Campingferie i Danmarks midtpunkt
En af DCUs 20 campingpladser ligger i naturskønne Odsherred, der både har fjord og hav, sandstrande, en geopark, et udsigtspunkt, en Tour de France-bjergvej og ikke mindst Danmarks midtpunkt. Med andre ord er der oceaner af gode grunde til at holde din næste campingferie lige her.
Af Anne-Vibeke Isaksen
Foto Rasmus Schønning og Lasse Løndahl Henriksen
Danmarks midtpunkt
Slår man op på google, er der ikke helt enighed om, hvor Danmarks midtpunkt ligger. Men faktum er, at Danmarks officielle midtpunkt ligger på positionen 55° 58" nord og 11° 46" øst - eller mere forståeligt på Lokkemosevej lige uden for Rørvig. Det er et sted, der er hurtigt at opleve og nok mest af alt et såkaldt fotostop. Man kan bruge det som udgangspunkt for alle de skønne oplevelser, der er i Odsherred.
Aldrig langt til vandet
Odsherred er begunstiget af hele tre kyster: Storebælt med Sejerøbugten, Kattegat og Isse Fjord, hvilket også betyder, at uanset hvordan du gerne vil opleve vand, så er det aldrig langt væk. De bedste strande finder du helt klart på nordkysten og i øvrigt også der, hvor du finder DCU-Camping Rørvig Strand, hvor der kun er få hundrede meter fra dit fortelt til vandet. Isse Fjord har et dyreliv, der er ganske imponerende, men er også oplagt til sikker vandsport som SUB og kajak, fordi du padler i roligt vand. Er du mere til surfing og kite, så er vestkysten noget helt andet, fordi du har vidderne og ofte en god vestenvind.
Husk vandreskoene
Hele området er fyldt med de skønneste vandreruter, og de er afmærket, så du let kan finde rundt. En klassiker er vandreturen op til Vejrhøj, der med sine 121 meter over havet kun er overgået af Gyldenløveshøj og Kobanke, men har den bedste udsigt over hele Odsherred. Ved Vejrhøj Skov drejer man ind på en anlagt sti midt mellem de opdyrkede marker og når foden af toppen. Her har vores forfædre i den ældre bronzealder for mere end 3.000 år siden æret de døde ved at begrave dem i en gravhøj på toppen af Vejrhøj. Og det er en vældig gravhøj, som er otte meter høj og 40 meter i diameter, hvorfor den menes at være en høvdingegrav. I området findes hele 14 bronzealderhøje i forskellige størrelser.
Geopark Odsherred
Odsherred har noget så specielt som en geopark – ikke som en park et fysisk sted, men fordi Odsherred er fyldt med landskaber, der skal bevares til eftertiden og derfor har særlig beskyttelse. Rygraden i Geopark Odsherred er Odsherredbuerne Vejrhøjbuen, Vigbuen og Højbybuen, som blev dannet under sidste istid. Formationerne i Odsherred er et skoleeksempel på et landskab skabt af isen, og de er grunden til, at Geopark Odsherred er med i det verdensomspændende netværk af geoparker under beskyttelse af UNESCO. Lige syd for Høve er der i dag en herlig attraktion, hvor Geokids har udstillet op til 4.000 ler-ansigter. Med Geokids-projektet kommer elever igennem et undervisningsforløb, hvor de gennem et "stjerneløb" i naturen bliver introduceret til Geopark Odsherreds landskaber og kulturhistorie. Eleverne lærer om istidslandskabet, og de graver efter ler og skaber kunst, som nu kan opleves af turister. På hvert ansigt er der en QR-kode, så man kan se, hvem barnekunstnerne er.
Tour de France kom forbi
Det var ikke uden grund, at Tour de France skabte en folkefest, som vi kender det fra Alperne i Odsherred i 2022, da de mangefarvede, lycra-klædte cykelryttere drønede gennem Odsherred. Nogle af Danmarks stejleste veje findes i dette område, og selvom de ikke kan måle sig med franske Tour de France-klassikere som Alpe d´Huez og Mont Ventoux, så er de fleste veje på disse kanter efter danske forhold noget af en mundfuld. Geopark Bjerg Grand Prix finder sted hvert år i august. Prøv dem selv og få en fornemmelse af de udfordringer de professionelle ryttere får, men man kan også cykle mange andre steder, hvor der er mere fladt. Som med vandreruterne er der godt skiltet.
