Femstjernet vintercamping i de norske fjelde

Alle, der har camperet bare en enkelt gang i Norge, ved, at fjeldlandet byder på femstjernede naturoplevelser, men nu kan du også tage på femstjernet luksuscamping. Hallingdal Feriepark i Ål er Norges første af slagsen.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Vinterkørsel ingen hindring
Fra Oslo, hvor du enten ankommer med færge fra Danmark eller på E6 fra Sverige, er der kun tre-fire timers kørsel på gode, farbare hovedveje uden stigninger til Ål i Hallingdal, der ligger lige i smørhullet mellem Oslo og Bergen. Med andre ord er der ingen hårnålesving eller stejle strækninger, som skal passeres, og vejene ryddes, som noget af det første for sne om vinteren, fordi det er en hovedfærdselsåre mellem Norges to største byer.

Femstjernede Hallingdal Feriepark er suveræn
Hallingdal Feriepark, der er Norges første af sin slags på den norske stjernehimmel, er anlagt ud fra de højeste kvalitetskrav, og så ligger den naturskønt lige ned til elven. Hallingdal Feriepark åbnede dørene for de første gæster juni 2013, og bag den femstjernede campingplads står den norske investor Thorstein Berg, der er født og opvokset i Ål. Han har udviklet pladsens høje kvaliteter i samarbejde med den femstjernede danske campingplads Jambo Feriepark i Saltum. I dag er der ca. 250 pladser, men planerne er at nå op på 450 pladser.

Image

 

Der er ”gode sild” i Ål
Hallingdal Feriepark ligger i udkanten af byen Ål, der en mindre norsk fjeldby midt i smukke Hallingdal. Byen har alt uden at være så stor, at den mister sin charme. Du kan proviantere flere steder i byens charmerende handelsgade, og husk at besøge den lokale fiskehandler, der i den grad byder på hjertevarme og gode sild. I det store kulturhus midt i byen er der turistinformation, biograf, museum med folkedragter og det verdenskendte rosemaleri, samt et museum om en af byens helt store kunstnere Rolf Nesch, der slog sig ned i Ål. Rolf Neschs kunstværker hænger varmt og godt inde i Kulturhuset. Resterne af byens gamle stavkirke kan ligeledes besøges indendørs.

Masser af vinteraktiviteter i området
Ål i Hallingdal er som en stor legeplads for alle, der elsker at boltre sig i sneen. Der er suveræn langrend ved Bergsjøstølen Højfjeldshotel, og her kan du tilmed prøve kræfter med kite-skiing, som betyder, at du kan stå på ski, mens du trækkes af en stor faldskærm. Du kan også ride i området, eller tage på hyggelig hestekanefart om aftenen. Alt sammen arrangeres af campingpladsen efter dine ønsker. I receptionen besvares alle spørgsmål med et smil og den norske gestus ”bare hyggeligt”.

Ultimativ naturoplevelse
Efter min mening er en af de mest unikke naturoplevelser om vinteren at køre med hundeslæde. I smuk eftermiddagssol, hvor fjeldene troner i det fjerne, gøres hundene klar, og et vinterlandskab, der bare fortsætter i det uendelige, venter. Ubeskriveligt. Samværet med hundene er unikt, og jeg nyder hvert et sekund med disse herlige hunde, den kridhvide sne, roen og den knivskarpe friske luft. Hvis du hellere vil sidde i slæden og nyde turen, er det også muligt.

Image

 

Vintercamping og skiferie
Vintercamping behøver på ingen måde at være lig med skiferie, men hvis du gerne vil stå på ski, ligger Ål Skicenteret ca. 10 minutters kørsel fra selve Hallingdal Feriepark. Der går busser, hvis du ikke vil starte din egen bil. Længere oppe i dalen ligger Skarlia, der både har alpint og langrend. Begge anlæg har pister i alle sværhedsgrader, og et par gange om ugen kan du også stå på ski om aftenen.

Norges længste kælkebakke
Skarslia Skicenter har også Norges længste kælkebakke – den er vildt sjov og for alle aldre. Du skal bare have varmt tøj på, og så er det godt at have skibriller på, så du ikke får sne i øjnene. Kælk udleveres, og der er lift til toppen af de to kælkebakker. Her kan du få timer til at gå, og tro mig, alle, der deltager, får grinet højt og længe. Efter et par timer på bakkerne, så gå ind på fjeldstuen og spis en omgang ”småmat med lefse” – skøn lokal suppespecialitet.

Fjeldverden i sne og sol
Dage, hvor sneen vælter ned, er én type skiløb, når solen skinner, er det noget helt andet. Så får man i den grad indtryk af, hvor storslået naturen er, og hvorfor de norske fjelde tiltrækker så mange, der elsker sne og herlige vinterlandskaber. Ål i Hallingdal har begge dele. Jo senere du kommer på vinteren, jo lysere bliver det, og sandsynligheden for sol er større. En stor fordel, hvis du har børn med.

Image

 

Vintercamping er suveræn
Jeg bor i den skønneste campingvogn, der har centralvarme, så det er på ingen måde koldt. Jeg har også sat fortelt på, så der er mere plads, og på solrige dage kan jeg sidde ude. Det bedst er at sidde inde i den lune campingvogn med friskbrygget kaffe og en god bog, mens sneen daler ned udenfor. Det er vintercamping, når det er bedst. På denne campingplads er det også oplagt at bruge en aften i den stemningsfyldte restaurant og café på selve campingpladsen. Der er ild i pejsen, og folk sidder enten ved bordene og hygger sig, eller slænger sig i de store bløde lædersofaer, mens der spilles levende musik. Her er en skøn blanding af et femstjernet Hilton hotel og femstjernet campingferie i de norske fjelde. Et herligt sted at afslutte en oplevelsesrig dag på fjeldet, inden man kryber til køjs i den lune campingvogn.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her