltet. Det er en rigtig god idé at købe en klimadug, som hænges op nogle få centimeter under loftet. Det har dels en isolerende effekt i forhold til kuldeindfald, dels skærmer det mod den kondens, som let opstår om vinteren. Klimadugen opsamler kondensen og leder den ud til siderne af teltet, så vandet ikke drypper ned i hovedet på teltets beboere.

Foran vinduerne, som også er et af de sårbare steder i forhold til kulde, kan det anbefales at hænge tæpper eller lagner op. Comfort Carpet kan også bruges, hvis man har noget i overskud.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her