Thurø

Bliv tosset med Thurø og Tåsinge

Thurø og Tåsinge ligger i Det Sydfynske Øhav og er forbundet til Fyn med henholdsvis en dæmning og en bro. Og her hersker en ganske særlig stemning.

Af Torben Brandt
 

Trods sin beskedne størrelse bor der godt 3.500 mennesker på Thurø, hvilket gør den til den ø i Danmark, der har den næststørste befolkningstæthed, kun overgået af Amager.

I bil er der ikke mere end et kvarters kørsel fra DCU-Camping Åbyskov Strand til Thurø, en lille ø på godt 7 kvadratkilometer få kilometer fra Svendborg. Er den lukket for sæsonen, er der heldigvis heller ikke langt fra DCU-Camping Odense.
 

Forfattere og skibe

Thurø har historisk set været kendt for sit skibsbyggeri og har igennem tiden været hjemsted for en håndfuld skibsværfter. I dag er der stadigvæk to værfter tilbage.

Thurø har desuden været hjemsted for flere kendte forfattere. Karin Michaëlis boede her og er begravet på øen, og det samme gjorde Tom Kristensen fra 1946 og frem til sin død i 1974.

Han nåede at blive Svendborgs æresborger, og også han ligger i dag begravet på kirkegården ved Thurø Kirke. Også den tyske forfatter, Bertolt Brecht, boede på Thurø, da han var i eksil i 30’erne.
 

Overvej cyklen

Det er let at komme til Thurø, for du kan køre via en lille bro, som kaldes Thurø-dæmningen.

Du kan naturligvis vælge at gæste øen i bil, for vejene er gode, og afstandene er yderst overkommelige, men har du kræfter til det, egner Thurø sig gevaldig godt til at gå eller cykle.

Hvis I har cyklerne bag på bilen, er der parkeringspladser både i højre og venstre side af vejen umiddelbart inden, I kører over Thurø-dæmningen, hvor bilen kan stå ganske gratis, mens I udforsker Thurø på den tohjulede.
 

De særlige fiskerhytter

Næsten umiddelbart efter, du er kommet over dæmningen, ankommer du til Thurø By, som huser langt størstedelen af øens indbyggere.

Ud over et velfungerende kultur-, forenings- og fritidsliv til gavn for de lokale udmærker byen sig også ved at have hyggelige butikker/gårdbutikker og en smuk kirke.

Det er også i nærheden af Thurø By, at du finder Gambøt lystbådehavn, som er hjemsted for nogle smukke, sorte fiskerhytter, der ligger langs havneområdet.

På de varme sommerdage er det dog ikke Thurø By, som er det største trækplaster.

Den ære tilfalder det rekreative område Smørmosen på øens østlige side, hvor der både er en lille skov og en dejlig, børnevenlig strand, hvor Det Blå Flag vajer som symbol på, at her er såvel badevand som miljø og udenoms-faciliteter i orden.

Smørmosen har desuden en stor legeplads og en flot minigolfbane.
 

Fugle ved revet

Også fuglene har gode kår på Thurø og holder i stor stil til på Thurø Rev på den sydøstlige side af øen, en god spadseretur fra Smørmosen.

Fuglene yngler ved revet i løbet af forårsmånederne, og af samme grund er området lukket for adgang fra 15. marts til 1. juli, fordi de skal have lov til at yngle uforstyrret.

Thurø Rev ejes af Naturstyrelsen og er også hjemsted for en masse planter, blandt andet slangetunger og orkideer.
 

Sejl med veteranfærge

Naturen er også smuk på øens vestlige side, hvor byen Grasten ligger. Ikke et ondt ord om byen, men det er især havet og den 45 hektar store fredskov, der trækker gæster til.

Skoven ender mod syd med stejle skrænter ud mod vandet, hvorfra du kan se over til Tåsinge. Skoven er desuden et godt sted at plukke svampe i sensommeren og efteråret.

I sommermånederne kan du hoppe på veteranskibet MS Helge, der sejler fra Grasten til Tåsinge og blandt andet lægger til i Troense og ved Valdemar Slot. Du kan læse mere om færgeoverfarten på svendborghavn.dk

Foretrækker du at bo på Thurø frem for DCU-Camping Åbyskov Strand, ligger der to campingpladser på øen.
 

Videre til Tåsinge

Når du synes, du har set nok til Thurø, er der ikke mere end et kvarters kørsel fra Thurø til Tåsinge i bil. For mange er Tåsinge blot en mellemstation på vej til Langeland, men Tåsinge er også en smuk ø, der absolut tåler et besøg.

