unplugged, stik

Camping unplugged

Selvfølgelig kan man tage på camping uden at betale for strøm. Men det kræver nogle valg, for hvis du vil have hårtørrer, kaffemaskine, varmeblæser og brændende varmt vand i hanen, kan du ikke nøjes med et batteri og et solpanel.

Tekst: Mogens Havsted
 

Det kan faktisk godt lade sig gøre at tage på campingferie, uden at du skal lede efter en stikkontakt som det første efter ankomsten til en lejrplads.

Som vi tidligere har skrevet om, så kræver det nogle overvejelser, inden du tager af sted, og hvis du insisterer på at forlade dig på batterier og solpaneler, er det vigtigste redskab en lommeregner. Den skal du bruge til at tælle sammen på det forventede forbrug og investeringen i batterikapacitet.

Campister, der går – om ikke mod – så i hvert fald uden om strømmen, er som regel teltfolk eller folk i en lille camper. Men uanset rejseform, så er det nu rart at være uafhængig af elforsyning.

Ved brug af gas, solpaneler, vindmøller, benzingeneratorer, batterier og en lommeregner kan du klare dig igennem en campingferie rimelig uafhængig af strømstikket, men du skal altså lige regne startomkostningerne med i form af investeringer, før du begynder at prale over for dine naboer på pladsen.

Generatoren og vindmøllen kan gøre dig direkte upopulær, når naboen – ud over at høre om, hvor mange penge du sparer ved ikke at købe strøm på pladsen – også skal høre på maskinens brummen og se på solens blinkende reflekser i din mølle.

Jeg vil gerne starte et andet sted og slå et slag for, at man indretter sig uden at bruge strøm overhovedet. Eller næsten uden strøm, for der er jo nogle ting, vi ikke kan undvære.

 

Back to basics

Lad os gå helt i basic og tage på telttur med en lille bil. Glem alt om køleskab og anskaf dig i stedet en såkaldt passiv køleboks. Afhængig af størrelsen slipper du nogle hundrede kroner, men så får du også en boks, du kan bruge som taburet eller bord.

Du kan enten holde din mad og drikke kolde med køleelementer, som du bytter på campingpladserne. Du må nok regne med at starte sæsonen med fine, nye elementer og slutte med gamle og grimme. Det er i hvert fald min erfaring. Det er et mysterium for mig, men der må jo være nogen, som formår at gøre det modsatte.

Flere og flere tankstationer sælger is i poser lige til at hælde ned over dine varer, som jo så til gengæld skal være ordentligt indpakket i vandtæt emballage. Du får til gengæld effektiv køling, og har du købt en af de lidt dyrere kølebokse, åbner du bare for en hane i bunden, så smeltevandet løber ud.

Du kan jo også – som en entusiastisk sælger foreslog – købe en frossen kylling til at holde øllerne kolde med og så være klar til et godt måltid på tredjedagen. Så lang tid kan den faktisk holde boksens indhold køligt. Naturligvis afhængig af udetemperatur og antal åbninger af boksen.

Køleboksen har endelig den fordel, at du kan pakke bilen omkring den. De eldrevne kølebokse skal have plads og luft, og når du er taget på teltferie, er det sjældent det, du har mest af.

De passive bokse fås i forskellige mærker og størrelser fra de helt små til omkring 150 kr. og op til de luksuriøse (og bedre isolerede) bokse til 1.500-2.000 kr.

Du må ikke gå helt ned på udstyret: Dometic Waecos nyeste påfund er en køleboks udstyret med pude til din bagdel og holdere til dine fiskestænger. Vi er altså kommet et stykke vej fra en plastikspand med låg på!

Image
Dometic Waeco

 

I olielampens skær

Når vi nu har forsaget strømforsyningen og al dens væsen, bør vi jo sætte os på vores køleboks og beundre den fascinerende stjernehimmel, men det forekommer jo, at campingferien følges af et mere eller mindre tæt skydække.

Vi kan ikke klare os uden lys. Men det behøver jo ikke være elektrisk! Køb en olielampe og lad hyggen brede sig. Afhængig af kvalitet (og pris, ak ja) kan du såmænd få lys nok til, at du kan sidde og læse i en bog.

Men hov! Hvem medbringer noget så gammeldags som en papirbog på en campingferie? Vi har jo pad’er og tablet og mobiler.

Der må vi nok indrømme, at vi kommer til kort. Vi kan ikke undvære dem. Det er vores livline til familien, som måske er på ferie helt andre steder, det er vores guide til næste dags seværdigheder, det er vores information om det sted, vi befinder os på. Vi må simpelthen erkende: vi kan ikke undvære dem. De skal lades op, så vi kan være på, være i live. Vi skal have strøm.

Image
powerbanks, mobiler, mobiltelefoner, opladere

 

Bare en lille smule strøm

Bedste bud på at have strøm til mobilen og en tablet er, at du tager det med hjemmefra. Jeg ville meget gerne skrive en liste med navnene på de produkter, du skal købe, men så let er det desværre ikke.

Du skal gøre op, hvad dit behov er. Det betyder, at du skal beregne, hvor meget netop din mobil og din tablet bruger. Og hvor meget du bruger dem.

Dernæst kigger du dig omkring for at finde en passende powerbank. Det ser forjættende ud, at man på nettet kan købe en powerbank til under 200 kr., som både indeholder solceller, lys og batteri. Hvis det fungerer for dig, er det helt fint, men du skal være opmærksom på, at producenterne angiver kapaciteten for solcellerne ud fra optimale forhold.

Uanset, hvad du vælger at investere i, så er du afhængig af, at solen skinner.

Derfor skal du nok kigge dig om efter en solcelleoplader af en vis størrelse. De fås i form af smarte ”mapper”, som kan foldes ud, oplader 10 W og kan lade en powerbank eller direkte til en mobil eller tablet.

Du skal vælge en powerbank med forholdsvis stor kapacitet f.eks. 10.000 til 2.000 mAh. Kig også efter angivelse for ”output”. Jo større output, jo hurtigere får du opladet dine ting.

Tingene skal passe sammen. Inden du køber, skal du sikre dig, at stik og kabler er i familie. Og at du har de nødvendige kabler med på turen.

God jagt.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her