Blikende stoplys

Mit stoplys blinker på campingvognen

DCU-medlem Carsten Rasmussen har en Adria Alpina og er meget glad for den, men når den er hægtet på bilen, og han træder på bremsen, blinker campingvognens LED-stoplys

Carsten Rasmussen spørger:

Vi har købt en Adria Alpina 572UP og er meget glade for den, men når den er hægtet på vores bil (Ford Mondeo 2019 2.0 190 hk ), og vi træder på bremsen, blinker vores stoplys (LED) på campingvognen.

Flere bilister har gjort os opmærksom på dette. Vi har kørt ned til Ford med bilen og fortalt om problemet, og de siger, at der er ikke noget, vi kan ændre på bilen. Alt er, som det skal være.

Vi afleverede vognen hos campingforhandleren og fortalte dem om problemet. De satte et apparat til og målte den, og de sagde, at det er bilen, den er gal med? Han havde dog en adapter, han kunne sælge til os for den nette sum af 1.850 kr., som ville løse det.

Kender du til problemet, og hvordan løser man det?


Stefan Rosendal, teknisk rådgiver i DCU-Huset, svarer:

Stefan Rosendal

Ja, jeg kender godt problemet, og det kan løses.

Trækproducenter leverer færdige kabelsæt, hvor der er et CAN-bus modul, der er forberedt til LED. Derfor skal du spørge din Ford-forhandler, om bilens ledningssæt til anhængertrækket er med et kompatibelt elsæt, der er LED-forberedt, og som kan samarbejde med påhængskøretøjets signalapparat.

Det har ikke noget med kodning at gøre, det er ret normalt, at nye biler med CAN-bus kan få problemet. Trækfabrikaternes kabelsæt monteres med et multistik i bilens bagagerum, der herved forbindes til anhængertrækkets 12 volt stik.

Typisk vil campingvognens LED-lys blinke, hvis forbruget er under 21 watt, og er det over, vil bilens styreboks føle en modstand, så lyset bliver konstant.

Har du ikke en mellemstyreboks, er tricket enten at montere en modstand på campingvognen eller købe en adapter – som du også er blevet tilbudt, som du sætter imellem bilens 12 volt stik og campingvognens stik.

Herved kan bilens styreboks læse et forbrug, så campingvognen får ”konstant” strøm. 

I øvrigt er alle nye campingvogne EMC-godkendt, hvorfor det er bilproducentens ansvar at sikre LED-kompatibilitet med påhængskøretøjet.

De største aktører på markedet har en løsning til alle nye biler. Kontakt Westfalia og hør dem, eller du kan kontakte Thule Towing System A/S. Stort set alle nyere anhængertræk, der sælges, er CAN-bus-/LED-forberedt. 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her