Fremtidens camping

Hvordan ser fremtidens campingliv ud?

Troede du, at forskernes forudsigelser om fremtidens campingferier ville handle om robotter, droner og digitale dimser, så må du tro om igen. Fremtiden handler nemlig om noget helt andet, siger de.

Af Kirstine Krefeld

Det er svært at spå, især om fremtiden, som Storm P. ikke sagde. Hvem der sagde det, vides ikke, men det bliver citatet ikke mindre sandt af. Heldigvis har fremtidsforskere mere end bare kaffegrums og krystalkugler at have det i, når de udtaler sig om fremtiden. Og når det kommer til fremtidens campingliv, er de endda rimeligt enige om, hvilken retning det kommer til at gå. Det vender vi tilbage til om lidt. Allerede for omkring 10 år siden udkom en rapport i et samarbejde mellem Videncenter for Kystturisme, VisitDenmark, Campingrådet og Aalborg Universitet, hvor en gruppe forskere så nærmere på Fremtidens Campingplads. På det tidspunkt gik bommen på pladserne ikke lige så ofte op som tidligere, så forskerne så bl.a. nærmere på, hvad campingpladserne kunne gøre for at tiltrække gæster for at sikre, at campingfatter og campingmutter overhovedet havde en fremtid.

Flere specialiserede campingpladser

"Hvis de danske campingpladser ikke i højere grad specialiserer sig og tilbyder noget unikt, risikerer de, at fremtidige generationer fravælger camping som ferieform,” skrev forsker Simon Tinghøj Lohmann Jensen i en rapport fra 2015. Og det var især temaer som ”rolige omgivelser”, ”dyr på pladsen”, ”kano og kajaksejlads”, ”natur”, ”wellness” og ikke mindst ”sport”, som forskeren på det tidspunkt havde fundet ud af, at der var fremtid i. Problemet var, at de danske campingpladser prøvede at være noget for alle – og havde meget fokus på børnefamilier, mente han. Men pladserne var nødt til også at tilbyde noget for singler og par under 50 år uden børn, fordi disse grupper så ud til at blive større og større herhjemme, sagde Simon Tinghøj Lohmann Jensen – hvilket han siden fik ret i. Det var dog ikke det eneste problem, forskeren forudså for knap 10 år siden. ”I fremtiden vil danskerne ikke længere tage på ferie for at slappe af. De vil tage på ferie for at få oplevelser, der opfylder deres individuelle behov og ønsker,” mente han.

Corona gav campingboom

Så spoler vi frem til 11. marts 2020, hvor Danmark mere eller mindre lukkede ned i forbindelse med Covid-19s indtog i Danmark og resten af verden. Vi kastede os med større eller mindre held over surdejsbagning, hundehvalpe, gør det selv-projekter og ikke mindst lange gåture i det danske landskab, helst væk fra andre mennesker – og deres nye hunde.  Og så tog danskerne i dén grad på camping på de danske pladser. Antallet af overnatninger på danske campingpladser steg med næsten 10 % fra 2020 til 2022. 11,7 mio. overnatninger var der ifølge Camping Outdoor Danmark i 2021 på de danske campingpladser. Det var det højeste antal i mere end 10 år, og 10 % flere end i både 2020 og i gennemsnit for de sidste 10 år.  Der kom også nye typer af gæster til, som ikke tidligere havde været tiltrukket af camping som ferieform. Der blev rift om Naturstyrelsens mange shelters – og pludselig var ting som ”rolige omgivelser”, ”dyr på pladsen”, ”kano og kajaksejlads”, ”natur”, ”wellness” og ikke mindst ”sport” blevet yderst populære.

Image
Teltcamping

 

Vi vil have specialrettede tilbud

Skal man tro fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, så vil mange af de ting også præge fremtiden i forhold til den måde, vi holder ferie på. Han nævner særlige former for turisme så som seniorturisme, adventure, at være disconnected – altså koble af mobilen og sociale medier – ny teknologi og virtuel turisme, sundhed/wellness-turisme og red verden-turisme, som de tendenser vi vil se i fremtiden også. Nå ja, og derudover nogle helt specielle oplevelser for de ekstremt rige som f.eks. rumrejser. Det varer dog nok lidt, før vi kommer til at campere på Månen. Vi vil altså ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen efterspørge oplevelser, der opfylder vores individuelle behov og ønsker, ganske som Simon Tinghøj Lohmann Jensen sagde for knap 10 år siden. Er vi seniorer, vil vi have målrettede tilbud, er vi til sport og outdoor, vil vi kunne tage steder hen og få de behov opfyldt osv.

Image
camping på månen

 

Og så vil vi ha’ fre’

Ifølge Jesper Bo Jensen vil vi i fremtiden desuden efterspørge tid: at have tiden til sin egen rådighed og kunne koble af. Vi vil søge nærvær og opmærksomhed – og se det som en luksus at være offline og i stedet være fuldt og helt til stede sammen med andre mennesker. Vi vil efterspørge rum, plads og mulighed for udfoldelse der, hvor ingen andre kommer. Vi vil væk fra bilkøer og flyrejser på monkey-class. Vi vil have fred og ro, fravær af larm og støj og ikke mindst natur, ren luft, rent vand, mad uden gift – og sikkerhed og tryghed, når vi er på ferie.  Og er du en af dem, som holder af ferie i Danmark, skal du måske berede dig på at dele vores lille, grønne land med turister fra Sydeuropa. En undersøgelse fra RUC viser nemlig, at klimaforandringer kan få turister til at søge fra Sydeuropa til Skandinavien.

Ferie med god samvittighed

En anden fremtidsforsker, Anne Skare Nielsen, siger, at ferien i fremtiden ”skal få alle gæstens behov til at gå op i en højere enhed, før de er fuldt tilfredse med opholdet” og at man ”ikke længere holder fri for kun at slappe af, men nærmere for at komme tættere på sin egen eksistens”. Lidt frit oversat kunne man vel sige, at Anne Skare Nielsen siger, at vi i fremtiden vil have fred, ro og tid til at koble af og være sammen med dem, vi holder af. Og det er jo ikke helt ved siden af det, som den anden fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, mener, vi vil stræbe efter. Anne Skare Nielsen nævner også, at vores ferier i fremtiden vil være præget af ”en form for idealisme, hvor det blandt andet kan være følelser som at være en del af et lokalsamfund og samtidig have god samvittighed med opholdet, som er i højsædet.”   Med lidt god vilje kan man vel oversætte det til den anden fremtidsforskers ”red verden-turisme”. Ferier, hvor vi ikke nødvendigvis rejser langt væk, og da slet ikke med fly, og hvor vi køber kartofler og jordbær i vejboden, honning fra skoven og kommer i kontakt med de lokale frem for at ramme turistdestinationer som altfortærende græshoppesværme. For nogle læsere kunne fremtidsforskernes bud på, hvordan vi vil holde ferie i fremtiden, måske godt lyde meget som en beskrivelse af nutidens campingliv. Men lad nu det ligge.     

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her