Foto: Adobestock

Husk lyset bag på campingvognen

Hvis du kører rundt i en nyere bil, risikerer du, at der ikke er lys på campingvognen, når det er mørkt. Baglygterne på mange nyere biler tænder nemlig ikke automatisk.

Af redaktionen

Skal du på camping i løbet af efteråret, så er det en god idé at læse med her, før du kobler campingboligen bag på bilen. Efteråret og mørket er nemlig for alvor begyndt at sætte ind, og det betyder flere timer, hvor tændte lygter på bil og campingvogn er afgørende for trafiksikkerheden.

Hvis du er ejeren af en nyere bil, skal du være særligt opmærksom, så du ikke risikerer at køre i mørke med en campingvogn uden lys bagpå.

Mange nyere biler tænder nemlig ikke automatisk baglygterne, når du tænder bilen. Det skyldes et forsøg på at begrænse CO2-udledningen og hænger sammen med et EU-direktiv, der i 2011 blev til dansk lovgivning. Loven påbyder ifølge www.ing.dk bilproducenter i EU at lade kørelyset tænde samtidig med bilen – men kun på forlygterne.

Husk lys i lygtetændingstiden

Både for- og baglygter skal være tændt i lygtetændingstiden, som er tidsrummet fra solen går ned til solen står op, samt når sigtbarheden er nedsat, f.eks. når det regner, sner eller er tåget. Når du kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.

Udenfor lygtetændingstiden er der kun krav om brug af forlygterne på bilen. For campingvogne og andre påhængskøretøjer er der ingen krav om lys udenfor lygtetændingstiden. Derfor er det i de lyse timer helt lovligt at køre med en campingvogn uden lys bagpå. Problemet opstår ved, at mange bilister i nyere biler ikke lægger mærke til, at de kører rundt med slukkede baglygter under forhold, hvor det er påkrævet. 

Vi er vant til tændt lys

– Der er mange bilister, som glemmer at tænde baglygterne i skumringen, mørke eller regnvejr, og det er et problem, da bagvedkørende biler dermed kan have svært ved at se dem. Udfordringen med de glemte baglygter er særligt stor blandt de danske bilejere, da man i Danmark har været vant til automatisk kørelys både fortil og bag, siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen til fdm.dk.

- Er du en glemsom bilist, eller vil du bare gerne være sikker på, at du altid har lys på campingvognen, så er det måske en idé, at få ændret bilens opsætning, så lyset bag på campingvognen tænder samtidig med bilens øvrige lys. På en moderne bil er der blot tale om en enkel kodning af bilens installation, som dit lokale værksted kan klare, siger DCUs tekniske rådgiver Stefan Rosendal.

Kan din bil ikke kodes om, så findes der en anden løsning, hvor man eftermonterer en lille kontrolboks, der sikrer, at bilens baglygter altid tænder, så snart motoren startes. Permanent baglys kan eftermonteres på alle Automester Værksteder og hos flere autoriserede bilforhandlere i hele Danmark. 

Det koster 1.000 kr. i bøde, hvis du glemmer at tænde baglygterne i lygtetændingstiden, eller hvis du har lygtefejl på bilen.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her