Rhônefloden, Frankrig, Pont du Gard

Campingferie langs den sydligste del af Rhônefloden

Campingferie er verdens mest mobile ferieform, og det er netop den frihed, som man kan udnytte til fulde, når Rhônefloden skal følges, og et par interessante afstikkere er også muligt.

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen 

Alene på de sydligste 200 kilometer mellem Avignon i Provence og flodens udløb i Port-Saint-Louis-du-Rhône, er der en perlerække af imponerende attraktioner og oplevelser.

Pavebyen Avignon
Man kan fristes til at synes, at Avignon ”bare” er en blandt mange romerske byer langs Rhône, men Avignon overskygger på mange måder alle andre byer i området. Beliggenheden lige ned til Rhônefloden er en ting, Pavepaladset er en helt anden. Avignons storhedstid begyndte i 1309, hvor paven flyttede fra Rom til Avignon, og Pavepaladset forblev på pavens hænder helt frem til 1791. Kirkens overhoveder fra hele Europa valfartede til byen, og det er bygninger fra den storhedstid, som man kan se i dag. Den bedste måde er et par gode sko og så rundt i de mange smalle gader, åbne torve og udsigtspunkter. I godt vejr kan man også se helt til Mont Ventoux.

Campingpladserne ligger på modsatte side af floden, og man kan tage en lille båd over til den gamle by. Her får man også set resterne af Avignonbroen, også kaldet Pont Saint-Bénézet, fra vandsiden. Oprindelig var broen 900 meter lang, i dag er der kun 120 meter tilbage, fordi man opgav at restaurere den efter voldsomme vandskader i 1668.

Image
Rhônefloden, Frankrig, Avignon, Pavepaladset

 

Endagstur til Mont Ventoux
Hvis campingvognen står godt placeret på campingpladsen, og tiden tillader det, er der basis for udflugter i området, og der er ingen tvivl om, at denne del af Frankrig har mere, end hvad man kan nå på en enkelt campingferie. Hvis vejret ovenikøbet er godt, er en afstikker op til bjerget Mont Ventoux, der er en sand Tour de France-klassiker, oplagt. Man kan køre op på to sider og begge ruter, både fra Bédoin og Vaison-la-Romaine er flotte. Flere steder kan man stoppe og nyde udsigten eller besøge mindesteder fra Tour de France. For eksempel mindestedet for den engelske cykelrytter Tom Simpson, der på tragisk vis døde på en Tour de France-etape i 1967. Det ligger få kilometer fra toppen på Bédoin-ruten.

Mont Ventoux, der er 1.912 meter højt, blev første gang besteget i 1336, og det har været med i Tour de France over 10 gange.  Kælenavnet ”Det skaldede bjerg” har bjerget fået, fordi toppet er dækket af kalksten, og det ligner på lang afstand sne eller en skaldet isse. Når vejret er godt, er toppen et skønt sted, men selv om Mont Ventoux ikke er så højt, så kan naturens luner i den grad bide fra sig. Det kan blæse en pelikan, som man siger.

På vejen tilbage til Avignon kan det anbefales at tage et lille stop i byen Fontaine-de-Vaucluse, der er opkaldt efter kilden af samme navn. Kilden er 308 meter dyb, og den løber med gennemsnitlig 630 mio. kubikmeter pr. år. Når kilden ikke løber over, er det et stort hul i bjerget, som ikke er så særpræget, men det er floden til gengæld. Dens irgrønne farve er nærmest overnaturlig, og sammen med de lodrette klippevægge er det en stor naturoplevelse.

