Besøg Tysklands smukke nationalparker. Foto: Germany Travel

Hold sommerferie ved de tyske nationalparker

Går sommerferien til vores naboland mod syd, så får du her en guide til 16 af Tysklands smukkeste nationalparker i nærheden af nogle af landets mange smukke og relativt mindre byer.

Af Torben Brandt
Foto: Germany Travel

Tyskland er for mange danskere måske mest brugt som et transitland på vej mod sydens varme – og det er synd. For vort tyske naboland er et meget undervurderet rejseland, der ikke kun har orden, renlighed og god øl at tilbyde. Tyskland har også interessant historie, spændende byer og skøn natur – blandt andet 16 nationalparker fordelt over det meste af landet.

Her får du et overblik over nationalparkerne.

Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer, Niedersächsisches Wattenmeer og Schleswig­–Holsteinisches Wattenmeer, som ligger i det nordlige Tyskland, er sammen med den danske Nationalpark Vadehavet optaget på UNESCO’s verdenskulturarvliste.

Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer
Dette område ligger i Tysklands nordligste delstat, Schleswig–Holstein, og er den af nationalparkerne ved Vadehavet, der ligger tættest på den danske grænse. Området er oplagt til at kombinere ferie i skønne omgivelser med naturoplevelser i nærmest endeløse baner. Du kan være heldig at se både sæler, marsvin, gråsæler og havørne i dette område, hvorimod du må tage til akvariet for at se den europæiske stør, fordi den er uddød i Vadehavet. Den kan opleves på Nationalparkcentret Multimar Wattforum i havnebyen Tönning. I alt lever mere end 3.000 dyrearter i Vadehavet.

Denne del af Vadehavet er rig på saltenge, og det er også her, man kan se halliger, som er uinddæmmede øer, der oversvømmes af tidevandet.

Nærmeste større by: Kiel, ca. 250.000 indbyggere (100 km)

 

Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer
Nationalparken er med sine 12.000 hektar den mindste af de tre nationalparker i Vadehavet. Den omfatter de tre øer Neuwerk, Nigehörn og Scharhörn, der ligger ud til Elbens munding ved Cuxhaven. Der er ikke adgang til Nigehörn, som er en kunstigt skabt fugleø, hvorimod man kan komme til Scharhörn og Neuwerk.

Ved højvande kan man sejle fra Cuxhaven til Neuwerk, der er den af de tre øer, som ligger tættest på fastlandet. Ved ebbe kan man gå eller køre med hestevogn fra Sahlenburg, der ligger ved Cuxhaven. Øerne har et rigt fugleliv, er et slaraffenland for ravsøgere, og så er Neuwerk historisk interessant, blandt andet i kraft af et forsvarstårn, der i sin tid var en vigtig post i bekæmpelsen af sørøvere.

Der bor cirka 40 mennesker på Neuwerk, og de får ikke lov til at være alene. I sommerhalvåret besøges øen således af cirka 120.000 turister.

Nærmeste større by: Bremen, ca. 570.000 indbyggere (100 km)

 

Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer
Dette område af det tyske vadehav ligger i delstaten Niedersachsen. Nationalparken omfatter Vadehavet mellem floderne Ems og Elben og de østfrisiske øer ud for kysten.

Området er kendetegnet ved smukke saltenge, et rigt fugleliv og klinter. Især gravænder og edderfugle findes i meget store tal her, hvor man ifølge germany.travel.dk også finder den eneste mose i Tyskland, der ligger uden for digerne. Sæler kan opleves mange steder i området, som tillige er kendt for at have nogle fremragende strande.

Nærmeste større by: Bremen, ca. 570.000 indbyggere (132 km)

 

Nationalpark Jasmund
Denne nationalpark er Tysklands mindste og ligger på øen Rügen, som er cirka halvanden times kørsel fra færgelejet i Rostock. Nationalparken ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og er især kendt for sine kridtklipper. Næsten lige så imponerende er nationalparkens cirka 700 år gamle bøgeskove, der er på UNESCO’s verdenskulturarvliste. Der er rig lejlighed til både at vandre og cykle i nationalparken, der ud over klinter og skov også er præget af moseområder. En af de mest populære vandreruter, Wanderroute Nationalpark Jasmund, er 8,5 km lang og går langs den imponerende klintekyst.