Den er forbundet med Fyn via Svendborgsundbroen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Svendborg by på den ene side og ud mod øerne i Det Sydfynske Øhav på den anden, når du kører over.

På visitsvendborg.dk er der foreslået en cykeltur Tåsinge Rundt på 48 km, hvor du kommer godt ud i krogene af øen.

Med nogle få tilpasninger kan turen også gøres i bil, men hvis du gerne vil cykle og synes, at 48 km er lovlig langt, er der flere muligheder for at korte ruten ned undervejs.

Under alle omstændigheder giver cykelturen nogle gode pejlemærker til de seværdigheder, det er værd at køre efter på Tåsinge.
 

Hyggelige Troense

Første by, efter du er kommet over broen til Tåsinge, er Vindeby. Er du på cykel og drejer til venstre ved Netto-butikken, kan du hvile benene, for her går vejen stejlt nedad mod den lille hyggelige havn i bunden.

På vej ned er der en fantastisk udsigt over Svendborg, og når vejen flader ud, er de mange skibe i havnen et smukt syn.

Fra Vindeby er der kun få kilometer til Tåsinges måske hyggeligste by, Troense, som også har en kro, hvis du skulle trænge til at fylde depoterne op.

På cykel kan du komme til Troense ved at dreje til venstre umiddelbart før Vindeby-skiltet i udkanten af byen og derpå køre gennem Bregninge Skov ad grus- og skovveje.

Troense er et overflødighedshorn af hyggelige, fredede bindingsværkshuse fra 1700-tallet, og især Grønnegade har mange af disse smukke huse.

 

Valdemar Slot
Portbygningen ved Valdemar Slot

 

400 år gammel eg

Grønnegade har ydermere den fordel, at den leder dig videre i retning mod Valdemar Slot, som ganske vist er lukket for offentligheden i øjeblikket, men alligevel er værd at se i kraft af slottets smukke beliggenhed ved sø og hav.

Få hundrede meter fra Valdemar Slot står den mere end 400 år gamle Ambrosius-eg, der er opkaldt efter digteren Ambrosius Stub, der var skriver på Valdemar Slot, og som forfattede mange af sine digte, mens han sad under den gigantiske eg.
 

Dramaet på Tåsinge

Lidt længere fremme ligger Nørreskoven, som var stedet, hvor Sixten Sparre og Elvira Madigan døde under dramatiske omstændigheder i 1889.

Hun var en ung linedanserinde, der optrådte i familiens cirkus, hvor Sixten Sparre, en svensk officer, fik øje på hende.

De begyndte i smug at skrive sammen, og senere lykkedes det dem at flygte fra Sundsvall ned gennem Sverige, hvor de via København havnede på Sydfyn og boede både i Svendborg og i Troense på Tåsinge.

Men pengene slap op, og da parrets kærlighedshistorie heller ikke havde nogen fremtid, gik parret 18. juli 1889 ud i Nørreskoven, hvor Sixten Sparre først skød Elvira Madigan og dernæst sig selv.

Hun blev kun 21 år, mens han var 35 år. Der er opsat tavler i skoven, som leder hen til Elvirapladsen, hvor de to endte deres dage.

 

Elvira Madigan og Sixten Sparre

På Tåsinge Museum, der ligger cirka midt på Tåsinge i Bregninge lige over for Bregninge Kirke på øens højeste punkt, er der en spændende udstilling, der fortæller mere om Elvira Madigan, Sixten Sparre og deres dramatiske liv.
 

Rekreativt område

Så er der mere fred og mindre drama over den sydvestlige del af øen.

Her ligger Monnet, der også bare kaldes Månen. Det er en stort strandområde med et spændende plante-og dyreliv, og hvor du mange steder kan se køer og får græsse.

Er du til mere natur, kan det anbefales at køre godt 5 km mod nord til Vejlen på den vestlige side af Tåsinge, hvor der er et rigt fugleliv med ænder, gæs og vadefugle.

Vejlen hører under Naturstyrelsen, som arbejder på at forbedre livsvilkårene for fuglene ved at omdanne områderne til eng ved hjælp af græssende kreaturer.

Du kan stille bilen på parkeringspladsen, og herfra er der en sti til en plancheudstilling og et fugletårn, hvorfra du kan betragte fuglelivet på afstand.
 

Links

Læs mere om DCU-Camping Odense her

Læs mere om DCU-Camping Åbyskov Strand her

Besøg også det nye Camping Outdoor Museum ved Egeskov

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her