Kat i Umbrien

Det lille, skjulte paradis

Mange campister er vilde med Toscana, Lidoen eller Gardasøen, men Elsabeth Bisgaard har sit helt eget italienske favoritsted. Hun tager til Umbrien.

Tekst og foto: Elsabeth Bisgaard

Jeg har i flere år gået stille med dørene om at fortælle om vores skjulte paradis i Umbrien. Lad bare “de andre” tage til Toscana, Gardasøen og hvad ved jeg – bare jeg får lov at beholde mit lille paradis for mig selv.

 

Begyndte i Bella

Det hele startede for små 15 år siden, hvor vi en regnvejrsdag tog på rejsemesse i Bellacentret. Der var en stand med flere steder i Italien repræsenteret. Vi faldt for et sted i Umbrien, der hedder Camping Kursaal ved Passignano v/Lago Trasimeno, som er Italiens 4. største sø. Her bestilte vi plads og var så der i fire år.

Det var et skønt, lille sted med ganske få pladser, ovenikøbet med et lille hotel og den lækreste restaurant med servering af lokale retter og vine, skønne værtsfolk og smilende tjenere - kort og godt et dejligt sted, hvis man ikke har den største campingvogn eller telt.

 

Udsigt i Umbrien
Aftenstemning ved søbredden.

 

Større campingvogn udfordrede

Vi fik så en større campingvogn, og nu var gode råd dyre. Der var nogle enkelte, lidt større, pladser på Kursaal, men man skulle nærmest bestille flere år i forvejen, for det var og er stadig et populært sted - også for børnefamilier. 

Men der lå også en campingplads lige ved siden af Kursaal, der hedder La Spiaggia. Vi gik ind og lurede, og den havde større pladser, der passede til vores campingvognsstørrelse. Vi bestilte plads til året efter og fik én. Vi glædede os som vanvittige til at ankomme. Tænk, at vi var så heldige, at vi havde fået en plads lige ved søen - det var forrykt fantastisk.

La Spiaggia er en fantastisk lille campingplads - heller ikke særlig stor. Så er man til de store pladser med masser af underholdning og butikker, så er der ingen grund til at læse videre. La Spiaggia har en lille bitte butik med småfornødenheder som vin, badehætter og vaskepulver. Her er en skøn svømmepøl og enkelte legeaktiviteter som f.eks. bordtennis.

Søen ligger nærmest i fodenden af ens telt eller campingvogn, og på søen dyrkes der ivrigt diverse vandsportsgrene som surfing og paddleboard. Flere har deres egne gummibåde med, og man kan også få undervisning i disse sportsgrene, hvis man ønsker det.

 

Croissanter som i Frankrig

Er man til cykling, uanset om det er korte eller lange ture,  så er der stort set cykelsti hele vejen rundt om søen, hvor der er små barer, som alle frister til et pitstop. Specielt kan turen ud til San Feliciano anbefales. Her serveres der croissanter, som ikke fås bedre i Frankrig. Turen dertil er på ca. 12 km.

På turen derud møder man de lokale, som glad hilser ”bongiorno” og smiler venligt. Det er en opløftende tur, også for dem som normalt ikke er vant til at cykle. Er man til mere hardcore-cykling, er der rigeligt med bjerge.

På campingpladsen er der en hyggelig lille bar, hvor søde og rare tjenere opfylder dine basale behov. Derudover er der også en vidunderlig lille restaurant, der laver den lækreste mad. Også her er det lokale retter og lokale vine - super lækkert.

 

Restauranten på campingpladsen i Umbrien
Den veltillavede, lækre  mad er lavet af Le Chef Annalisa B, som tilfældigvis er i forhold med Marco.

 

Ejeren af campingpladsen, Marco, serverer ofte og går rundt og hygger om sine gæster. Uden beregning falder der ofte små lækkerier af ind i mellem retterne, “som vi lige skal smage”. Når sønnen Andrea er hjemme på ferier, ses han ofte også i baren. Det er ganske ubeskrivelig hyggeligt.

