Verdens Vilde Veje, Atlanterhavsveien, Norge

Når vejen er en del af oplevelsen

Nogle vejstrækninger er så specielle og unikke, at de er en væsentlig del af den samlede ferieoplevelse. DCU giver 11 bud på nogle af verdens mest interessante steder at køre.

Af Torben Brandt

Mange af os kender det. De dyrebare ferieuger skal ikke spildes på vejene, så vi er tilbøjelige til at tage den hurtigste rute til feriedestinationen og derefter ikke køre mere end højst nødvendigt.  
Men kørslen behøver ikke at være noget, som skal overstås. Der findes vejstrækninger – korte som lange – som er så smukke, sagnomspundne, mytologiske, skræmmende eller betagende, at køreturen bliver en del af oplevelsen og feriemålet. 
Nogle af ruterne på de følgende sider er inspireret af en pressemeddelelse, som bilkoncernen Seat har udsendt over fantastiske vejstrækninger, mens andre er forslag fra DCU’s redaktion. Fælles for dem er, at det er nogle af verdens mest fascinerende vejstrækninger, men vær opmærksom på, at ikke alle ruterne egner sig til store campingvogne/autocampere. 
 
Passo dello Stelvio, Italien
Passet ligger i det nordøstlige Italien – meget tæt på den schweiziske grænse. Det byder på 48 hårnålesving, er 24 km langt og ender i 2.758 meters højde. Strækningen har en gennemsnitlig stigning på 7,7 % og er blandt de hårdeste i cykelløbet Giro d’Italia, hvor passet ofte indgår som en del af strabadserne. Blandt motionscyklister betragtes det som en manddomsprøve, og efter at tv-programmet Top Gear i 2013 udnævnte passet til ”The Greatest Driving Road in the World”, tiltrækker det stort set alle tænkelige køretøjer. Start derfor tidligt om morgenen, hvis du vil undgå for meget trafik – især i sommerperioden. 

Image
Verdens Vilde Veje, Passo Dello Stelvio, Italien

 

Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles, USA
Highway 1 på den amerikanske vestkyst kaldes også Pacific Coast Highway og er i virkeligheden længere end de cirka 700 km mellem San Francisco og Los Angeles, som er den mest kendte del af strækningen. Det meste af tiden kører man helt ude langs Stillehavet, og der er adskillige muligheder for at gøre holdt undervejs. Turen er smuk, uanset hvilken vej du tager, men det optimale er at køre fra nord mod syd, hvor du har vandet på din højre side og dermed ingen forstyrrende køretøjer til at tage udsynet. Vær især i sommerperioden indstillet på en del trafik.  

Transfagarasan-passet, Rumænien
Den 90 km lange rute strækker sig gennem de barske bjerge i Karpaterne, som arealmæssigt er Europas største bjergkæde. Vejen, som Seat i øvrigt har brugt til nogle af sine prøvekørsler, blev oprindeligt bygget som en militærrute og er store dele af året ikke fremkommelig på grund af kulde og sne, men i juni, juli og august er den som regel åben og farbar. Den har dog ikke så mange udsigtspunkter, hvor det er muligt at stoppe for at nyde udsigten eller tage billeder. Undervejs går vejen forbi slottet Poenari, som af mange anses for at være ”det rigtige” Dracula-slot.

Image
Verdens Vilde Veje, Transfagaran-passet, Rumænien

 

Napoleonsruten, Frankrig
Ruten tager sit udgangspunkt på den franske Riviera mellem Antibes og filmbyen Cannes. Herefter bevæger den sig nordpå og slutter i Grenoble ved foden af Alperne. På den 325 km lange strækning kommer man igennem Frankrig, når det er smukkest – skove, dybe dale, bjerge og masser af hyggelige småbyer. Ruten har fået sit navn, fordi den udgør en del af den strækning, Napoleon tog, da han generobrede tronen efter et år i eksil. Undervejs passeres også adskillige steder og byer, som cykelkyndige vil genkende fra verdens største cykelløb, Tour de France. 

Image
Verdens Vilde Veje, Napoleonsruten, Frankrig

 

Windermere-Keswick, England
Den er blevet kaldt ”Englands smukkeste vejstrækning”, og smukt er der på den bakkede og snoede vejstrækning fra Windermere, som ligger cirka halvanden times kørsel nord for Manchester, til Keswick i den nordvestlige del af England. Ruten går langs floder og søer, og den smalle vej er mange steder omgivet af stengærder, der leder tankerne hen på engelske krimiserier som f.eks. Barnaby. Stengærderne gør det dog også vanskeligt at stoppe for at nyde udsigten, men der findes udsigtspunkter ved søerne. Strækningen fra Windermere til Keswick er 34 km lang.

