Nordjylland lokker friluftsfolket

Nordjylland lokker friluftsfolket

​​​​​​​Cykel- og vandreturismen boomer, og i Nordjylland tilbydes turisterne et stort antal ruter for såvel gående som cyklende. Blandt andet er Danmarks største natur- og oplevelsesspor åbnet i Nordvestjylland.

Interessen for friluftsoplevelser har været støt stigende i flere år og fik yderligere et nøk opad i forbindelse med coronapandemien. Ifølge Dansk Cykelturisme voksede antallet af cykelturister i Danmark således med over 40 % i perioden fra 2012-2017, og pandemien har næppe fået antallet af cykelturister til at falde. Også vandreturismen er i positiv fremgang og har oplevet et boom i forbindelse med corona.

 

Idyllisk natur

Danmark er et af de lande i verden, hvor indbyggerne cykler allermest, og i Nordjylland er der talrige muligheder for cykelturister.

Kystsporet, Danmarks største natur- og oplevelsesspor, åbnede i sensommeren 2021. Det 220 km lange kystspor fra Vorupør i syd til Blokhus i nord forbinder en stor del af de eksisterende spor på vestkysten til en spritny, rekreativ strækning med natur- og kulturoplevelser, hvor cykelturister kan gå på opdagelse i varierende naturlandskaber og dreje af til kystbymiljøerne ved Vesterhavet, der byder på en lang række lokale kulturperler.

 

Solruten på Mors

Læsø er et glimrende sted at cykle, for dels er øen ret flad og har mange cykelstier, dels er der en fantastisk udsigt over Kattegat.

Limfjordens største ø, Mors, er også et hit for cykelentusiaster, der kan køre på den 170 kilometer lange Solrute hele vejen rundt om øen. Naturen veksler undervejs fra maleriske molerklinter med askelag fra forhistoriske vulkanudbrud til frodige landbrugsområder og stille plantager.

 

Mountainbiking hitter

De senere år er også mountainbiking begyndt at trække flere motionister til. Ved Vesterhavet, cirka 30 km syd for Blokhus, ligger den meget populære mountainbikerute, Slettestrand-ruten, som snor sig igennem skønne naturområder langs Vestkysten. Ruten er en del af Feriecenter Slettestrand, hvor cykelturister kan overnatte i centrets mountainbike camp, hvor der er en teknikbane, hvor rytterne kan finpudse teknikken sammen med uddannede instruktører.

 

Slettestrand
Betagende udsigt i området omkring Slettestrand (Foto Hans Ravn)

 

I Rold Skov ved Rebild ligger et af Danmarks mest omfattende og udfordrende mountainbikespor, der går gennem kuperet terræn, som kræver teknisk snilde.

I Tornby Klitplantage ved Hirtshals ligger der også en populær rute, som fører gennem det smukke klitlandskab. Her kan cykelturister prøve kræfter med et bakket landskab og afvekslende terræn. Ruten er anlagt med god plads til at trække mountainbiken undervejs, hvis nogle af strækningerne bliver for krævende, hvilket især nye ryttere er glade for.

Og så er der for nylig åbnet en mountainbike-park i Holstebro tæt på DCU-Camping Holstebro Sø, som du kan læse om andetsteds i Camping-fritid.

 

Vandring ved DCU-Camping Tranum

Også vandring har for alvor vundet indpas i mange danskeres fritidsvaner, og Nordjylland har hele tre certificerede premium vandreruter, som lever op til de skrappeste krav i Europa.

Mariager Fjords Panorama-rute strækker sig fra Hobro til Bramslev Bakker og er Danmarks første certificerede vandrerute. Ruten kombinerer vandring ad forskellige stier, græsspor og grusveje med smuk udsigt over fjorden samtidig med, at der er mulighed at komme tæt på græssende dyr.

 

Rebild Bakker

I Rebild National Park og Rold Skov ligger den certificerede Rebild Bakker-rute (Foto Mette Johnsen)

 

I Rebild National Park og Rold Skov ligger den certificerede Rebild Bakker-rute, der byder på skønne bakkelandskaber og et urørt skovområde. Her kommer vandregæsterne desuden forbi Ravnkilden, hvor drikkedunken kan fyldes med køligt drikkevand til resten af turen direkte fra kilden.

Sidst, men bestemt ikke mindst, er den certificerede Tranum-Fosdal-rute oplagt til at få pulsen op. Ruten ligger tæt på DCU-Camping Tranum og fører gennem et smukt naturlandskab, hvor vandreturister undervejs kan nyde udsigten over Vesterhavet. DCU-Camping Tranum er en af de i alt 9 DCU-campingpladser, der har åbent hele året.

 

Vindblæst skønhed

I Nordjylland ligger også Danmarks første nationalpark og største vildmark, Nationalpark Thy. Her kan gæster vandre gennem storslåede klithede-landskaber langs nordvestkysten og fornemme områdets vindblæste skønhed. Nationalparken giver mulighed for enten at følge afmærkede ruter eller at udforske det øde naturlandskab på egen hånd.

Endelig er der Hærvejen, som er en af de længste og mest varierede vandreruter i Danmark. Den strækker sig langs den jyske højderyg fra Frederikshavn i nord til Padborg i syd. Vejen er tidligere blevet brugt som handels- og pilgrimsvej, og der er derfor rig mulighed for historiske oplevelser på turen, der både går gennem natur og by. På den nordjyske den af Hærvejen kan du blandt andet opleve havnebyen Frederikshavn, det skovklædte og bakkede højland i Hammer Bakker, Limfjorden ved Aalborg og det kuperede landskab mellem fjorde og åer i Himmerland. 


Mariager Fjord
Mariager Fjords Panorama-rute er Danmarks første certificerede vandrerute
(Foto Dicht am Fisch)

 

 

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her