Langt ned til fødderne

Når der pludselig er meget langt ned til fødderne…

Denne artikel er skrevet til alle de andre campister, som er kommet op i årene og pludselig oplever, at der faktisk er ret langt ned til jorden. Men selv om livet generelt bliver mere besværligt, nægter vi at opgive tilværelsen som campister.

Af Mogens Havsted

 

Ja, kræfterne og smidigheden er ikke længere, som de var engang. Og mennesker, som har levet i et parforhold hele livet, bliver måske alene. Men hvor pensionistliv og alderdom i gamle dage betød færre oplevelser og et mere stille liv, er det i vore dage indgangen til et mere aktivt liv og meget gerne som campist.

På opfordring af en læser har vi kigget lidt på nogle ting, som kan gøre campinglivet lidt nemmere for dem, der vil ud på nye oplevelser. Først og fremmest er det naturligvis nemmere, jo mindre og jo mere handy selve campingvognen eller autocamperen er – det beskrives andetsteds i dette blad.

Her kigger vi på dimser og dingenoter.

 

Moveren – gaven til os alle

I gamle dage var det et udbredt tidsfordriv at sidde uden for sin campingvogn – gerne med en øl på maven – og betragte nyankomne campister og se deres besvær med at få anbragt deres vogn helt rigtigt: Der blev bakket og bugseret og kommanderet, indtil der blev koblet fra og skubbet på plads – for øvrigt ikke sjældent med hjælp fra iagttagerne.

Hele det scenarie blev ødelagt med moverens fremkomst. Nu kører enhver hen til anvist plads, kobler fra og kører på plads med lette tryk på fjernbetjeningen. Og nej, det er ikke kun en gave til den uerfarne – det er en gave til os alle!

Mover og batteri vejer, men du bør absolut skaffe plads i vægtregnskabet til en mover.

Der er flere udbydere af movere – køb den og få den installeret hos din lokale campingforhandler, som samtidig sørger for ordentlig batteri- og ladekapacitet.

 

Støtteben – de vejer

Med vognen på plads slår du straks støttebenene ud. Ja, du kan sagtens installere automatiske støtteben, men igen skal du være opmærksom på vægten, som hurtigt ryger opad med en lille motor i hvert af vognens fire hjørner. I stedet kan du få monteret plastikrør ud for støttebenenes spindler, så de er nemmere at fange med håndsvinget.

StøttebenHåndsvinget kan ændres, så det kan monteres på en batteridrevet skrue-/boremaskine, som kan opbevares i bilen og dermed ikke belaster vægtregnskabet. Du skal stadig ned på knæ, men det letter dog tilværelsen betragteligt. Anbefaling: skruemaskine til støttebenene og en pude til knæene.

For øvrigt er skrue-/boremaskinen også praktisk, hvis du skal have pløkker ned i hård jord. Du kan enten forbore et hul i jorden, eller du kan bruge pløkker, som er designet til at blive skruet ned i jorden.

De fire automatiske støtteben vejer uforholdsmæssigt meget på de mindre campingvogne.

 

Forteltet

Næste step i etablering af lejren er opsætning af forteltet, og her er der jo et uanet antal muligheder. Det traditionelle fortelt, som er designet og syet præcis til din vogn, er ofte besværligt og tungt at arbejde med.

Du gør livet nemmere for dig selv ved at mærke stængerne, så du med farvet tape på forhånd har markeret, hvilke stænger der skal sættes sammen og i hvilken rækkefølge. Det er dog i småtingsafdelingen over vores tips.

Med et lufttelt slipper du for bøvlet med stængerne, og en elektrisk pumpe afgiver en behagelig lyd, mens du tager dig en pause og betragter forteltet, som langsomt rejser sig for øjnene af dig.

MEN også her er der selvfølgelig et men: De mange kanaler, som erstatter stængerne, frembyder en højere vægt, som gør det tungt at pakke ud og bakse rundt med. Også lufttelte skal monteres på vognens side, og så er du tilbage til besværet med det oprindelige fortelt.

Jamen, findes der ikke en lille motor, som kan trække forteltet gennem skinnen på vognen? Jo, det gør der, og der findes givetvis også campister, som har glæde af den løsning. Jeg anbefaler den kun med betænkelighed, for teltet skal stadig foldes ud, og skinnemotoren skal ”fodres” med teltdugen, så den ikke overbelastes og kører skævt. Helt automatisk er det sjældent.

Markiser kan være svaret på vores besværligheder. I de senere år er markiserne blevet lettere og mere holdbare, ligesom de kan suppleres med sider i forskellige afskygninger og former.

Markisen fastmonteres på vognens side, og du skal bare trække den ud og folde nogle få stænger ud. Nemt ved pauserne på rejsen og nemt ved ankomsten.

