vejafgift

Vejafgift

Europæiske vejafgifter: Det skal du vide

Skal du til Frankrig, Spanien, Portugal eller Italien på campingferien, så giver DCU dig her en række gode råd om vejafgifter.

EU har ikke harmoniseret deres vejskatter og -afgifter. Det er altså op til hvert enkelt medlemsland at praktisere og håndtere reglerne.

Det gør man i flere populære ferielande, som eksempelvis Spanien, Kroatien, Frankrig og Italien, hvor kræves der vejafgifter.

Vejskatten betales ofte ved betalingsanlæg på vejene. Andre gange skal vejskatten betasles ved grænserne, på tankstationer eller posthuse. I de tilfælde får man ofte udleveret et mærkat, der skal sættes i forruden eller et andet synligt sted på køretøjet. Disse mærkater hedder enten vignetter eller miljømærker. Dem kan du læse om i forlængelsen af artiklen her.

I de fire lande Spanien, Kroatien, Frankrig og Italien betaler man løbende vejafgifter for de motorvejsstrækninger, man kører på.

 

Vejafgift Frankrig

I Frankrig betaler man vejafgift for den strækning, der køres, og man kan enten betale kontant i Euro eller med Mastercard, Visa, Express og Eurocarda.

Det er muligt at undgå direkte afregning på de franske motorveje, hvis man har en Liber-T boks, der svarer til en Brobizz og registrerer din betaling automatisk. Her kører man gennem en speciel vognbane til formålet.

Boksen kan bestilles hjemmefra enten gennem Tolltickets eller købes ved større betalingsanlæg.

Liber T-boksen fungerer som automatisk betalingsenhed til mange europæiske lande, hvilket er smart, hvis man gerne vil suse direkte igennem diverse toldsteder.

Du kan også købe Bizz'en topEurop, som kan - med tilkøb - gælde for de fire sydeuropæiske lande Frankrig, Spanien, Portugal og Italien.
Se mere på siden her

 

Fælles vejafgift i Frankrig, Spanien, Portugal og Italien

Til Frankrig, Spanien, Portugal og Italien kan man købe en bizz, der gælder til samtlige fire lande.

Bizz'en hedder topEurop og forhandles af det franske selskab APRR, som også driver en række motorvejsstrækninger i Frankrig.

Bizz’en virker også på de strækninger, som firmaet ikke driver, men her kan der ind imellem være en lille forsinkelse, før bommen åbner.

Der er tre forskellige varianter af topEurop:

  • Du kan købe én, som kun gælder i Frankrig.
  • Du kan også købe en bizz, som gælder til både Frankrig, Spanien og Portugal.
  • Endelig kan du købe en topEurop, som inkluderer Italien, og som dermed virker i fire lande.
  • topEurop koster et engangsbeløb på 112 kr. (15 euro), uanset om du vælger den, der kun gælder i Frankrig, eller om du køber den, der kombinerer Frankrig, Spanien og Portugal.

Ønsker du topEurop, som inkluderer Italien, er engangsbeløbet 142 kr. (19 euro).

De nævnte priser er inklusiv et leveringsgebyr, hvor bizz’en tilsendes hjemadressen. 

Er du i tvivl om noget i forbindelse med kørsel i udlandet, er du også velkommen til at kontakte vores konsulent Stefan Rosendal i DCU’s tekniske afdeling.