En særlig naturoplevelse
Naturvejleder Jørgen Stoltz fra Silva Danica tager grupper af børn, forældre og bedsteforældre med ud på de særprægede Korevler for at finde spiselige planter. Hvis man ikke ved noget om emnet i forvejen, kan man sagtens se, at strand og strandengen er fyldt med planter, men hvilke planter? Med stor indlevelse og mange smagsoplevelser går man ude i den imponerende natur i over to timer. Jørgen formidler på imponerende vis sin enorme viden om planterigets mangfoldigheder, både hvad angår ernæring og helbredelse. Turen afsluttes med, at man får krydderurter med hjem sammen med opskrifter eller tager med op til Det Vilde Køkken og får et velsmagende måltid. Er man på camping, kan man med fordel bare handle ind, og så er middagen reddet hjemme på grillen. Er man mere til hurtig men lækker streetfood, har Sommerland Sjælland taget initiativ til et anderledes tiltag, der hedder Gårdhaven. Her finder man flere forskellige streetfood-boder med blandt andet vegetarisk, indisk og amerikansk mad, som man kan spise på stedet eller tage med sig hjem. Man behøver ikke være i inde i Sommerland Sjælland for at handle der.
Mere kvalitetsmad
Ingen tvivl om at Danmarks er rykket fra land, når det kommer til de gastronomiske oplevelser på ferien. I 2022 blev Restaurant MOTA i Anneberg Kulturpark tildelt en Michelin-stjerne og kåret som Årets Restaurant 2022 af Den danske Spiseguide. MOTA's kok, Claus Henriksen, er garant for bæredygtig, jordnær og kreativ gastronomi med udsøgte og ærlige ingredienser, som primært er dyrket eller hentet lokalt i Odsherred. En madoplevelse, som man aldrig glemmer. Og nu man alligevel er her i Anneberg Kulturpark, så kan man besøge mange af Odsherreds ildsjæle. Der vaskes tang og brygges øl. Der males malerier og laves keramik i alle former.
Campingferie oplagt
Der er syv skønne campingpladser i hele Odsherred, og en af dem er DCU-Camping Rørvig Strand, der de sidste fire år har gennemgået en enorm forvandling med nyt fælleshus, køkken, luksushytter og til højsæsonen også en ny facilitetsbygning, der i skrivende stund er i gang med at blive bygget. Campingpladsen er til alle former for camping, men teltcamping er specielt, fordi man bor under de høje grantræer, og der er nærmest sydlandsk stemning. På denne del af campingpladsen kan man høre havet i baggrunden. Pladsen er åben hele året, og på alle årstider, som f.eks. en blæsende efterårsdag, er stranden en speciel oplevelse.
Et lækkert spisekammer
Odsherred er ikke blandt de mest kendte destinationer i Danmark, men her er virkelig alt. Naturen er enestående og kan opleves ganske gratis på over 300 kilometer vandrestier, og kysterne er meget forskellige. Lammefjorden er under havets overflade, mens islandskaberne andre steder bugter sig gennem området. Odsherred er et uudtømmeligt spisekammer med naturlige ressourcer, flere lokale vinproducenter, Lammefjordskartofler og Rørvig røgeri har bare nogle af de lækre specialiteter, der venter dig på campingturen. Det hele er krydret med kultur- og kunstoplevelser - året rundt sker der noget i området for både børn og voksne.
Afstande fra Danmarks midtpunkt:
- DCU-Camping Rørvig Strand: Rørvig: 2,5 km
- DCU-Camping Rørvig Strand: 7 km
- Nykøbing Sjælland: 9 km Anneberg Kulturpark: 12 km
- Sommerland Sjælland: 16 km
- Solvognens Fundsted: 18 km
- Dragsholm Slot / Vejrhøj: 35 km
Planlæg hele din ferie på www.visitodsherred.dk
Læs mere om campingpladsen DCU-Camping Rørvig Strand - her