Furka-passet, Schweiz
Passet blev verdenskendt, da det indgik som en del af James Bond-filmen Goldfinger fra 1964. Bond, spillet af Sean Connery, kører i adstadigt tempo i Furka-passet, da han bliver overhalet af en smuk kvinde i en Ford Mustang, og den slags gør man ikke ustraffet mod James Bond, der naturligvis kører i sin legendariske Aston Martin. Derpå går den vilde jagt gennem Furkapassets smukke landskab, som på sit højeste sted er 2.429 meter og placeret stort set midt i Schweiz. Furka-passet har 12 hårnålesving, er cirka 31 km langt og er en ganske krævende strækning at kaste sig ud på – også selv om man kører langsommere end Bond.

Image
Verdens Veje Vilde, Furka-passet, Schweiz

 

Mille Miglia, Brescia, Rom og retur, Italien
Hvert år i maj køres motorløbet Mille Miglia, hvor en række velholdte biler af ældre dato dyster. Løbet, der oversat betyder ”1.000 mil”, henviser til den samlede distance på cirka 1.600 km. Det begynder i Brescia øst for Milano og går via Padova til Rom og retur til Brescia via Parma. Ruten går igennem idylliske landsbyer, bløde bakker, hyggelige vinmarker og oser af al den charme, Italien byder sine gæster. Når vejene ikke er optaget af motorløb, er det derfor et fantastisk sted at henlægge sin feriekørsel. 
 
Icefield Parkway, Canada
Turen går via Highway 93, er 230 km lang og går mellem Jasper National Park og Banff National Park i det vestlige Canada. Strækningen er på National Geographics liste over ”Ultimate Road Trips”. Undervejs er der rig mulighed for at tage billeder fra de talrige udsigtspunkter, eller også kan medpassageren køre med vinduet rullet ned, så man hele tiden er klar til at forevige bjerge, vandfald, slugter, dale, vilde dyr, eller hvad den vidunderlige vej ellers byder på. Især i juli og august er ruten ganske velbesøgt med op mod 100.000 køretøjer om måneden. 

Image
Verdens Vilde Veje, Icefield Parkway, Canada

 

Desfiladero de la Hermida, Spanien
Denne slugt ligger i Cantabrien tæt på Atlanterhavet i det nordlige Spanien mellem Bilbao og Gijón. Med en længde på 21 km er det den længste af sin art i Spanien. Man kan komme frem til den via den snoede N-621-vej, og den omfatter en lang række udsigtspunkter med en fantastisk udsigt over de stejle kalkstensklipper hele vejen rundt, hvoraf nogle er helt op til 600 m høje. Vejen er flere steder temmelig smal, så man skal køre forsigtigt, så man ikke risikerer at miste et sidespejl. 

Image
Verdens Vilde Veje, Desfiladero de la Hermida, Spanien

 

Atlanterhavsveien, Norge
Atlanterhavsveien ligger i det vestlige Norge – ca. 50 km nord for Molde. Den går fra Vevang til Kårvåg, er blot 8,7 km lang og kostede 122 mio. norske kroner. Den blev åbnet i 1989, og de første 10 år skulle man betale for at passere den, men i dag er det gratis. Vejen har i alt otte broer, går over en række små øer og er et enestående eksempel på, at natur og ingeniørkunst sagtens kan gå op i en højere enhed. Den forløber kun få meter over Atlanterhavets overflade, hvilket gør den til en udfordring for selv modige bilister. Vejen er faktisk på et tidspunkt blevet kåret til verdens farligste vej på grund af sine mange sving, den vilde natur og den kraftige vind, der til tider er på dette sted. Det skal dog ikke afholde nogen fra at tage den smukke tur.

Route 66, USA
En legendarisk strækning på cirka 4.000 km fra Chicago til Santa Monica i Californien. Turen går gennem i alt syv stater og har været brugt i film som Grease og Easy Rider. Nogle vil hævde, at det er forkert at køre strækningen i autocamper, fordi overnatningen oprindeligt foregik langs rutens moteller, men den slags kan man jo bare blæse højt og flot på. I hvert fald kører masser af mennesker hvert år hele eller dele af ruten i autocamper. 

Image
Verdens Vilde Veje, Route 66, USA

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her