 

Forteltet
Forteltet passer til vognens facon og byder på mere plads, men markisen er nemmere at slå ud og forsyne med løse sider efter behag.

 

Med siderne kan du få forteltets fordele, og løsningen letter som regel på vægtregnskabet. Imod markiseløsning og for et egentligt fortelt tæller dog, at markise med sider ikke udnytter hele vognens længde: du får altså mindre plads i forteltet.

Hvilken løsning skal du vælge? Tjae, der er altså fordele og ulemper ved alle tre former for fortelt, men hvis vi fokuserer på, at det skal være nemt at håndtere, bliver det nok markisen.

 

Let og solidt

Nu stiller vi frem i forteltet. Vær opmærksom på, hvilke møbler du køber. De meget lette campingmøbler er måske ikke dem, der passer dig bedst, hvis du gerne lige vil have noget at støtte dig til, når du rejser dig fra stolen.

Den nye generation af campingmøbler imødeser dog både behovet for stabilitet og let vægt. Borde i aluminium kan erstatte de tunge plader i laminerede mdf-plader, og stole er designet, så benene yder støtte, også når vægten er lidt skævt fordelt etc. Se dig godt for, når du køber møblerne og forlang, at du kan prøvesidde dem hos forhandleren.

Den lave vægt er både en fordel, når du kører med vognen, og når du skal pakke ud og ind.

 

Op i vognen

De fleste mennesker siger måske, at de går ind i campingvognen, men når man kommer godt op i alderen, giver det mere mening at tale om, at man ”går op i vognen”. Du skal bruge en god, solid trappe.

Vi kan ikke anbefale en bestemt, men du skal være opmærksom på, at den gode trappe som regel også er tung og lidt stor. Jo mere sikker, jo mere besværlig at stille frem. Det må du selv afveje.

Skammel

Vores inspirerende læser har også spurgt, om man kan etablere et håndtag eller et greb til at tage fat om, når man går ud og ind af vognen. Ja, naturligvis kan man det, men få en professionel til at gøre det, for skruerne skal ind og have fat i den ramme, som vognens sider er monteret på.

Man skal også være opmærksom på, at den slags eftermonterede håndtag og greb sjældent gør noget godt for brugtvognsværdien den dag, du vil skifte. Vores anbefaling er, at du får indrettet vognen, så den giver dig optimal glæde ved campinglivet, og så tager det (måske øgede) tab med oprejst pande. Hvor stort, tabet vil være, er umuligt at sige.

Trinet op til vognen fås i alverdens udformninger, men generelt er det nok et punkt, hvor vi foretrækker de lidt tunge og solide modeller.

 

Ud og se

Når du nu har etableret dig i lejren, er det tid at komme ud at se noget. Her har du selvfølgelig medbragt en cykel og helt i tråd med de mange løsninger, der skal gøre campinglivet lettere, har du naturligvis købt en el-cykel.

Som er tung og besværlig at håndtere, når den skal op på stativet på campingvognen. Også her kan du få hjælp mod betaling og endnu et minus i det samlede vægtregnskab.

Spørg campingforhandleren til råds om hvilket stativ, der passer bedst til din vogn. Det er også forhandleren, der skal sørge for, at stativet er monteret korrekt på din vogn.

CykelstativDu kan sagtens få cykelstativer med hejseanordning, men det skal monteres korrekt på campingvognens bærende konstruktion.

 

Spar på energien

Strøm skal der til, men en lang ledning på tromle kan også være lidt besværlig. Overvej, om du kan skrue ned for el-forbruget og blive selvforsynende via solceller.

Når du endelig har slået lejr, er spildevandet noget af det mest besværlige at fragte rundt med. Kassetten skal lempes ud af det alt for lille rum, der skal lukkes låg og fragtes ofte ganske langt til udslagsvask.

Et enkelt fif er at medbringe en lille, udklappelig vogn eller – endnu bedre – få installeret et tømningsanlæg, så du kan tømme anlægget direkte fra vognen, når du alligevel forlader pladsen for at drage videre ud på nye eventyr.

 

 

Medbring en pakke øl

Selv om du får installeret alle tænkelige remedier til at gøre campistlivet  nemmere, kan du aldrig helt undgå at komme ud for udfordringer, som overstiger kræfterne, men som campist har du næsten altid mulighed for at have hjælp lige ved hånden.

De tidligere omtalte campister, som i gamle dage nød synet af nytilkomnes besværligheder, er i virkeligheden rare og flinke mennesker, som gerne rejser sig og giver en hånd til den enlige eller fysisk besværede medcampist. Vær aldrig bange for at bede om hjælp – og så kan man jo altid lige byde på en øl som tak.

Det må gerne – men behøver det ikke – være en let øl. Her har ”hjælpemidlet” ingen konsekvenser for vægtregnskabet.

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her