P-skive i Tyskland

Husk en tysk p-skive i Tyskland

Danske p-skiver er ikke gyldige i Tyskland, men især i Nordtyskland har man ofte vendt det blinde øje til de ikke-godkendte p-skiver. Nu strammer nordtyskerne op. 

 

Danske p-skiver er ikke gyldige i Tyskland. Det er der ikke noget nyt i, men især i Nordtyskland har de tyske myndigheder ofte vendt det blinde øje til de ikke-godkendte danske p-skiver. Nu strammer nordtyskerne op. 


Tekst Torben Brandt

Især i juledagene 2022 var der mange danske bilister, der parkerede i Flensborg uden at have den korrekte, tyske parkeringsskive i forruden, skriver tvsyd.dk, og tendensen er fortsat ind i 2023. Derfor vil de tyske myndigheder nu til at udskrive parkeringsafgifter til danske biler uden tysk p-skive.
 

Europæisk kludetæppe

Parkeringsreglerne i Europa er noget af et kludetæppe, og der findes ingen harmonisering fra land til land. Nogle steder kan der sågar være forskel fra by til by, som det blandt andet kendes fra Danmark, hvor Frederiksberg i en årrække har haft andre parkeringsregler end hovedstaden København, som Frederiksberg grænser op til.

Derfor er det gode råd altid at orientere sig lokalt, når man parkerer sin bil, både i Danmark og i udlandet, så man ikke risikerer ærgerlige bøder, eller endda at bilen er blevet fjernet, når man kommer for at hente den.
 

Skal have tysk p-skive

Mange steder skal man betale for parkering, men der findes også steder, især i Nord- og Vesteuropa, hvor man kan parkere i et givent tidsrum ved at indstille en p-skive. Det gælder blandt andet i Tyskland, hvor de danske p-skiver som udgangspunkt dog ikke accepteres. Hvis du vil være sikker på at slippe for en parkeringsbøde, skal du have en tysk p-skive i forruden, og du skal indstille den til næste påbegyndte halve time.

Du kan som udgangspunkt heller ikke benytte en elektronisk parkeringsskive, dog kan du ifølge fdm.dk bruge en elektronisk p-skive, hvis den er godkendt af de tyske myndigheder, og den kan indstilles til næste påbegyndte halve time, efter at motoren er stoppet.

Husk også enten at fjerne eller at tildække din danske p-skive, så den ikke er synlig.
 

Et problem i juledagene

Disse parkeringsregler er ikke nye, men ifølge tvsyd.dk opdagede bystyret i Flensburg i juledagene sidste år, at mange danske bilister ikke havde den påkrævede tyske p-skive, og tendensen er fortsat i 2023. I første omgang har de tyske myndigheder dog været tilbageholdende med at pålægge de danske bilister parkeringsafgifter, men ifølge tvsyd.dk lægger bystyret i Flensborg op til atter at opkræve parkeringsafgifter fra engang i februar.

– Vi oplever, at mange danskere ikke bruger de rigtige p-skiver, når de er på besøg i Flensborg. De risikerer derfor en p-bøde. Vi vil gerne informere om det, så danskerne bruger den rigtige p-skive, inden vi begynder at udskrive afgifter. Folk skal have en rimelig chance for at have den rigtige p-skive på plads, siger Clemens Teschendorf, der er pressetalsmand for Flensborg, til tvsyd.dk

Han kalder i artiklen opfordringen for en venlig påmindelse, så danskerne kan undgå at få en parkeringsafgift på 20 euro.

Teknisk rådgiver i DCU, Stefan Rosendal, siger, at reglen om at have en tysk p-skive gælder i hele Tyskland, og at de ikke kun er et nordtysk fænomen.

– Hidtil har de nordtyske myndigheder måske været lidt mere lempelige i Nordtyskland, så derfor er der formentlig en del danskere, der ikke kender reglen. Men hvis man som dansker vil undgå parkeringsafgifter i Tyskland, skal man altså enten betale for at parkere eller have en korrekt indstillet tysk p-skive, siger Stefan Rosendal.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at de danske myndigheder anerkender tyskernes p-skiver, og at tyskerne derfor ikke behøver at tænke på at anskaffe en dansk p-skive, når de gæster Danmark.
 

Print selv en parkeringsskive

Der findes flere muligheder for at få fingre i en tysk parkeringsskive. De kan købes på tankstationer i Tyskland for cirka en euro, og ifølge tvsyd.dk kan de også hentes gratis hos Region Sønderjylland-Schleswig på adressen Lyren 1 i Padborg. Disse skiver er dobbelte p-skiver med en tysk udgave på den ene side og en dansk på den anden.

Endelig kan man printe sin egen "klippe-og-klistre"-p-skive her.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her