Image
Frankrig, Mont Ventoux

 

Pont du Gard – et romersk mesterværk
Man kan vælge at have base i Avignon, men der er også en campingplads meget tæt på, så man kan gå hen til attraktionen. Pont du Gard har været på UNESCO’s verdensarvsliste siden 1985 og besøges hvert år af ca. 1,5 mio. turister, og ingen rejser skuffet derfra. Pont du Gard stod færdig i år 18 f.Kr. og fungerede både som bro og akvædukt. Den er 275 meter lang og 49 meter høj og skulle forsyne byen Nîmes med frisk vand. Uanset om man går nede ved floden Gard, oppe på selve broen eller et stykke derfra, er Pont du Gard imponerende. Et sandt romersk mesterværk. Hvis man har tid og lyst, så tag badetøj med eller lej en kano eller kajak. Hvis man er på vej til et nyt sted, er den store parkeringsplads et af de få steder, hvor man kan holde med campingvogn på krogen. Alle andre steder skal campingvognen først tjekkes ind på en campingplads. 

Image
Rhônefloden, Frankrig, Pont du Gard

 

Julius Cæsars smukke Arles
Arles er bare en af mange romerske perler på disse kanter. Byen blev grundlagt i år 46 f.Kr. af Julius Cæsar og lå strategisk godt lige der, hvor Rhônedeltaet begynder. Galliens lille Rom bliver byen også kaldt, fordi der er så mange bygninger fra romertiden. Amfiteateret kunne i tidernes morgen rumme 20.000 tilskuere og er i den grad et besøg værd, selv om det kun er ruinerne, der står tilbage. Man har næppe fantasi til at forestille sig, hvad der er foregået i bunden af arenaen, for datidens underholdning var på ingen måde for sarte sjæle. Nogle af Van Goghs mest kendte malerier er fra hans tid i Arles. Han boede i byen i 1888. Arles kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1981.

Image
Arles, arena, Frankrig

 

Afstikker til Nîmes
Nîmes har 150.000 indbyggere og er dermed ca. tre gange så stor som Arles. Det er også en by med romerske bygninger, der er et besøg værd. Især det helt intakte amfiteater er yderst imponerende. Den ovale bygning måler 133 meter i længden, 101 meter i bredden og 21 meter i højden og havde plads til 24.000 tilskuere. Det er uden sammenligning den bedst bevarede romerske arena uden for Rom. Der er et meget hyggeligt bymiljø lige uden for døren, hvor de store pladser og alléer i dag bruges til rekreation – både for turister, men også for de lokale.

Vesteuropas største floddelta 
Det 490 kvadratkilometer store Camaquedelta, der er Vesteuropas største floddelta og nationalpark, har et omfattende netværk af veje og stier, der går gennem det flade landskab, hvor man både kan opleve vilde heste og flamingoer, men også over 500 andre spændende fuglearter. Man kan godt tage campingvognen med, hvis man holder sig til hovedvejene, men det giver mere frihed uden. Flere steder kan man parkere og gå en tur. Der er god skiltning, men fuglene skal man selv finde. Husk kikkert, for flamingoerne står ofte langt ude.

Image
Carmaguedelta, Frankrig, flamingoer

 

Rhônes smukke udmunding
Ved udmundingen af Petit Rhône ligger byen Saintes-Maries-de-la-Mer, som er en hyggelig lille kystby med strandpromenade og en charmerende gammel bydel, der vidner om mange turister i området. Alt i Saintes-Maries-de-la-Mer handler om ferie og havet. Det gør også, at stemningen er særdeles tilbagelænet og tempoforladt. På caféerne og restauranterne hygger turister og lokale med en kop kaffe eller god mad, som der er meget af, fordi havet er lige uden for døren, og baglandet er oplagt til at dyrke de bedste råvarer. Udmundingen af Grand Rhône ligger ved byen Port-Saint-Louis-du-Rhône, men byen har ikke så meget at byde på og slet ikke samme charme som i Saintes-Maries-de-la-Mer.

Den sydlige del af Rhônefloden er en fin rejserute, og man skal sætte god tid af, for her er utrolig mange oplevelser. Både kulturelle og i naturen. Campingferie er oplagt, selv om man ikke kører direkte langs floden, så er floden der hele tiden, og den bringer liv til alt og alle, der bor i nærheden af den – selv den dag i dag. Campingpladserne ligger som perler på en snor, og der er campingpladser i alle prisklasser. Der er både små primitive campingpladser og store resorts. Find din favorit her

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her