Genova, Italien

Genova - rivieraens oversete perle

Genova byder på en labyrint af snævre gader, smukke paladser og en skøn placering langs den italienske riviera. Trods sine åbenlyse kvaliteter er byen ikke overrendt af turister.

Af Torben Brandt

Byer som Firenze, Milano, Pisa og Nice ligger alle højt på listen over populære turistdestinationer, hvor såvel danske som udenlandske turister valfarter til i stor stil.

Samme popularitet kan den italienske havneby Genova, der ligger 2-3 timers kørsel fra ovennævnte byer, ikke prale af. Det gør den dog ikke mindre charmerende – snarere tværtimod. For det betyder, at man kan opleve et meget autentisk hverdagsliv udfolde sig i de snævre gader, at man kan nyde Genovas smukke bygninger og pladser uden at blive forstyrret af en horde af andre turister, og at det, når sulten melder sig, er muligt at få plads på en af byens restauranter. 

Image
Genova, Italien

 

Tragisk hændelse

Genova ligger idyllisk i den nordvestlige del af Italien omgivet af bjerge på den ene side og Middelhavet med Italiens største industrihavn på den anden.

Genova, hovedstad i regionen Ligurien, kom i august 2018 ufrivilligt på alles læber, da dele af en trafikeret motorvejsbro nær byen styrtede sammen og dræbte 41 mennesker.

Den tragiske hændelse var et frygteligt slag for byen og kan ikke undgå fremadrettet at påvirke trafikken, der i forvejen er tæt og kræver sin bilist med et utal af tunneller og broer. De mange køretøjer stammer dels fra lokaltrafik fra byens cirka 600.000 indbyggere, dels fra lastbiler, der leverer og henter gods på havnen. Derudover afgår et stort antal færger fra Genova til øer som Sardinien og Korsika, hvilket også kan aflæses på trafikmængden.

 

Parker bilen

Trafikken skal dog ikke afholde nogen fra at tage turen til Genova, og når først man nærmer sig centrum, er der gode parkeringsmuligheder. Priserne varierer lidt efter, hvor centralt parkeringsanlægget ligger, men det er ikke svært at finde pladser til et par euro i timen og et maksimum på 15 euro for en hel dag. En af de største og mest centrale parkeringspladser ligger ved Piazza della Vittoria tæt på centrum.

Vil man blot gæste Genova på en endagstur, kan man overveje toget som alternativ til bilen. Togforbindelserne i Italien fungerer ganske udmærket, og det er en afslappet måde at rejse på. Fra Milano, Pisa og Torino tager togturen cirka et par timer hver vej.

Der findes campingpladser ganske tæt på Genova – f.eks. Camping Villa Doria ca. 15 km vest for byen eller Camping Genova Est, der ligger cirka 15 km fra centrum på byens østlige side. Bor man nogle af disse steder, er det oplagt at benytte lokale trafikforbindelser til centrum og lade bilen eller autocamperen stå på campingpladsen. Inde i selve bykernen findes desuden en metro.

Vil man gerne kombinere Genova med lidt badeferie, er der flere gode sandstrande på kyststrækningen på den vestlige side af byen, mens den østlige side i højere grad består af klipper.

Image
Genova, Italien, gader, biler

 

Europas næststørste akvarium

Genovas gamle havn, Porto Antico, er noget af et tilløbsstykke med talrige restauranter og caféer. Skulle man have hang til den slags, kan man blandt andet blive hejst 60 meter op i en roterende elevator, der er fastgjort til en stor kran.

Det er også i dette område, at Europas næststørste akvarium, Acquario di Genova, ligger. Akvariet bruger avanceret teknik til at illustrere, hvordan det maritime liv udfolder sig, og har både pingviner, delfiner og mere end 600 fiskearter at byde på.

Søfartsmuseet Galata Museo del Mare ligger ligeledes i Porto Antico. Museet fortæller blandt andet historien om byens verdensberømte søn, Christoffer Columbus, der kom fra Genova, og skrev sig ind i historiebøgerne, da han som den første opdagede Amerika. Blandt historikere diskuteres det dog, om Columbus i virkeligheden kom fra Savona lidt vest for Genova, men i Genova er man ikke i tvivl og har både rejst statuer og åbnet det, der efter sigende skulle være Columbus’ fødehjem, for offentligheden.