Nærmeste større by: Stralsund, ca. 60.000 indbyggere (54 km)

 

Nationalpark Müritz
Denne nationalpark ligger ligeledes i Mecklenburg-Vorpommern i den nordøstlige del af Tyskland. Nationalparken er opkaldt efter søen Müritz, der er den største af de mere end 130 søer, der ligger her. Naturen tiltrækker en række sjældne fuglearter og er derfor et meget populært feriemål for ornitologer, der kan opleve havørne, fiskeørne og traner. Du kan sejle i kano, gå rundt på egen hånd eller tage på nogle af de guidede ture, der arrangeres. Populær er også en sejltur med båden ”Alte Fahrt”, der tager passagererne gennem et meget varieret landskab.

Nærmeste større by: Rostock, ca. 210.000 indbyggere (118 km)

 

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft
Nationalparken udgør det største fredede område ved Østersøen og strækker sig fra Rügens vestkyst til halvøen Fischland-Darss-Zingst. Nationalparken har fået sit navn fra ordet Bodden, der er betegnelsen for de flade bugter, der er adskilt fra Østersøen, hvor salt- og ferskvand blandes. Området er ideelt til både cykel- og vandreture i den skønne natur, hvor især traner fra hele Europa om efteråret er flittige gæster, fordi de bruger området som overnatningsplads. Også kronhjorte og vildsvin lever i stort antal i nationalparken.

Nærmeste større by: Stralsund, ca. 60.000 indbyggere (49 km)

 

Nationalpark Unteres Odertal
Denne nationalpark ligger nordøst for Berlin i den nordøstlige del af Brandenburg. Parken følger floden Oder i en længde af 60 km og strækker sig også ind i nabolandet Polen. Området er hjemsted for sjældne fugle- og dyrearter som den sorte stork, havørnen og ikke mindst bæveren, der lever og bygger sine dæmninger her. Oder-dalen er desuden et yndet overnatnings- og hvilested for tranerne. Der er rig mulighed for både vandre- og cykelture i nationalparken, der også er rig på historiske seværdigheder som f.eks. det middelalderlige borgtårn i Stolpe og slottet i nærheden af Zitzen.

Nærmeste større by: Frankfurt an der Oder, ca. 58.000 indbyggere (95 km)

 

Nationalpark Harz
Harzen-området har i generationer været blandt danskernes favoritter på grund af nærheden til Danmark, de hyggelige byer og den storslåede natur. Nationalpark Harz er omkranset af Natur- und Geopark Harz, og sammen udgør de nogle af de mest populære vandre- og skiområder i den nordlige del af Tyskland, ligesom mountainbikeryttere valfarter hertil i stor stil. Områderne er præget af store skove, bjerge og hyggelige byer som Goslar, der er UNESCO verdensarv. En speciel oplevelse er det at tage damptoget, Harzer Schmalspurbahnen, til endestationen Brocken, der er Tysklands højeste beliggende jernbanestation.

Nærmeste større by: Braunschweig, ca. 249.000 indbyggere (60 km)

 

Nationalpark Bayerischer Wald
Blev etableret i 1970 og var dengang den første tyske nationalpark. Ligger i Bayern i den sydøstlige del af Tyskland og er først og fremmest et stort skovområde, hvor naturen har udviklet sig over en lang årrække. Rummer mere end 300 km godt afmærkede vandrestier og 200 km cykelstier.

Nærmeste større by: Passau, ca. 53.000 indbyggere (46 km)

 

Nationalpark Berchtesgaden
Nationalparken ligger i det sydlige Bayern tæt på den østrigske grænse og er et fredet område i Alperne, hvor der udover bjerge er en række smukke søer og mange frodige, grønne skove. Der er i alt 260 km vandreruter at begive sig ud på, ligesom skifolket har talrige steder at udforske. Hvis man foretrækker at hvile benene, går tovbanen Jenner Seilbahn op til 1.800 meters højde.

