telte, vælg det rette telt, teltcamping, camping

Overvej disse ting, inden du køber telt

Størrelse, vægt, pris, syninger og materialevalg er væsentlige punkter at holde for øje, når der skal købes telt.

Tekst: Torben Brandt
 

For rigtig mange campister blev de første spæde skridt ind i campinglivet taget med et telt bag på cyklen eller i bilens bagagerum. For det var en billig og hyggelig måde at holde ferie på – og sådan er det fortsat for mange unge børnefamilier.
Med tiden vælger nogle at skifte teltet ud med telt- eller campingvogn – og senere i campinglivet måske en autocamper. Men der findes også garvede campister, der holder fast i teltet. Ikke på grund af økonomi, men ganske enkelt fordi det er fantastisk at føle nærheden til naturen, når man gennem teltdugten hører regnen pible, vinden suse eller mærker solen varme teltet op. 
 

Lån dig frem

Er camping helt nyt, er det en god idé at låne sig mest muligt frem. For hvis teltcamping ikke er noget for jer, er det rart at kunne levere udstyret tilbage, uden at det har kostet andet end et par flasker god vin som tak for lån.

I kan også holde udgifterne nede ved at købe brugt, og ellers er der masser af muligheder hos den nærmeste campingforhandler eller i de store varehuse. Forvent at campingforhandleren som den professionelle part kan rådgive og vejlede jer til et godt begyndertelt. Samme rådgivning kan du ikke regne med i et stort varehus, så her vil det være klogt at have gjort sit hjemmearbejde på forhånd – til gengæld vil det ofte være lidt billigere at handle sådan et sted. 
 

Størrelsen 

Selvom I er helt nye, er der alligevel nogle overvejelser, I skal gøre jer, før I køber telt. En af dem er teltets størrelse. 
Har I små børn, er det rart at kunne ligge tæt sammen. I de fleste familietelte kan rummene opdeles i et par kabiner eller tre, og som oftest er sovekabinerne kun adskilt af et tyndt stykke stof, der kan fjernes, så man selv kan vælge mellem ét stort rum eller flere adskilte. 

Det vil altid være at foretrække, hvis I kan se teltet opslået, så I kan visualisere rummenes størrelse, mærke teltdugen og tjekke ståhøjden. Alternativt skal I læse teltbeskrivelsen omhyggeligt, for her fremgår målene både ud- og indvendigt. 
Et godt opholdsrum med plads til borde og stole skal der være, hvis man er familie, hvorimod en overdækket/skærmet veranda helt i front ikke er et must. Men det giver nogle ekstra kvadratmeter, og det er skønt at kunne sidde udenfor og alligevel lidt skærmet, mens man holder øje med børnene eller tilbereder maden i det fri.
 

Forskelllige typer af telte

 • Tunneltelte er, som navnet antyder, formet som en tunnel, hvor to eller flere buestænger holder teltdugen. De kan fås i ståhøjde.
 • Kuppeltelte er som regel mindre og bæres af to buestænger, der går diagonalt fra hjørne til hjørne. De kan fås i ståhøjde.
 • Villatelte er store telte med virkelig god plads. Som et hus – bare i teltform. Fås i mange forskellige indretninger. I villatelte er der ståhøjde.
 • Pyramidetelte har en midterstang, der holder hele teltet, sammen med alle pløkkerne i kanten.
 • Tagtelte monteres på biltaget på samme måde som en ski-boks. De er ideelle til jagt eller camping i det fri.
 • Strandtelte er små lette telte, der giver skygge og læ. De er ideelle, når man har børn med på stranden.

 

Image
telte, vælg det rette telt, teltcamping, camping

 

Vægten

Hvis teltturen foregår i bil, er teltets vægt ikke afgørende. Så handler det mere om pakkemålene, og hvor meget det fylder i bagagerummet. Har I krog på bilen og meget bagage, kan I overveje at pakke i en trailer – med de begrænsninger det har for bilens hastighed.
Anderledes forholder det sig, hvis I er på cykel- eller vandretur, for så er teltets vægt vigtig. Skal I sejle i kano, betyder vægten ikke så meget, fordi vægt er lettere at flytte på vand end asfalt. 
På motorcykel er det primært teltets bredde, der er afgørende, så det ikke stikker for langt ud. 
 

Vandsøjletryk

Teltferie er ikke hyggelig, hvis der kommer regn ind. Derfor er det vigtigt både at tjekke teltets såkaldte vandsøjletryk, der fortæller noget om teltets evne til at holde vand ude. Det måles i millimeter og vil i de fleste tilfælde være mindst 2.000 mm, men som regel mere. 

Gå gerne efter et højt vandsøjletryk, men vær klar over, at det ikke alene sikrer dig et tørt telt, for teltmaterialets konstruktion og levetid er endnu vigtigere. Hvis teltet hurtigt nedbrydes af solens stråler, er et højt vandsøjletryk ikke meget bevendt, for så holder det alligevel ikke tæt. 

Det er også vigtigt, at teltet har tapede syninger, og hold også godt øje med, at lynlåsene er beskyttet mod indtrængende regn. 
Ofte kommer fugt i kabinen dog indefra i form at kondens fra madlavning, udånding og sved eller opstigende fugt fra jorden. Husk derfor regelmæssigt at lufte godt ud – og stil gerne teltet på et cover eller en presenning for at forebygge opstigende fugt. 
 

Materialer

Telte fås i forskellige materialer, og der skelnes mellem den udvendige og indvendige teltdug. 
Inderteltet er som regel i enten åndbar nylon eller åndbar polyester, der både er let og forebygger kondens. 
Ydertelte i bomuld – alternativt en kombination af polyester og bomuld – er populære, fordi det giver et dejligt indeklima både i varme og kulde. Minusset er, at det er et ret tungt materiale. 

Også nylon og polyester er meget anvendte teltmaterialer. Nylon er både elastisk og let og bruges ofte som fjeldtelt af vandrere, mens polyester har opnået sin popularitet, fordi det både er let og stærkt. Såvel nylon- som polyestertelte fås i forskellige kvaliteter og dermed også prisklasser. 
De fleste telte er behandlet med en PU-coating, fordi det er en forholdsvis billig måde at gøre teltene vandtætte. Det er dog ikke lige så holdbart som silikonebehandling, som derfor også er dyrere. 

Uanset hvilken yderdug, du ender med, holder intet evigt, men du kan forlænge levetiden ved at imprægnere den og tage teltet ned, når det ikke er i brug.
 

Luft eller stænger? 

Tidligere stod valget af teltstænger mellem aluminiums- og glasfiberstænger. Førstnævnte er både lette og stærke, hvor glasfiberstænger er tungere og mindre bøjelige. Til gengæld er de billigere end stænger af aluminium. 
De senere år er et tredje alternativ kommet i spil i form af lufttelte, der har stænger af luft, og som er ret enkle at sætte op. Samtidig er lufttelte ofte noget lettere end stangtelte. 

Vær altid opmærksom på pløkkerne, der på nogle telte er for spinkle til at holde teltet, hvis jorden er blød, og det blæser. Her kan det være en rigtig god investering at tilkøbe nogle ordentlige aluminiumspløkker eller pløkker i hård plastik. Husk også en ordentlig pløkhammer – især hvis ferien går mod syden, hvor jorden ofte er tør og derfor svær at trænge igennem. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her