 

De snævre gader

Havnen fylder meget i Genova både i størrelse og i byens selvforståelse. I min optik er det dog i højere grad bykernen, de mange fine pladser og byens arkitektur, der gør Genova enestående at gæste. For når man bevæger sig i centrum, sker det mange steder via Genovas kringelkroge af snævre gader, hvor små lejligheder og hyggelige forretninger ligger dør om dør. Her møder man lokale, som spadserer omkring, mens de passioneret diskuterer stort og småt med høj stemmeføring og gestikulerer med store armbevægelser. Når vasketøjet samtidig hænger til tørre langs husmurene, og duften af mad og krydderier breder sig gennem de åbne vinduer, bliver det vel næppe mere italiensk?

De snævre gader har på varme sommerdage ydermere den fordel, at solens stråler kun sporadisk når derned, så her er ofte skygge. Kombineret med brisen fra havet betyder det, at det selv i sommerheden er muligt at gå omkring i Genovas gader uden at smelte.

Image
Gågaden Via Garibaldi, Genova, Italien

 

Løverne vogter

En af byens centrale pladser er Piazza di San Lorenzo, der er omgivet af velholdte bygninger og har den smukke San Lorenzo-katedral som sit naturlige midtpunkt. Domkirken er usædvanlig velholdt og bevogtes af to imponerende og meget livagtige løvestatuer på hver side af indgangen.

Eneste minus ved stedet er de gademusikanter, der spiller foran kirken. Selvom de tilsyneladende hver især kun har en halv time til disposition og løbende gør plads for nye, løfter det desværre på intet tidspunkt niveauet.

 

Byens hjerte

Få minutters gang fra Piazza San Lorenzo ligger Genovas vigtigste og bedst kendte plads, Piazza De Ferrari. Den kaldes også Genovas hjerte og har en imponerende bronzefontæne placeret centralt på pladsen, der samtidig fungerer som et forfriskende åndehul, hvor både to- og firbenede kan få svalet fødder og poter på varme dage.

Rundt om Piazza De Ferrari ligger en række markante arkitektoniske perler som børsen, byens operahus og barokkirken Chiesa del Gesù, der hver især tiltrækker mange mennesker, og som betyder, at dette sted er et af de travleste og mest velbesøgte i byen.

Image
bronzefontæne, Piazza De Ferrari, Genova, Italien

 

Kulinariske fristelser

Fra Piazza De Ferrari udgår flere veje, deriblandt boulevarden Via XX Settembre, hvor elegante bygninger og indbydende butikker giver rig mulighed for at lufte kontanter og kreditkort. Vær opmærksom på, at adskillige forretninger holder siesta nogle timer midt på dagen og indstil dig også på, at der mange steder ikke tales andet end italiensk.

Nogle hundrede meter nede ad Via XX Settembre ligger det store madmarked, Mercato Orientale. Her sælger fiskehandlere, slagtere og alverdens madboder lækkerier og kulinariske oplevelser, der kan få mundvandet til at løbe på enhver madglad sjæl. Og eftersom Genova ikke er ret turistet sammenlignet med mange andre byer, vil man opleve, at en stor del af de besøgende blot er lokale handlende. De kan så glæde sig over, at grøntsagerne her faktisk smager af noget, fordi de er hentet dagen før i den liguriske baghave og ikke har været flere uger undervejs på en fragtbåd fra De Kanariske Øer.

 

På UNESCO-listen

Fra Piazza De Ferrari tager det ikke mange minutter at gå ad de smalle gader mod byens eksklusive gågade Via Garibaldi. Undervejs passeres gaden Vico Del Duca, der i lighed med den parallelle Vico Angeli minder gæsten om, at Genova er en havneby med alt, hvad dertil hører. For på dette sted er byens letlevende kvinder allerede tidligt på dagen i stort tal klar til at betjene sømænd og andre, der måtte have lyst til at betale for deres ydelser. Ved højlys dag er der dog intet problematisk eller utrygt ved at færdes her.

Langt mere interessant er der på Via Garibaldi, hvor adskillige barok- og renæssancepaladser med en række smukke detaljer og fine balkoner ligger som perler på en snor. Via Garibaldi udgør sammen med Via Balbi og Via Cairoli de såkaldte ”Strade Nuove” (italiensk for ”nye veje”, red.), der siden 2006 har været optaget på UNESCO’s verdenskulturarvliste sammen med en række af byens paladser, Palazzi dei Rolli.

Image
Genova, Italien

 

Øjne og ører åbne

Hvis man får brug for inspiration, ligger der på hjørnet af Vico Del Luca og Via Garibaldi en af byens turistinformationer, hvor der – som et af de forholdsvis få steder i byen – tales andet end italiensk. Her hjælper personalet gerne med tips og idéer til seværdigheder, men faktisk er Genova en by, der gør sig bedst ved at slentre rundt uden for mange mål, men med sanser, øjne og ører åbne.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her