Opladning af elbil

Plads til campingvogne i nye ladeparker

De kommende år skal der opføres 20 nye ladeparker langs motorvejene til elbiler.

De kommende år skal der opføres 20 nye ladeparker langs motorvejene, hvor elbiler kan tanke strøm. På de fire ladeparker, der blev opført i 2022, er der lavet lange ladepladser, så biler med campingvogne kan lade uden at koble fra. Også hos Netto, Bilka og føtex er der godt nyt til de danske elbilister.

 

Tekst Torben Brandt

Der er taget hensyn til campister og andre, der kører med anhænger, i de fire ladeparker, som er blevet opført i slutningen af 2022 langs det danske motorvejsnet.

Selvom der endnu ikke er mange campister, der trækker campingvognen med en elbil, er det alligevel bemærkelsesværdigt, at der på hver af de to rastepladser, Tappernøje Øst og Tappernøje Vest på Sydsjælland, er blevet etableret to lange ladepladser, så der i alt er fire pladser, hvor campister kan oplade elbilen uden at behøve at spænde fra.
 

Tappernøje Vest
Den sydsjællanske rasteplads, Tappernøje Vest, er et af de steder langs motorvejen, der har fået ladepladser, som tilgodeser campister med campingvogn. 
 

Får først strøm i 2025

Også på Fynske Motorvej ved Nørre Aaby er campisterne tænkt ind i ladeparkerne Lillebælt Syd og Lillebælt Nord, for begge steder etableres der seks lange ladepladser, hvor biler med anhængere kan lade uden at koble fra.

De i alt 12 lange ladepladser kommer dog ikke i brug med det samme. 

– Vi har overdimensioneret de to ladeparker på Fyn, så de har mere kapacitet, end der er brug for til at starte med. Det betyder, at ladepladserne gradvist får sat ladestandere op, og de to lange ladepladser får først tilsluttet strøm i 2025, oplyser Charlotte Veiss-Pedersen, der er projektleder i Vejdirektoratet.

Hun tilføjer, at Vejdirektoratet har arbejdet meget med indretningen af de nye ladeparker, så de fungerer bedst muligt. 

– Det skal være nemt og hurtigt at finde en ledig ladestander, og samtidig skal man uden problemer få sig placeret rigtigt i forhold til ladestikket på ens bil, siger Charlotte Veiss-Pedersen.
 

Spaden i jorden

I slutningen af september 2022 tog daværende  transportminister Trine Bramsen første spadestik til Lillebælt Syd, som er den første i rækken af i alt 20 ladeparker, som ser dagens lys i løbet af de kommende år.

 

 

Første spadestik til ladeparker
I september 2022 tog daværende transportminister Trine Bramsen første spadestik til rasteplads Lillebælt Syd ved Nørre Aaby på Fyn (Foto: Vejdirektoratet).


– Selvom vi står i en forsyningskrise, skal vi fortsætte udbygningen af vores grønne energi. For der er ingen tvivl om, at den langsigtede løsning er den grønne løsning. Jeg glæder mig over, at udbygningen af el-ladestandere er i fuld gang i hele landet og vil gerne takke alle, der medvirker, sagde Trine Bramsen. 

Det er ladeoperatøren Clever, der har vundet udbuddet om at drive de 30 lynladere på Lillebælt-rastepladserne.


Hurtig opladning med lynladere

Det er som en del af ”Infrastrukturplan 2035”, at Vejdirektoratet har fået til opgave at udbygge landets ladeinfrastruktur. Det sker ved at etablere ladeparker med lynladere langs motorvejene med foreløbig 600 ladepunkter, hvilket er en investering på i alt 500 millioner kroner.

Ladeparkerne skal gøre det nemt og hurtigt for el- og hybridbiler at tanke strøm, når de er på farten. Lynladerne har en maksimal effekt på 300 kW, hvilket gør dem i stand til at oplade en elbil til 80 % på 30-40 minutter – afhængig af biltypen. På længere sigt ventes en opladning at kunne ske endnu hurtigere, da der er fuld gang i udviklingen af batterier på verdensplan.


Skal evaluere

Selvom der er gjort plads til elbiler med anhængere på de første fire ladeparker, er det ikke sikkert, at de kommende ladeparker bygges efter samme skabelon, for det er der endnu ikke taget stilling til.

– I første omgang skal vi have evalueret de ladeparker, der er blevet bygget, og så skal vi bruge erfaringerne derfra, når vi opfører nye, siger Charlotte Veiss-Pedersen. 


Salling Group med 1.000 ladestandere

Den grønne bølge skyller også ind over Salling Group, der i samarbejde med Clever har besluttet at opsætte 1.000 ladepunkter ved Bilka, føtex og Netto, så kunderne kan lade bilen op, mens de handler.

Ud af de 1.000 ladepunkter er der sat adresse på 785, som er fordelt over hele landet, mens det endnu ikke er besluttet, hvor de resterende 215 ladepunkter skal placeres.

Ifølge planen skal alle ladepunkterne være sat op ved udgangen af 2025, og elbilsejerne skal kunne oplade både via abonnement hos Clever og forbrugsafregnet pr. kWh. 

Hver ladestander har to ladepunkter, så i alt er der altså tale om, at Salling Group opsætter cirka 500 ladestandere.


 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her