Foto: Rasmus Schønning

Sådan gør du bilen klar til vinterkørsel

Hvad enten du skal ud og køre med campingvogn eller ej, så er det en god idé at sørge, for at bilen klar til køreturen, inden der kommer frost og sne.

Vinterdæk
Det er ikke kun i sne og slud, at vinterdæk klarer sig bedst. Test viser, at vinterdæk også klarer sig bedst på en vintervåd vej. Loven siger, at dækmønstret skal være 1,6 mm, men mange i bilbranchen anbefaler, at dækket minimum har 3 mm dækmønster. Dæktrykket i vinterdæk skal ligge 0,2 bar højere end det normale dæktryk. Har du et reservehjul, så tjek også dæktrykket på dette.

Batteri
Batteriets kapacitet falder i takt med, at temperaturerne også falder – samtidig bruger vi mere strøm om vinteren, så er dit batteri ved at være brugt, risikerer du at stå med en bil, du ikke kan starte på kolde morgener. Det kan anbefales at få batteriet tjekket, inden kulden for alvor sætter ind, så du også har mulighed for at få det skiftet, hvis det er nødvendigt.

Bremser
Husk at tjekke bilens bremser. Tjek om bilen bremser lige, om der er mislyde fra bremserne, når du bremser, og om bremsepedalen kan pumpes. Bremselængden ved 30 km/t må maks. være 6 meter. Du kan tjekke bremseforstærkeren ved at pumpe/træde på bremsepedalen, til den bliver hård. Når bremsepedalen er hård, bliver du ved med at trykke på bremsepedalen, herefter startes motoren, og bremsepedalen skal så kunne trykkes længere ned. Hold også øje med bremsevæskebeholderen. Den har et minimum og et maksimum mærke. Jo mere slidte bremserne er, jo længere vil bremsevæsken komme ned. Når væsken er under minimum, er det en god idé at få bremserne tjekket hos en mekaniker, da det kan betyde at de udskiftes.

Lygter
Det er vigtigt at kunne se, men også at blive set i sne og sjap. Tjek derfor, at både bilens for- og baglygter virker. Husk også, at nogle biler ikke automatisk har tændte baglygter, når kørelyset er på. I så fald skal du bruge bilens nærlys.

Vinduesviskere og sprinklervæske
Vinduesviskerne kan komme på hårdt arbejde om vinteren. Det er derfor en god idé at tjekke viskerbladene og sørg også for, at bilens sprinklerdyser er rene. Du kan oftest selv rense og justere sprinklerdyserne, hvis de ikke fungerer optimalt. Tag en knappenål og rens forsigtigt dysen, så der er fri passage for sprinklervæsken. Juster den derefter, så den sprøjter på øverste halvdel af ruden, så vil den ramme forruden rigtigt, når du kører, og der er vindmodstand. Tjek, at der er sprinklervæske på bilen og husk, at den skal være frostsikret.

Dørlåse
Klargøring af bilens dørlåse er vigtigt, også selvom du til dagligt bruger din fjernbetjening til at åbne og låse bilen. Hvis du i tilfælde af hård frost ikke kan bruge din fjernbetjening, så er det vigtigt, at du har givet dørlåsen lidt låsespray, sådan at du stadig kan bruge din nøgle.

Hold bilen ren
Vejsalt slider på bilen, som let kan få rustskader af de store mængder salt. Vær derfor ekstra opmærksom på at holde bilen pæn og ren i vintersæsonen. Det er ikke kun udseendet, der kan tage skade, det kan også vitale dele på bilen f.eks. bremserne. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her