Har du styr på din dækning?
Husk at tage det blå EU-kort med på ferien, men vær klar over, at der er huller i dækningen, som kan koste dyrt, hvis uheldet er ude. Overvej derfor at tegne en privat rejseforsikring inden ferieturen
Det er ikke kun fysikken, der lider overlast, hvis du kommer til skade eller bliver syg på din ferie i udlandet. Også økonomisk risikerer du at blive slået gul og blå. Siden august 2014 har du ikke længere skullet bruge det gule sygesikringskort, men derimod det blå EU-sygesikringskort, når du rejser i EU-landene samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Cirka 3,5 million danskere har anskaffet sig det blå kort, som er gratis at få i sin hjemkommune på www.borger.dk
Kortet omfatter kun den person, der har det – ikke den øvrige del af familien eller husstanden.
Risikerer egenbetaling
Det blå kort dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling på samme vilkår, som gælder for landets egne borgere. Det er lægen, som vurderer, hvad der er nødvendigt – det afhænger blandt andet af, hvor længe du skal være i landet, og hvilken behandling det drejer sig om. Hvis landets egne borgere selv skal betale enten hele eller dele af regningen for offentlig læge- og sygehusbehandling eller medicin, vil de samme regler gælde for dig. Det betyder altså, at du kan komme til at betale en del af behandlingen og medicinen selv, hvis du udelukkende har det blå kort med på rejsen. Behandling på private hospitaler eller private lægeklinikker dækkes ikke af det blå kort, ligesom behandling, der med rimelighed kan vente, til man er hjemme i Danmark, heller ikke er dækket.
Nanna Dalsgaard Wilkens, chefkonsulent i Forsikring & Pension
Bliver man syg eller dør på rejsen, er der ikke hjemtransport inkluderet i det blå kort, og så risikerer man at ”strande” i det land, man er i. Det er dog ikke noget nyt. Siden 2008 har hjemtransport heller ikke været dækket på det gule sygesikringskort. Hjemtransport er altså på egen regning, medmindre man har en privat rejseforsikring, der dækker hjemtransporten.
Sæt dig ind i reglerne
Nanna Dalsgaard Wilkens, chefkonsulent i Forsikring & Pension, som er brancheorganisation for forsikringsselskaberne og de tværgående pensionskasser, anbefaler, at man inden rejsen sætter sig godt ind i, hvordan reglerne er i det eller de lande, man har tænkt sig at besøge.
– Det er vigtigt at sige, at det blå kort ikke dækker på samme måde, som det gule kort gjorde. En væsentlig forskel på det gule og det blå kort er, at man med det blå kort ikke længere har mulighed for at ringe hjem til en alarmcentral, hvor man kan få råd og vejledning, hvis man står i en akut situation. Mange danskere har været vant til at have den tryghed, at de kunne få hjælp på stedet, for det kunne man på det gule kort, men det kan man ikke længere. Det kræver, at man køber en privat rejseforsikring, siger Nanna Dalsgaard Wilkens.
– Hvis man kun er dækket af det blå kort, vil det være en god idé på forhånd at undersøge, hvor det nærmeste offentlige sygehus ligger, så man ved, hvor langt man skal køre for at komme dertil, hvis der sker noget, tilføjer Nanna Dalsgaard Wilkens.
Tast destinationen ind
På hjemmesiden www.huskdetblå.dk kan man taste sin feriedestination ind og se, hvordan dækningen er i det pågældende land i tilfælde af, at man bliver syg eller kommer til skade på rejsen.
– Når man har undersøgt det, er det op til den enkelte at vurdere, om man er tryg nok ved den dækning, der er på det blå kort, og om man er villig til selv at stå med noget af udgiften og nogle af problemerne i et fremmed land, eller om man vil supplere med en privat rejseforsikring ved siden af, siger Nanna Dalsgaard Wilkens.
Tjek hvad du har
Inden man bruger penge på en privat rejseforsikring, anbefaler chefkonsulenten, at man får tjekket de forsikringer, man allerede har.
– Man skal naturligvis ikke tegne en rejseforsikring, hvis man ikke har brug for det. Nogle har en årsrejseforsikring i forbindelse med deres indboforsikring, mens andre måske har en rejseforsikring tilknyttet deres kreditkort. Igen skal opfordringen lyde, at man hiver sin police frem og grundigt undersøger, hvordan de forsikringer dækker, og hvis man er i tvivl, er det klogt at kontakte forsikringsselskabet for at få vished, siger Nanna Dalsgaard Wilkens.
Dækker ikke alt
Selvom man tegner en rejseforsikring, gælder den dog ikke nødvendigvis i alle situationer. Behandling af kroniske lidelser, som man havde allerede før afrejsen, er normalt ikke dækket, og kommer du til skade i forbindelse med særlig aktiv ferie som fx dykning, bjergbestigning og lignende, er det heller ikke sikkert, din forsikring gælder. Også her skal du spørge dit selskab, så du ikke ender med at stå med en økonomisk bet, du ikke kan få dækket.