Skulle man få lyst til lidt mere byliv, så er der 10 minutters gang langs strand og havn til byen Passignano, som er spækket med de lækreste små og hyggelige restauranter og pizzeriaer - alt sammen til fornuftige priser. Udforsk de små restauranter og deres vidunderlige madudvalg med lokale retter – der er også meget mad for de fiskeglade spisere.

 

Find din egen vinbonde

Om aftenen ses der ofte fiskere ved kajkanten inde i byen. For den vininteresserede er det bare at gå i gang, for restauranterne bugner med lokale vine. Finder man en god vin, så er det bare at spørge på restauranten, hvor vinbonden bor og så aflægge ham et besøg. Sjovest er det selvfølgelig at finde den lille og ukendte, inden han bliver til en kendt, kommerciel vinbonde, og det er lykkedes os næsten hvert år i de 10 år, vi er kommet til området.

 

Perugia
Bølgende vinmarker omkring Perugia

 

Der er flere smukke byer/borge rundt om søen, som kan anbefales at besøge,  ligesom der er store, smukke byer – blandt andet Perugia, Orvieto og Asisi, så der er nok at se på.

 

Ferie i festugen

Er man på ferie i festugen, som er i slutningen af juli, vil man kunne opleve et herligt bådræs, hvor fire områder konkurrerer mod hinanden. De sejler i fire træbåde på søen, og de giver den gas. Når de lander inde i byen, løber de fire hold med en træbåd på skulderen gennem byen og op på borgen og ned igen. Det hold, der vinder, modtager folkets hyldest ved den efterfølgende parade.

Om aftenen kommer holdene gennem gaden (som i dagens anledning er afspærret) på havnefronten og synger foran restauranterne og gæsterne. De vedbliver med at synge, indtil ejerne kommer og giver vin og champagne, hvorpå de bryder ud i jubelråb. Det siger sig selv, at de er svært feststemte til slut.

En forrygende festlig aften at deltage i, som er en sjov oplevelse både for børn og voksne.

 

Smuk borgby

Det kan anbefales at besøge den smukke borgby Orvieto, der efter min mening har en af de smukkeste kirker i Umbrien.  Er man heldig, sidder organisten i kirken og øver. Det er  fantastisk smukt. I Orvieto findes også en underjordisk by, hvor nedgangen er gennem en dyb brønd. Det kan anbefales at gå på opdagelse i de små sidegader, hvor man kan spise til næsten ingen penge.


Perugia, hovedstaden i Umbrien, er ligeledes en borgby, hvis historie kan føres tilbage til etruskerne. Den er bestemt også et besøg værd. Ikke langt derfra ligger Asissi, hvor Frans den hellige boede. Det er en umbrisk by og senere en romersk by, så den indeholder mange antikke minder. Byen blev hårdt ramt af jordskælv i 1997, hvilket blandt andet gik ud over en af deres helligdomme, Basilica de San Fransesca. 
 

Besøg marmorvandfaldet

En oplevelse er også det fantastiske, menneskeskabte marmorvandfald ved Tiro de Segno. Det er 165 m højt og består faktisk af tre vandfald. Det er bygget af romerne for mere end 2000 år siden og er fantastisk flot.


Sådan kunne jeg vedblive med at fortælle om Umbrien, specielt om camping La Spiaggia ved Lago Sul Trasimino, men jeg må hellere lade være. Man kunne risikere at andre fandt den lille perle, som jeg egentlig helst vil have for mig selv. Ellers kom og vurdér om jeg har taget fejl, men pas på, det kan være, du bliver hængende, som vi gjorde. Hvis nogen havde sagt til mig for 14 år siden, at vi ville blive “fastliggere” på Camping La Spiaggia, havde jeg ikke troet på dem – så nu er I advaret.

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her