Campingferie i Italien - betagende Brescia

Brescia nyder ikke samme popularitet som Gardasøen, Verona, Milano og Venedig, men byen rummer både elegance, gastronomi, historie og kultur, og er optaget på Unesco’s liste over verdenskulturarv

Af: Torben Brandt

Hver sommer valfarter tusindvis af campister til Norditalien for at nyde Lidoens indbydende strande, Gardasøens vidunderlige natur eller Venedigs unikke kanaler. Ikke nær så mange besøger en anden norditaliensk by, Brescia, der har et noget ufortjent ry som en lidt kedelig industriby. Og ja, der ligger industrivirksomheder i byens randområder, men inde i centrum har Brescia masser af atmosfære med sine historiske bygninger, hyggelige pladser, vidunderlige gastronomi og talrige kulturtilbud.

Tæt på Gardasøen
Der bor cirka 200.000 mennesker i byen Brescia og godt 1,2 mio. indbyggere i hele provinsen. Campingpladserne ligger typisk ikke lige ved Brescia, men i højere grad omkring de store turistområder, hvilket dog ikke er nogen hindring for at aflægge byen en visit. Ligger man f.eks. ved Lazise på Gardasøens østlige side, er der mindre end en times kørsel til Brescia, mens man fra Limone ved søens nordvestlige hjørne kan tilbagelægge strækningen på cirka halvanden time.

Optaget på Unesco’s liste
At Brescia er meget mere end kedelig industri, blev slået fast med syvtommersøm i sommeren 2011, hvor byen blev optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, fordi Brescia huser nogle af de smukke bygninger og monumenter, der vidner om det lombardiske folks tilstedeværelse i området. For Brescias vedkommende drejer det sig dels om det arkæologiske område, Capitolium, i byens centrum, dels om det meget smukke Santa Giulia Museum, der oprindeligt var et kloster, men i dag er renoveret og ombygget til et fantastisk museum, der hvert år tiltrækker mange kunst- og historieinteresserede – både på grund af sin skønhed og sine udstillinger. Som en integreret del af museet ligger tre kirker, hvoraf især Santa Maria in Solario er fascinerende med smukke vægmalerier og en enestående udsmykning i loftet.

Lombarderne kom fra Nordeuropa, og har haft stor betydning både politisk og kulturelt for denne del af Italien. Lombardernes indflydelse kan også aflæses i regionens navn, Lombardiet, som Brescia hører under, og hvor Milano er den største by.

Image

Maden
Man får hurtigt brugt nogle timer på Santa Giulia Museet, men når den åndelige føde skal skiftes ud med rigtige kalorier, er det godt at vide, at Brescia-området har i alt 11 Michelin-restauranter, og dermed til fulde lever op til italienernes ry for at byde på mad og vin af høj kvalitet. Et sted, som denne signatur varmt kan anbefale, er Trattoria Urbana Mangiafuoco, der ligger på Via Calzavellia 3. Menukortet er på italiensk, men indehaveren taler en smule engelsk og hjælper gerne med oversættelsen, hvis det italienske skulle være lidt rustent. Stedet lægger en ære i at bruge lokale produkter i retterne, afstemt efter de fire årstider, så om efteråret kan man få forskellige former for risotto, f.eks. serveret med kastanjer og gedeost, eller med nogle af de mange skønne svampe, som Norditalien er så rig på. At der hele tiden bruges årstidernes råvarer betyder, at menukortet løbende ændrer sig i løbet af sæsonen. Regn med, at de fleste hovedretter koster mellem 120 og 140 kr.

Vil man smage italiensk is, er familiestedet Bedussi på adressen Via Crocifissa di Rosa 113 et rigtig godt bud. Stedet har for nylig vundet prisen som Italiens bedste café og bar, og byder på meget andet end god is – eksempelvis pasta, morgenmad eller en række finurlige godbidder, der lokalt går under navnet aperitivo, serveret på et dekorativt glasfad.

