tourdefrance

Kom tæt på en Tour de France etape

Kombiner ferien sydpå med cykelløb og folkefest. Det kræver lidt planlægning og timing, men er det hele værd.

Af Anne-Vibeke Isaksen
Foto Rasmus Schønning

Sidste år skrev Tour de France, verdens hårdeste cykelløb, Danmarkshistorie ved at køre hele tre dage i verdens bedste cykelland. I år begynder løbet i Spanien og fortsætter så ind i Frankrig. Her har vi samlet de bedste råd, hvis du er på ferie i Frankrig eller Spanien og gerne vil tæt på en etape i løbet af ferien.

For mange er det en stor drøm at komme helt tæt på en Tour de France etape, og alt efter hvilken etape, du vælger, og hvor tæt du vil på, kræver det forskellige forberedelser. Uanset hvilken etape du vælger, venter der en stor oplevelse. For Tour de France er et trækplaster af de helt store, og hver etape er en uforglemmelig folkefest.

Landevejs- eller bjergetaper
Det er klart lettere at se en etape på en landevej, end hvis du vil tæt på en bjergetape, og jo tættere du vil på målet, jo tidligere skal du gøre dig klar. Er det en populær bjergetape i Frankrig som f.eks. Alpe d´Huez eller Mont Ventoux, så er det ofte flere dage før. På bjergetaperne bliver selve bjerget lukket af dagen før eller tidligt samme morgen, så man skal komme i god tid, hvis man vil sikre sige en plads.

Overnatning langs ruten
Kreativiteten er stor blandt meget ihærdige fans/tilskuere, der vil meget tæt på en etape. En autocamper er ren luksus, fordi man kan holde i siden af vejen eller tæt på ruten og raste. Så har man alt lige ved hånden. Mange overnatter også i deres biler eller slår et lille telt op, hvor pladsen tillader det. Det er tilladt i Frankrig under særlige forhold som Tour de France, men ellers ikke da der ikke er allemandsret i Frankrig. Campingvogne kan ikke anbefales, medmindre der er meget god plads. I de franske bjerge kan det kun anbefales at tage meget små campingvogne med.

Den bedste løsning
Den bedste løsning er at overnatte på en campingplads tæt på ruten og så gå eller cykle frem til et godt sted, hvor man kan slå sig ned og vente på det store show, som først består af en karavane af reklamevogne, der smider merchandise med mere ud til tilskuerne. Herefter vil der være en længere pause, inden de første ryttere kommer. Ventetid er der meget af, så man skal væbne sig med tålmodighed, men man skal omvendt også holde godt øje, for står man langs landevejen, cykler de forbi på et splitsekund.

Husk proviantering og solcreme
Husk rigeligt med proviant. Ikke bare til ventetiden, men også til selve dagen og ikke mindst den tid det kan tage at komme derfra igen. Her er det igen etapen og de præcise forhold i området, der afgør, hvor hurtigt man kan komme væk fra området. Vær også opmærksom på, at det ofte er meget varmt de julidage, etaperne køres. Måske er det ikke varmt, når man kører hjemmefra, men vejret kan skifte. Selvfølgelig også til regn og koldt vejr, så vær forberedt på alt.

Børn og dyr
Både børn og dyr kan sagtens tages med ud til etaperne, men pas godt på. Officials, reklamekaravanen og ikke mindst rytterne kører med høj fart, så et sekunds uopmærksomhed kan være katastrofal. Hvis det er første gang, man skal opleve en etape, vil man uden tvivl blive overrasket over, hvor hurtigt det hele går.

Tid og tålmodighed
Der kan ikke gives et entydigt svar på, hvornår man skal køre ud og stille sig langs ruten, for det kommer udelukkende an på forholdene der, hvor man gerne vil være. Der kan være tale om flere dage, og så til at du bare åbner vinduet der, hvor man bor. På Tour de Frances officielle hjemmeside kan man se ruten og få information om forhold som lukning af bjergveje med mere. På landevejsetaperne kan du hurtigt komme hjem igen, efter de sidste ryttere er kørt forbi, mens det på bjergetaperne kan tage mange timer.

Gør Tour de France til en fest
Tour de France er en fest, og alt hvad man har, der kan være med til at gøre festen endnu sjovere, skal tages med. Flag, musik, T-shirts, sjove hatte osv. Hold dig ikke tilbage. Det er kun med til at gøre det hele mere festligt og uforglemmeligt. Når rytterne pludselig suser forbi, går det stærkt, så nyd det for det er uforglemmeligt, men ventetiden, og hvad man får ud af den, er en stor del af hele oplevelsen.

Du kan læse mere om de enkelte etaper på nedenstående link.

https://sport.tv2.dk/cykling/tour-de-france/etaper

God Tour

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her