Blåt kort, sygesikring, rejser, forsikring, EU-sygesikringskort

Husk at tjekke dit blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort gælder højst i fem år, og det er din egen opgave at holde øje med at forny det.

Hvornår har du senest tjekket, at dit blå EU-sygesikringskort stadig er gyldigt? Hvis svaret er ”aldrig”, er det en god idé at få det undersøgt. 
Hvis du ikke har kortet, eller det er udløbet, risikerer du selv at skulle lægge ud for hele behandlingsudgiften, hvis du bliver syg på rejsen i et andet EU-land. Ofte vil du dog efterfølgende kunne få dit udlæg retur ved at henvende dig til Styrelsen for Patientsikkerhed, men det kan tage tid, og du har ikke altid ret til at få alle pengene retur.

Havde ikke tænkt på det
Det var Kirsten Dannemann og Bent Rasmussen fra Sønderborg, der skrev til redaktionen og appellerede til at gøre læserne opmærksom på, at kortet udløber.

– Vi var sammen med nogle campingvenner i går aftes, og de gjorde os opmærksom på at tjekke udløbsdatoen på det blå EU-sygesikringskort. Jeg havde ikke tænkt på det, og det er der helt sikkert mange andre, som heller ikke har, skrev de to i en mail til redaktionen. 

Står på kortet
Det blå EU-sygesikringskort gælder i op til fem år. Når kortet er udløbet, får du ikke automatisk et nyt tilsendt – det skal du selv bestille på borger.dk. Forvent, at der kan gå 2-3 uger, fra kortet er bestilt, til det ligger i din postkasse.

Sådan dækker det
Kort fortalt giver det blå EU-sygesikringskort dig ret til samme ydelser, som gælder for borgerne i det land, du besøger. Hvis borgerne i landet har delvis egenbetaling, gælder de samme regler for dig. 
Det dækker kun, hvis lægen eller hospitalet er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Kortet dækker i EU samt Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein. Det dækker ikke behandling på private klinikker eller hospitaler, ligesom hjemtransport heller ikke er dækket. 
Vil du have hjemtransport dækket og slippe for egenbetaling, bør du supplere det blå EU-sygesikringskort med en privat rejseforsikring, der som regel dækker disse ting. Tjek dog altid grundigt, hvad rejseforsikringen reelt dækker, inden du kaster penge efter den og undersøg også, om du har én i forvejen.  
 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her