Mange piazza’er
Når maden skal fordøjes, kan det passende gøres på nogle af de skønne pladser – piazza’er – som Brescia er rig på. Den måske smukkeste af dem alle er Piazza della Loggia, der ligger midt i byen, og huser caféer, turistinformation, byens rådhus og et stort ur, der er så raffineret og kompliceret, at selv de lokale vist bliver nødt til at dobbelttjekke klokkeslettet på deres armbåndsur for at være sikre på, hvad klokken er. Men flot er det.

Image

Om lørdagen omdannes gaderne omkring Piazza della Loggia til et stort marked, og i modsætning til de mere turistede steder i Italien, er det her i stor udstrækning de lokale, der køber sko, tøj eller handler råvarer til aftensmaden. 

Lige i nærheden ligger andre piazza’er som Piazza della Vittoria, Piazza B. Boni og Piazza del Mercato, der alle er afmærket med skilte. På de varme dage – og dem er der mange af på disse kanter – er det skønt at sætte sig med en kop kaffe, en kølig pilsner eller et velskænket glas vin, mens man iagttager pladsens liv, eller lytter til en af de musikanter af blandet kvalitet, der underholder torvets besøgende.

Byens slot
Lige uden for centrum ligge en anden af byens seværdigheder, slottet, der ligger højt over byen. Fra bykernen tager det, afhængig af alder og fysisk tilstand, 15-20 minutter at gå ad stier og trapper til slottet, der er fint afmærket med tydelige skilte. Heroppe tager Brescia sig imponerende ud, og de velanlagte stier omkring slottet gør det muligt at se byen fra flere vinkler. Hvis man vil ”rigtigt” ind på slottet, kan det i sommersæsonen ske fra fredag til søndag fra kl. 11 til 19.

Motorløb og teater
Ikke kun selve byen, men også dens vifte af arrangementer, lokker turister til. For motorsportskyndige er Brescia eksempelvis kendt som stedet, der hvert år i maj er skueplads for motorløbet Mille Miglia – et racerløb for gamle, velholdte racerbiler, der skal tilbagelægge 1.000 mil på strækningen fra Brescia til Rom og retur. Begivenheden, der har knapt 90 år på bagen, foregår i 2016 fra 19. til 22. maj.

Image

Foretrækker man prægtige stemmer eller fløjlsbløde pianotoner frem for brølende motorer, har Brescia også noget at byde på. En af verdens vigtigste pianofestivaler finder således hvert forår sted i Brescia, og i det storslåede Teatro Grande kan man om efteråret og vinteren opleve nogle af verdens bedste operaopsætninger.

Er man mindre til kultur, og mere til god, gammeldags shopping, går man heller ikke forgæves i Brescia. Byen har masser af lokale butikker, ligesom store kæder som f.eks. Hennes & Mauritz og Benetton er repræsenteret i bybilledet.

Overvej metroen
Der er ikke noget galt i at tage bilen hele vejen ind til Brescia, hvor den firehjulede kan anbringes enten i parkeringshuse eller ved parkometrene i nærheden af bymidten. Trafikken i en fremmed, italiensk by kan dog være ganske stressende, og italienernes tålmodighed med famlende trafikanter er ikke prangende. 

Image

Et alternativ kan derfor være at tage Brescias metro, der blot er få år gammel. Det var en stor udfordring at opføre den, fordi man i forbindelse med byggeriet skulle tage sig voldsomt i agt for ikke at beskadige de mange historiske bygninger, som Brescia er så rig på, men det lykkedes, og i dag er der 13,7 kilometer metro, som går fra nord mod sydøst.

Det er gratis at parkere ved flere af metroens stationer, så måske var det en idé at stille bilen uden for byen, og i ro og mag blive kørt af de førerløse tog til bymidten.

Tager du metroen ind til Brescia, kan du f.eks. stå af ved Vittoria-stationen, som ligger i hjertet af byen, og tæt på det storslåede Santa Giulia Museum.

 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her