Elmia, messe, Jönköping, Sverige, campingvogne, autocampere

Autocampere giver baghjul i Sverige

I Sverige stiger salget af autocampere og fritidsbiler, mens salget af campingvogne omvendt er for nedadgående. De svenske campingpladser har haft en fin sæson.

Af Torben Brandt

For 12 år siden blev der i Sverige solgt cirka tre gange så mange campingvogne som autocampere. Siden har salgskurverne for de to vogntyper bevæget sig i hver sin retning, og i 2012 kunne autocamperne for første gang bryste sig af at sælge bedre end campingvognene.

De første fem måneder af 2018 er salget af autocampere steget med 6,8 procent, mens det for campingvognenes vedkommende er gået tilbage med 6,4 procent. I reelle tal ventes salget af autocampere i 2018 at lande på cirka 6.600, mens der ventes et salg på cirka 2.600 campingvogne.

 

Dæmpet optimisme

Om tendensen fortsætter kan kun tiden vise. På plussiden tæller, at Sverige befinder sig i en højkonjunktur, men på Elmia-messen udtrykte et ekspertpanel fra den svenske caravanbranche en vis bekymring over, at politikerne med virkning fra 1. juli har ladet afgifterne stige på autocampere, så de fremover bliver dyrere at eje. Samtidig erkendte panelet, at autocampersalget næppe kan blive ved at stige, og at man i disse år formentlig befinder sig på toppen af salgsbølgen.

En undersøgelse blandt udvalgte svenske forhandlere viser samme erkendelse. Her forventer de adspurgte en beskeden vækst i salget af autocampere på cirka 1,8 procent, mens salget af nye campingvogne ventes at falde 5,2 procent i Sverige.

 

Campingpladserne er glade

Derimod kan de svenske campingpladser næsten ikke få armene ned. 85 procent af dem venter, at 2018 bliver lige så godt eller bedre end sidste år, og ser man over de seneste 10 år, er antallet af overnatninger steget med mere end to millioner.

SCR, brancheorganisation for de svenske campingpladser, forventer, at antallet af overnatninger på de svenske pladser vil stige mellem 3 og 4,5 procent, når tallene for 2018 gøres op.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her