Nærmeste større by: Rosenheim, ca. 63.000 indbyggere (85 km)

 

Nationalpark Schwarzwald
Denne nationalpark ligger sydvest for Stuttgart i Baden-Württemberg og er på 10.000 hektar. Den rummer op til 1.000 meter høje bjerge, hede, søer og skovområder, der har fået lov at udvikle sig i fred og ro gennem mange år. Området er ideelt til vandre- og cykelture, ligesom det er muligt at rafte på Murg-floden.

Nærmeste større by: Karlsruhe, ca. 313.000 indbyggere (80 km)

 

Nationalpark Hainich
Beliggende i den centrale del af Tyskland rummer denne nationalpark Europas største sammenhængende område med blandet løvskov. Områdets bøgeskove er UNESCO verdenskulturarv, og hvis du vil have et overblik over herlighederne, findes der en sti, som fører 44 meter op over trætoppene, hvorfra der er en storslået udsigt over skoven. Nationalparken, der også er kendt for vildkattelandsbyen ved Hütscheroda, er ideel til vandre- og cykelture.

Nærmeste større by: Erfurt, ca. 214.000 indbyggere (65 km)

 

Nationalpark Hunsrück-Hochwald
Dette er Tysklands yngste nationalpark, der ligger i den sydvestlige del af landet. Den har en vis vildskab over sig takket være de forrevne klippeformationer, der er over alt i de store skove. For vandrere er Saar-Hunsrück-Steig, en 410 km lang vandrerute, populær, fordi den snor sig langs søer, dale, moser og høje udsigtspunkter. For cyklister er der etableret en 80 km lang cykelrute mellem Nonnweiler og Mörschied. De dyreinteresserede kan være heldige at opleve vildkatte og måske endda ulve i området.

Nærmeste storby: Trier, ca. 111.000 indbyggere (55 km)

 

Nationalpark Kellerwald-Edersee
Området er et slaraffenland for dem, der kan lide at være aktive på ferien. Midt i nationalparken ligger den 27 km lange sø, Edersee, der tiltrækker både badegæster, sejlere og surfere. Rundt om søen ligger en kæmpe bøgeskov på næsten 6.000 hektar, hvor der er masser af afmærkede vandretuer. Også cykelfolket har talrige muligheder i dette område. Begiver man sig længere ind i skovene, kan man være heldig at møde den sorte stork, vildsvin eller helt op til 14 forskellige flagermusarter.

Nærmeste større by: Kassel, 202.000 indbyggere (69 km)

 

Nationalpark Eifel
Den er placeret i den vestlige del af Tyskland, ikke langt fra den belgiske og hollandske grænse. Parken er kendetegnet ved meget store, uberørte skovområder samt en række søer og vandløb. Området har et meget rigt plante-, fugle- og dyreliv. Eksempelvis lever isfuglen og et utal af flagermusarter her, hvor du kan tage alene på opdagelse i nationalparken, men det er også muligt at tage med på en guidet tur. På søndage i skoleferierne guider parkens rangere gennem de store, fredede områder. Det kan du læse mere om i nationalparkens arrangementskalender.

Nærmeste større by: Bonn, 327.000 indbyggere (70 km)

 

Nationalparkregion Sächsische Schweiz
Lidt syd for Dresden, ganske tæt på den tjekkiske grænse, ligger en nationalpark, der er et paradis for klatrere med 21.000 forskellige klatreruter. For de mere jordnære er parken et fantastisk vandreområde, f.eks. den 112 km lange vandrerute Malerweg. Er man mere til at cykle, kan man opleve smukke klippeformationer på Elberadweg, der løber langs nationalparken. Området bruges i øvrigt ofte som filmkulisse på grund af sin enestående karakter. Ind imellem opføres der sågar berømte operaer midt i dette smukke naturlandskab.

Nærmeste storby: Dresden, ca. 555.000 inbyggere (37 km)

Kilder: germany.travel.dk m.fl.

 

Find DCU-fordelspladser i Tyskland, hvor du sparer penge på overnatningen, lige her

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her